Seba77 Napisano 5 Lipca 2014 Autor Share Napisano 5 Lipca 2014 Postanowiłem zdemontować kutry i troszkę je waloryzować bo straszne klocki są z nich Według planów zrobiłem 2 na 2 tzn. dwa kutry będą mieć rusztowania na których później rozwieszę brezent. Do waloryzacji użyłem wszystkiego co miałem pod ręką tzn. stare elementy fototrawione , plastikowe profile oraz papier ksero. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Witam Czy ktoś wie jakiego koloru mógł być brezent na kutrach ?? Zamieszczam fotkę. Według niej ciemniejszy niż jasno szary ale jaśniejszy ciut niż ceglasto czerwony dna kutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Poprawione elementy wylądowały na pokładzie. Jeszcze tylko przymocować kutry z rusztowaniem i położyć brezent Liny mocujące wykonane z dwóch drucików 0,07 splecionych ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Wszystkie łodzie i kutry na swoich miejscach Demontaż i poprawienie było dobrym pomysłem. Do tego doszedł bardziej realistyczny kolorek i jest tak jak powinno Dzisiaj pierwsze przymiarki do klejenia relingów oraz montażu olinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Podziel się metodą układania relingów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 To zależy jakie posiadasz?? Jeżeli takie jak w Wichrze czyli klejenie każdego słupka to polecam kleić przed malowaniem. Jak? Najpierw najdokładniej na sucho przyginamy do kształtu kadłuba przykładamy i sprawdzamy. I tak aż do momentu gdy będzie leżał idealnie Potem przykładamy najdokładniej lekko przytrzymujemy i punktowo łapiemy kilka słupków i czekamy aż dobrze wyschnie. Potem to już kleimy każdy po kolei. Po przeschnięci sprawdzamy wygląd i jak jest taka potrzeba to delikatnie szlifujemy lub używamy Debondera. No i malujemy. Tak robię jak okręt ma malowanie jednolite i nie ma drewnianego pokładu. Przy relingach takich jak 1:700 czyli klejenie relingów jako ramka sprawa podobna tyle że łatwiej złapać klejem. Przy różnicy kolorystyki pokład burty relingi maluję przed przyklejeniem ,a wszelkie ubytki farby po klejeniu poprawiam pod koniec prac. Można też delikatnie matowym lakierem pociągnąć po spoinie na koniec aby nic się nie błyszczało. PS. Polecam dobry klej. Osobiście polecam Tamki plus przyspieszacz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 ... Najpierw najdokładniej na sucho przyginamy do kształtu kadłuba przykładamy i sprawdzamy. I tak aż do momentu gdy będzie leżał idealnie ... Czyli paluchem wzdłuż pokładu dogiąć tak? Chodzi mi o te nieszczęsne wichrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Lipca 2014 Autor Share Napisano 10 Lipca 2014 Osobiście doginam w rękach wspomagając się wiertłem o średnicy 3-5 mm. Wiertło jest dobre przy kształtach obłych. Tzn. rubensowskich Tak robiłem przy Wichrze. Ważne aby kształt relingów odpowiadał krzywiznom pokładu. Potem przykładam i łapię klejem SG najlepiej jakimś gęstszym bo można korygować i już. Potem rzadkim punktuje po całości jak jest OK. W Wichrze masz dobrze bo relingi mają podpórki tak że nie będzie się gibać reling na prawo i lewo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 Dzisiaj pierwsze przymiarki do klejenia relingów oraz montażu olinowania. olinowanie drucikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Lipca 2014 Autor Share Napisano 10 Lipca 2014 A jakby inaczej Tylko jest mały problem bo Bismarck posiadał ok.14 różnego rodzaju grubości olinowania. Ja zamierzam poprzestać na dwóch. I tutaj brakuje mi druciku o rozmiarze 0,8 mm do wykonania lin podtrzymujących maszt główny Poszukuje drutu mosiężnego , molibdenowego lub innego dość sztywnego. Ktoś ma pomysł gdzie szukać?? Właśnie przed chwilą wykonałem relingi na lewej burcie plus trapy. Oczywiście nie obeszło się bez zonka w postaci otworów które zostawiłem w kadłubie a przeznaczonych pod plastikowe trapy. Trawione elementy nie zasłaniały ich więc za pomocą SG i plastikowych profili 0,5mm pozatykałem je i delikatnie ściąłem żyletką. Wyszło nawet nawet. Zobaczę jak jutro podmaluję te miejsca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 W cewkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Witam Śliczny.. Będziesz malował matem po otaklowaniu, czy przed? Jeśli po, to nie porobią sie na linach takie forfocle malując sprajem lub aero? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Do malowania olinowania używam pędzelka. Żyłkę maluję po przyklejeniu ,a drucik to jeszcze nie wiem. Nie robiłem jeszcze olinowania z drutu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 Seba. Ja drucik maluje przed montazem. Farba akrylowa z kropelką nitro. Później tylko poprawki po montazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Czy musi to być nitro czy może być rozcieńczalnik do farb olejnych np: Wamodu lub Gunze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 11 Lipca 2014 Share Napisano 11 Lipca 2014 tego to nie wiem. Słabo się na tym znam.... Ale zauważyłem - może to tylko złudzenie, że akryle (używam Gunze), normalnie rozcieńczone rozpuszczalnikiem Gunze - jak do malowania - potraktowane dodatkowo malutką kropelką nitro jakby lepiej trzymają.... dają też lepszą ( to też subiektywnie oceniam) powierzchnie przylegania na plastiku - jakby się farba nieco wżerała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Używam farb Tamiya. Nie wiem czy tak samo będą reagować jak Gunze. Ukończyłem relingi na całym obwodzie okrętu i powiem że położyły się bardzo dobrze. Udało się idealnie zgrać z linią pokładu. W trakcie prac opatentowałem jak dla mnie nowy sposób z użyciem drobnych skrawków taśmy maskującej. Na początek doginałem relingi do mniej więcej kształtu pokładu potem przykładałem i przyczepiałem taśmą wzdłuż burt tak w 3-4 miejscach. Potem igłą i rzadkim SG delikatnie zalewałem łączenie reling kadłub. Oczywiście pomijając miejsca gdzie była taśma Te miejsca podlewałem po zdjęciu taśmy. Zawiesiłem kilka linek których i tak prawie nie widać na fotkach linki wykonałem z druciku 0,04mm i tu ukłon w stronę Grzegorza dzięki któremu go mam Linkę pod banderę wykonałem z żyłki 0,04mm bo chciałem aby była wygięta. Dorobiłem łańcuch kotwiczny z kotwicami. Wiem wiem powiecie że przeskalowany i trzeba było wykorzystać fototrawiony. Próbowałem zamocować fototrawiony ale bardzo ładnie pękał za każdym razem i był hmmm za płaski. Więc użyłem najmniejszego łańcuszka jaki znalazłem. Jest pewnie większy niż oryginał ale jak dla mnie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 Oj ciężko jest wykonać to olinowanie tylko na podstawie szczątkowych informacji. Co ja się nakopałem w necie , nawet modele kartonowe Halińskiego i GPM przeglądałem. Wszędzie to samo. Jest rozrysowane że się zaczyna ale gdzie i dokąd ta linka biegnie to już nie. To co wykonałem do tej pory to tylko na podstawie zdjęć. Zostało jeszcze trochę linek do przyklejenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Mam papierowe Monografie Skwiota i Jarskiego : nr 1 oraz 18 - jest sporo rysunków, nawet stoczniowych..... sporo linek też widać. jak by coś - daj znać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 No pewnie że bym bardzo chciał Podeślij jakiś skanik to będzie się na czym wzorować Jak na razie walczę na podstawie zdjęć. Niektóre linki wykonałem z żyłki 0,04 mm żeby wyglądały na luźne sznurki tak jak na zdjęciach. Mały upgrade Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 poszło mailem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 blackman moge tez prosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 Dostałem dzięki wielkie No to troszeczkę linek zostało do powieszenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 19 Lipca 2014 Autor Share Napisano 19 Lipca 2014 Bismarck jako okręt ukończony. Bandera powieszona, teraz czas zabrać się za dwa samolociki Arado 196 które trzeba troszkę ulepszyć Troszkę zdjęć ukończonego "prawie" Bismarcka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 19 Lipca 2014 Share Napisano 19 Lipca 2014 5+, i ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi