fpatryk99 Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Witam po Scanii i Volvie zaczynam naczepę Italeri a konkretnie chłodnię którą nie złoże w wersji pudełkowej ;). Ponieważ nie będzie żadnych naklejek tylko cała biała, ramę zaszpachluję przy łączeniach i psiknę czarnym ale nie będę się rozpisywał daje fotki ramy Doradzajcie coś jak coś jest lepiej zrobić czy coś każda pomoc się liczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 28 Lutego 2014 Autor Share Napisano 28 Lutego 2014 szybciutko to idzie ;D Komentujcie co robię źle ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Komentujcie co robię źle ;) Zdjęcia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Komentujcie co robię źle ;) Zdjęcia Pozdrawiam standardzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Witam. To może ja coś powiem... Jak narazie to nie ma co do omawiania, ze zdjęć nic nie widać po za jednym, widać że model nie będzie malowany wiec nie można powiedzieć abyś przetarł papierem ściernym rame bo skoro nie będzie malowana to będą widoczne ślady po szlifowaniu. Model jest sklejany prosto z pudełka wiec sklejasz krok po kroku z instrukcji nic własnego nie wnosisz. Pomysl o elektryce ramy, o malowaniu, wtedy można coś podpowiedzieć a tak co można powiedzieć.... Jeszcze zdjęcia strasznie ciemne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 szybciutko to idzie ;D Szybko nie znaczy dobrze. Nie wiem dlaczego zdecydowałeś się na sklejanie naczepy bez malowania jej elementów. Ciężarówkę też budowałeś bez użycia farb ? Chyba nie a w naczepach zasada jest ta sama. Przede wszystkim usunięcie nadlewek, szwów, śladów po wypychaczach. Te elementy występują w każdym modelu do sklejania i strasznie rzucają się w oczy. Przemyśl to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Zważywszy na tempo z udzielaniem rad i uwagami raczej nikt nie zdąży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Szybko nie znaczy dobrze. Nie wiem dlaczego zdecydowałeś się na sklejanie naczepy bez malowania jej elementów. Ciężarówkę też budowałeś bez użycia farb ? Chyba nie a w naczepach zasada jest ta sama. Przede wszystkim usunięcie nadlewek, szwów, śladów po wypychaczach. Te elementy występują w każdym modelu do sklejania i strasznie rzucają się w oczy. Przemyśl to. Nic dodac, nic ujac...mozna pisac sto razy, a i tak robisz po swojemu, chocby na przyklad zdjecia - pisalismy juz o tym w jednym z Twoich tematow. Wysil sie troche, a zobaczysz lepsze efekty swojej pracy. Zajzyj do warsztatow innych uzytkownikow, czytaj posty i pytaj jak czegos nie wiesz. Przede wszystkim zwolnij tempo pracy, bo w modelarstwie pospiech nie wychodzi na dobre. Edytowane 1 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Chociaż zderzak na biało mogłeś pomalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Chłopaki już wszystko co trzeba wyżej napisali . Nie śpiesz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 ramę chyba zaszpachluję i pomaluję tak jak mówicie ale nwm czy paleciare też na czarno czy zostawić jaka jest. Ja się nie śpieszę bo robię swoim tempem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2014 Następny post będzie już z gotową naczepą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Następny post będzie już z gotową naczepą? Nie, nie będzie bo będę malował ramę i pokażę też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 no i zaszpachlowana rama i pomalowana zaszpachlowana buda ;D tyłeczek.... ;D trochę nie zadowolony jestem z niego ale ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 NO to teraz pojechałeś po bandzie...swój model zacząłeś tak jak byś zaczną budowę domu od dachu..Najpierw się szlifuje nadlewki,szpachluje,skleja i szpachluje i szlifuje, maluje na końcu jak już masz wszystko wyszlifowane ,jak rama jest sklejona . A ty zabierasz się od du....strony...(sorki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 NO to teraz pojechałeś po bandzie...swój model zacząłeś tak jak byś zaczną budowę domu od dachu..Najpierw się szlifuje nadlewki,szpachluje,skleja i szpachluje i szlifuje, maluje na końcu jak już masz wszystko wyszlifowane ,jak rama jest sklejona . A ty zabierasz się od du....strony...(sorki) Nie rozumiem cie. Wszystko było wyszlifowane ładnie zadziory nie zadziory na końcu zaszpachlowałem i dopiero pomalowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 a po co kola przykleiłeś??skrzynia po co?? pamiętaj o jednym ze zanim zaczniesz cokolwiek kleić przestudiuj dobrze instrukcje, bo to że w instrukcji jest ze masz teraz kola przyklej nie jest właśnie dobrym rozwiązaniem ,trzeba pomyśleć samemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 koła przykleiłem bo chciałem a nie pobrudziłem ich wcale i skrzynie tak samo chciałem na czarno mieć a nie na czerwono ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Piszesz w pierwszym poście aby ci mówić co i jak ...wiec pisze ale Ty i tak robisz po swojemu, wiec teraz pewnie" bo chce" przyklej kalki na chłodnie a później dopiero maluj...czy nie widzisz ze sam sobie robisz pod górkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Ale zrozum tak mi było wygodniej malować na kołach jak stała bo 1. nie miałem gdzie położyć, żeby się nie pobrudziło i wyschło 2. Tak mi po prostu było wygodniej 3. Koła tylko zakleiłem i po sprawie 4. na budę tył zalepię albo od nowa pomaluję bo nie ładnie mi wyszło a jak 2 raz bd robił to mi wyjdzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Ja to wyczuwam, że chciałeś pojeździć z ciągnikiem sobie . Nie ukrywam, że utrudniasz sobie całą robotę. Nie trzeba nie wiadomo czego aby ładnie pomalować ramę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Nie, a szczerze mówiąc to tylko podpiąłem do foty Ale jak sobie utrudniam ? bo moim zdaniem to sobie ułatwiam robię tak żeby mi było łatwo ;) Rama pomalowana mi się podoba można powiedzieć, że bardzo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Całe wieki tłumaczymy ludziom żeby się nie spieszyć z robotą. Jeśli to nie tajemnica --to ile Ty masz wiosen? Może warto jeszcze podrosnąć trochę , aby pojąć to co radzą Ci stare wygi modelarskie. Zasadnicze pytanie---- po co pytasz kiedy i tak zrobisz po swojemu ? Chyba szkoda naszego czasu . Moja rada--- trenuj, trenuj, a jak będziesz miał COŚ co w końcu uznasz za wartościowe to wal na forum. Tyle rekolekcji na dzień dzisiejszy. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Całe wieki tłumaczymy ludziom żeby się nie spieszyć z robotą. Jeśli to nie tajemnica --to ile Ty masz wiosen? Może warto jeszcze podrosnąć trochę , aby pojąć to co radzą Ci stare wygi modelarskie. Zasadnicze pytanie---- po co pytasz kiedy i tak zrobisz po swojemu ? Chyba szkoda naszego czasu . Moja rada--- trenuj, trenuj, a jak będziesz miał COŚ co w końcu uznasz za wartościowe to wal na forum. Tyle rekolekcji na dzień dzisiejszy. Amen. Chcesz wiedzieć. okej mam 15 lat nie ukrywam tego modelarstwem się dopiero zacząłem i cały czar trenuję nie chwalę się swoimi modelami tylko pokazuję jak komuś się nudzi tak jak mi czasami to może sobie wejść popatrzeć. ale nie rozumiem o co wam chodzi z tym malowaniem ? jak mówię, że jakbym nie przykleił kół to cały brud byłby na spodzie ramy. Koła obkleiłem taśmą i Jest okej ani żadnych zacieków, ani zadrapań lakieru. Wyszła tak jak powinna wyjść. A to, że całej nie oszlifowałem przed malowaniem to tylko brak doświadczenia i materiału. Ale teraz jak już bydę będę malował to przytrę jakimś papierem ściernym lekko i będzie okej ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 3 Marca 2014 jakbym nie przykleił kół to cały brud byłby na spodzie ramy. Jak byś się zapytał, to byś wiedział że, robi się hak z drutu, wiesza się ramę na jakiejś rurce czy gdziekolwiek, wtedy maluję. Nie leży ci ona i nie ma brudu na spodzie, tylko wisi i schnie. Następnie ściągasz z haka i rama jest gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi