Skocz do zawartości

Relacja z Budowy Daf XF95 Speedline Tongerlo

MiloszKr

Rekomendowane odpowiedzi

Ciąg dalszy prac lakierniczych. Brązoworóżowy kolor został drugi raz na niesiony i to zniwelowało wszystkie braki. Tym razem bawiłem się w malowanie brązowych pasków imitujących inny odcień pasków jak w oryginale. Na razie jest jedna warstwa i gdzie nie gdzie widać cienie, ale to będzie poprawione drugą warstwą.

Fotki:

p1010635do1.jpg

p1010636zo9.jpg

p1010644er8.jpg

p1010642ql0.jpg

p1010643wn2.jpg

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No nareszcie jest co skomentować, wcześniej dawałeś zdjęcia tego samego tylko z innych ujęć, a teraz coś nowego. Malowanie wygląda całkiem ładnie, kolory myślę że dobrane dobrze. Pozdrawiam i czekam na kolejny bardziej konkretny update.

• 1 month later...

Znów długi zastój w pracach.. a no tak czasem bywa. Pierw problem z zdobyciem maskolu. 1,5 tygodniowe dobieranie proporcji lakierów po to by uzyskać żądany i zadowalający odcień niebieskiego i beżu. Po tych problemach zabrałem sie staranie i skrupulatnie do stworzenia listew świetlnych pod osłonami między osiowymi jak i trójnika w układzie wydechowym. W listwach świetlnych zastosuje Photo Etched Lights zakupionych na Modeltrucks & Part.

Tak na święta skromne 2 foteczki:

p1011177zr1.jpg

p1011178hs5.jpg

Jak to się mówi szkoła i jeszcze raz szkoła. Pokazuje to budowanie modelu w większości przebudowywanego bądź coś dorabianego. W tym przypadku osłon między osiowych. Musze jeszcze się dużo nauczyć i doskonalić techniki. Pomalowałem tylnie felgi już na wyjściowo jedynie rzucić na nie Clar. Osłony między osiowy jak i listwy pod nimi to wersja beta sprawdzałem jak sie maluje nowym aero i czy jest możliwe zrobienie pasów po przez zastosowanie taśmy 3M i Maskolu . Okazuje się że da trzeba tylko dopracować technikę maskowania. Koniec zamulania lecimy z fotkami:

Osłony zamaskowane przed wstępnym malowaniem:

p1011272wt6.jpg

Po zdjęciu maskowania:

p1011275jd4.jpg

Felgi:

p1011276kc6.jpg

Miłosz chyba zbyt długo czekałeś z odklejeniem taśmy maskującej z owiewek bo widać poszarpane brzegi

• 4 weeks later...

Mała aktualizacja. Zbiorniki paliwa skończone , dorobić jedynie przewody paliwowe i będzie git. Skrzynka na akumulatory przymocowana już na stałe tak samo jak nadkola i zbiorniki paliwa.

p1011315xx0.jpg

p1011316dv8.jpg

Pracowałem długo nad technika malowania pasków. Wiadomo ludzka ręka ma prawo się mylić i odchyłki w prostoliniowości linii mogą nieco się wahać. Ale z tego malowania jestem o wiele bardziej zadowolony niż z pierwszego próbnego. Błędy wcześniej popełnione, teraz już się nie pojawiły jedynie mały retusz osłon będzie potrzebny. Ale taki tyci tyci.

Fotki:

p1011368op3.jpg

Uchwyty do lamp jak i logo na tunel cięte laserem:

p1011370vs7.jpg

Seweryn wole sobie utrudniać życie. Jeśli malowany cały model to i pasy też jedynie kalkomania to będzie reklama na dachu i oznaczenie DAF i XF.

fliper_nx firma która tnie laserem.

Seweryn czyżbyś zabierał się za kolejnego Nascara ?

Skromny postęp prac nad modelem. Osłona między osiowa jak i felgi dostały już lakier bezbarwny teraz schnie do ostatecznego utwardzenia. Nad przednim zderzakiem wciąż prace trwają. Teraz kolejny eta p to będzie malowanie beżu.

p1011390hk4.jpg

Paseczki sa supcio Na zbiorniku widzę zagłębienia jakby nacięcia, zapomniałeś zaszpachlować czy są ci do czegoś potrzebne

Te zagłębienia które widzisz niedaleko obejm to nie jakieś tam widzi mi się lecz w oryginalnym też jest. Ponoć jest to do usuwania naprężeń w zbiorniku jak nagrzewa go słońce latem.

Foto oryginału:

img6423as2.jpg

Po tygodniowej walce zderzak jest ukończony rzucić na niego clar i wypolerować. Teraz pora się zabrać za coś innego i chyba wróce do już prawie skończonych drzwi.

p1011548nx1.jpg

No naprawdę fajnie! Super kolorki Oby tak dalej!

Truckerek93 no niemają silnika, ale Miloszkr mu wstawia silnik, niewiem jeszcze od czego ;). Zderzak super jak na realu, też bym chciał mieć taki poziom w modelarstwie

Truckerek93 no niemają silnika, ale Miloszkr mu wstawia silnik, niewiem jeszcze od czego ;). Zderzak super jak na realu, też bym chciał mieć taki poziom w modelarstwie

Hmmm... Miłosz nie pisał nic o wstawianiu silnika...

Co do Dafa to narazie super Zderzak wygląda wyśmienicie