Skocz do zawartości

Relacja z Budowy Daf XF95 Speedline Tongerlo

MiloszKr

Rekomendowane odpowiedzi

Zacytuje post Miłosza z PKMC.

"Mam wysokie do tego modelu zachcianki okaze się co uda sie z tego wszystkiego spełnić. Mysle jeszcze by zrobić otwarte drzwi od stronny kierowcy dorobić stopnie do wchodzenia do kabiny pokusić sie o uchylaną kabine i przerobić jakoś silnik z Volvowskiej żedówki na Dafowskiego mocarza."

Myślę, że się nie obrazi, ale to tak dla wyjaśnienia.

Pozdrawiam,eKrystian

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Na razie lakierek się utwardza przed polerowaniem. A ja miałem już prawie skończoną kabinę i zdarzył się mały wypadek.. no i kabina poszła w dot. I zabawa zaczyna się na nowo.

Teraz trza znów stworzyć odpowiednie paski i będzie git.

Tak wygląda teraz kabina:

1011710kl2.jpg

1011711es1.jpg

1011712cd7.jpg

Powoli i do celu zamierzonego. Kabina jest pomalowana w 99,9% Beż, Biały i Niebieski poprawiony wszystkie ubytki też. Teraz czekam na szabloniki od Kolczana i będzie można pomalować esy floresy na globie.

1011736ku9.jpg

1011737pt8.jpg

1011738pc4.jpg

Kapitalna robota Miłosz Ciekawe kiedy doczekamy się aby obejrzeć model w pełnej krasie

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Do Tornado. Andrzeju myślę że model jeszcze będę długo budował ze względu na to że chce go odwzorować najlepiej jak potrafię. A po drugie nigdzie mi się nie spieszy. Model w trakcie budowy będzie można obejżeć na MTM 08.

Dawno nic w temacie się nie działo. Jakoś było można powiedzieć całkowity brak wenny. Ale dziś z nowymi szablonami wróciła wenna mam nadzieje ;) Dachowy esek floresek powstał na próbę. Ale będzie lepsza wersja.

A teraz fotki:

1013806ed3.jpg

1013807qu1.jpg

• 2 months later...

Po bardzo długiej przerwie powracam.

A teraz lecimy dalej. Prace nad klimą dachową zakończone Łącznie spędziłem nad tym elementem koło 9-10 godzin. Używając trzech past ściernych Tamiya Na koniec położyłem wosk też Tamiya i wypolerowałem.

1014281cc8.jpg

1014282kn3.jpg

1014287ou3.jpg

Skończyłem przedni zderzak i zamocowałem go już na stałe do ramy. Z Tyłu kabiny prace wciąż trwają, brakuje zbiornika na wodę do klimy postojowej belki z oświetleniem i dopieszczenia. Przepraszam za paluchy i mazy robione na szybkiego.

1014418lj4.jpg

1014419mv1.jpg

1014423us6.jpg

Pomalowałem tylne klosze lamp kolorami X-27 i X-26 z palety Tamiya i podkleiłem folią aluminiową od wewnątrz. Efekt jak prawdziwe. Dodałem także boczne światło na błotniku którego standardowo nie ma w Dafie a w oryginale jest. Zamocowałem chlapacze produkcji Fleming Pedersen. Skończyłem też łóżeczko górne dodać firankę i będzie finito la komedija

1015079rw0.jpg

1015084pw0.jpg

Oryginał:

11xe5.jpg

Model:

1015089lx8.jpg

Oryginał:

spl7mp9.jpg

Model:

1015090fp2.jpg

Różnica w porównaniu do poprzedniego projektu jest taka, że aż się uśmiecham

Skończ waść i daj pooglądać (na żywo)!

Przy okazji wyszła chyba mała niezgodność - biały pasek na feldze w oryginale jest węższy. Dałoby się to nawet naprawić bez rozbierania koła, więc jak?

No długo czekałem az cos nowego sie pojawi i prosze, prawie koniec. Moze to moje czepiactwo ale szkoda ze nie zrobiłes imitacji żarowek w lampach z przodu, klosze so bardzo wyrazne i wszystko przez nie widac a żarowki własnej roboty by duzo ładniej wygladały...a tak to super....

Banshee777 myślę że będziesz miał jeszcze powody przy tym projekcie do uśmiechu.

ManiakScań powiem że ten niebieski powstał po przez mieszanie 3 innych odcieniach trwało to tak długo aż znalazłem proporcje lakierów.

Ciąg dalszy prac. Szafka górna pomalowana wraz z drzwiczkami na mniej więcej kolor odpowiadający oryginałowi. Łóżko dolne lodówka już zamocowane na stałe. W tunel zostało wkomponowane logo Dafa. Ciąg dłubania nastąpi

Oryginał:

spl14pr5.jpg

Model:

1015374ug3.jpg

1015373rx5.jpg

Oryginał:

spl22fg7.jpg

Model:

1015385sg6.jpg

Oryginał:

spl31fx7.jpg

Model:

1015377bq4.jpg

1015375mg6.jpg

Do Truckman nie tunel to szpachla i szlifowanie. Logo zaś powstało techniką laserową.

Coś tam dłubie sobie. Do foteli zostało dorobić podłokietniki jeszcze zastanawiam się jak dokładnie to zrobić jaki materiał do tego wykorzystać. Dorobiłem pasy a na pasach są zapinki. Resztę widać, nie mam się co rozpisywać.

1015392jg9.jpg

1015397dz0.jpg

1015401xi2.jpg

Oryginał:

spl39ia2.jpg