Skocz do zawartości

Rodzinka Limów różnych wersji rozwojowych 1/72

Cinekf1

Rekomendowane odpowiedzi

Autorzy obydwu prawdopodobnie rzeźbili w g.... podobnie jak ja nie mając wiedzy jak to wyglądało na 100%

Tak więc wyrocznią to one dla mnie raczej nie były. Obudowałem wnęki z modelu AZ model tak jak były, owszem są delikatnie za blisko krawędzi natarcia.

Masz rację. Ale jednam byli oni bardzie bliscy prawdy w kształcie wnęki niż Twoje rozwiązanie.

Dokładam do poprzedniego rysunku kawałek rzutu od spodu z dokumentacji z Mielca. Tamci jednak chyba wiedzieli jak wyglądała wnęka.

luk2_zps5d5a0e60.jpg

Super.

A w kwestii klap. Skoro oba rozwiązaniowe na rysunkach są wątpliwe, to które preferujesz?

lim-5_zps74d8004c.png

Z tych samych "rysunków", na które się powołujesz wynika, że:

- na jednym owewkozbiornik kończy się przed klapą co jest raczej nieprawdą,

- na drugim owiewka dochodzi do krawędzi spływu skrzydła ale klapa kończy się przed nią co jest na 100% nieprawdą,

Trzymam się wersji jaką przedstawił Grzegorz Skowroński w artykule o Skowronku w Lotnictwie z Szachownicą. Owiewka zachodzi na klapę a jej ruchoma część wychyla się razem z klapą.

15 minut pracy Dremelkiem na próbnym odlewie skrzydła

20140315_200940_zpsfdddb193.jpg

Jeszcze zrobiłem delikatnie nie tak jak powino być, tylna ściana wnęki w obrysie owiewki powinna być pochylona. W kolejnych będzie już ok

Jeśli chodzi o wnęki normalnych skrzydeł to postanowiłem je po prostu przesunąć w tył. Wnęki od MiG-a 15 jednak okazały się trochę inne.

20140315_180314_zps4f501592.jpg

Pozdrawiam

Marcin

to zobacz na to zdjęcie i porównaj je z planami w jakiej odległości od wnęki podwozia zaczyna się klapa:

16_zpsd9b353ff.jpg

20140315_180314_zps4f501592.jpg

i jeszcze ta fotka:

Lim-5M33a_zpsb26ae8d9.jpg

Zdjęcie jest lekko z góry i nie przesądza mi, czy dolny opływ dochodził do końca płata, czy kończył się wzniesionej.

Jeśli dochodził do końca, to klapa nie mogła dochodzić do kadłuba. Na moim zdjęciu widać, że jest długa.

Jeszcze jedna fotka:

102-BOK_zpsca45e956a_zps26a15e19.jpg

widać wyraźnie, że owiewka dochodzi do końca skrzydła, tj. do początku przetłoczeń na kadłubie w których biegły przewody paliwowe (zaznaczyłem nieco poniżej czerwoną linią).

I na koniec przywołany przez Ciebie Jarku rysunek mielecki:

5_zpsdb9a3992.jpg

Wyraźnie zaznaczony jest profil owiewki oraz samej klapy, która jest identyczna jak w zwykłym Limie. Sam powiedziałeś, że oni chyba wiedzieli jak to wyglądało.

A ten rysunek w pełni potwierdza opis Grzegorza Skowrońskiego :

Lim5M3_zps6b66bdca.jpg

Żeby uprzedzić uwagi potwierdzam, że kształt klapy na owiewce w moich skrzydłach jest nieprawidłowy, będzie poprawione.

Edytowane przez Gość

Zwróccie uwage że na żadnym zdjęciu ta tylna owiewka/wypełnienie nie ma ,,szpary,, pomiedzy klapą a częścią stała .Na rysunku to 4 klapa i 5 owiewka srodkowa.

Jarek ,klapy nie były zmiejszane co najwyzej dostały wypełnienie końcowe szerokosci owiewki

328ow_zps49b99ae5.jpg

Ten skos brzechwy za kołem wygląda mi na to, że zbiornik od dołu kończy się już przed klapą.

Ten element o którym piszesz już nie jest zbiornikiem tylko owiewką na dwókołowe podwozie, które siłą rzeczy nie mieściło się w standardowym profilu skrzydła. Zbiornik to tylko ten element:

Lim-5M-owiewko-zbiorniklaminatowy_zpsf5a8d89c.jpg

Pozdrawiam

Marcin

Pisząc "zbiornik" robiłem skrót myślowy. Nie mogłem znaleźć od ręki tego przekroju który wstawiłeś, aby napisać poprawne nazwy części. Klapa mocowana jest na dwóch punktach do płata:

Clipboard03_zps807afa5f.jpg

Mocowania klapy z lewej strony chyba nie zmieniano. Klapa przy kadłubie jest wówczas dwa razy grubsza! Nadbudowali ją dla zrównania z krawędzią owiewki środkowej (5)?

Witam

Dużo roboty - małe efekty. Jednak pokażę, że cały czas działam.

Przerobiłem skrzydła do Lima-5 i 6 bis, tj. przesunąłem wnęki podwozia głównego tak, jak się należy. Jeszcze muszę je wyszlifować.

20140320_211533_zpsb60fff1e.jpg

Kadłub do limków 5, 5M, 6 i 6 bis juz skrócony do odpowiedniej długości. Wstawiona sekcja działek od Eduarda. Odleję go razem ze statecznikiem, będzie do Lima-5. usunę statecznik, wstawię przygotowany z zasobnikiem na spadochron będzie Lim-6 bis. Podobnie zrobię z Limem-5M i limem-6.

20140320_211044_zpsab532a8d.jpg

• 2 weeks later...

Witam

Potrzebuję fotki z podobnego ujęcia limka z łuskozbieraczem. Na pewno ma go Lim-5 1023 stojący w "Muzlocie" w Krakowie, może jest ktoś na forum , kto mógłby pstryknąć szczegóły tego elementu? Będę bardzo wdzięczny.

1233108_612579792149451_212563098_o1_zps6ea925de.jpg

Witam

Kilka kolejnych elementów przewidzianych w projekcie:

1. łuskozbieracz

20140405_204336_zps8cb1a760.jpg

20140405_204403_zps2db21f85.jpg

2. aparat fotograficzny AFA-39

20140405_204225_zps49ae09d0.jpg

20140405_204302_zps9787a5ad.jpg

eksperymentalny zasobnik LAF typ 9320-00 (przenosił wewnątrz aparaty AFA-39 lub AFA-BAF-21s, zrzucany awaryjnie w locie)

20140405_204915_zps96349fea.jpg

lim-6bis20140405_zpsfcea42db.jpg

Podziękowania dla Piotra za pomoc

Pozdrawiam

Marcin

Pięknie to wszystko wygląda Nie ma za co Marcinie Polecam się na przyszłość .

• 4 months later...

Witam

Z powodu braku wolnego czasu prace nad Limkami bardzo powoli posuwają się do przodu. Wcześniej przygotowany kadłub AZ Model MiGa-17 F (skrócony do odpowiedniej długości, wstawiona gondola uzbrojenia od MiG-a 15 Edka oraz poprawiony otwór na dyszę wylotową) wreszcie został powielony :-).

DSC_2014_zps71172e34.jpg

Skrzydła już są, pozostają stateczniki poziome, statecznik pionowy z zasobnikiem na spadochron i podwozie. I tu miałbym dwa pytania:

1. Czy stateczniki poziome były takie same w MiGach-17 jak w MiGach 15?

2. I to samo tyczy się podwozia głównego i kolka przedniego? (zarówno golenie jak i same koła). Wydaje mi się że, były takie same ale może się mylę

Jeśli tak to z pomocą przyszedłby mi model edka, elementy te są bardzo ładnie wykonane.

Pozdrawiam

Marcin

• 2 months later...

Witam,

naprawdę piękna robota! Gdyby moje umiejętności pozwalały chociaż na 50 % tego co tutaj widzę.........byłbym "gość". Ale ja nie o tym.

W planach mam budowę rozpoznawczych wersji LIM-a. W związku z tym mam pytanie o podkadłubowy zasobnik na AFA-39 (zarówno w LIM-2R/5R/6MR/6bisR) . Czy istnieją jakieś plany lub szczegółowe zdjęcia tego urządzenia?

Pozdrawiam.

Marcinie, stateczniki poziome się różniły i to sporo, natomiast jeśli chodzi o podwozie, to wydaje mi się i o ile pamiętam (nie mogę teraz sprawdzić), że koła i golenie (zarówno przednie i główne) były takie same jak w MiG-15

A kadłuby zacne :-)