Christophorus21 Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Witajcie!;) Pytanie jak w temacie. Który z tych dwóch płynów będzie lepszy do czyszczenia aerografu? Ceny są porównywalne,jedyna różnica to tylko pojemność... Tamiya jest troche większa... A jak się oba płyny sprawują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 13 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2014 Cześć Ja używam Vallejo i muszę przyznać, że nie ma z nim najmniejszego problemu. Używam także farb Vallejo - ale rozmawiając z moimi znajomymi z UK to wszyscy używają właśnie tego produktu (co oczywiście nie znaczy, że Tamiya jest gorsza... możliwe, że lepsza - musiałby się ktoś wypowiedzieć kto używa) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Uzywam Tamiya i mogę napisać: I NIE MA MOCNYCH! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 Hmm... Czyli jak narazie mamy remis:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Ja myje w nitro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 To ja proponuję kupić w hipermarkecie "płyn do mycia pędzli i narzędzi". Np. w Castoramie po podwyżce 7,30 za 1/2 l, a różnicę ceny możesz wpłacić na moje konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 A ja proponuję zamiast używania farb Tamiya np. kupić zwykłe farby akrylowe również w Castoramie, a zamiast drogich plastikowych modeli, zrobić je z pojemników po jogurtach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 A ja proponuję zamiast używania farb Tamiya np. kupić zwykłe farby akrylowe również w Castoramie, a zamiast drogich plastikowych modeli, zrobić je z pojemników po jogurtach. Jest między nami jedna drobna różnica. Ja proponuję to co od lat stosuję. Mogę w każdej chwili przesłać zdjęcie mojego aero, który mam już 5 lat i cały czas myję tanim płynem, wszystko jest OK a zaoszczędzoną kasę mogę wydać znacznie sensowniej. Skoro proponujesz budowę modeli z pojemników po jogurtach to czekam na zdjęcie takiego modelu który zrobisz z pojemnika po jogurcie i pomalujesz farbą z Castoramy. Mam nadzieję, że traktujesz swoje słowa poważnie i zobaczę taki model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 Panowie, proszę się nie kłócić... Ja pytałem tylko o to który z płynów jest lepszy. A nie o to kto z czego buduje, czym maluje czy jak wygląda jego aero po używaniu płynu z Castoramy... Zaraz ktoś wyskoczy z tekstem, że najlepszy płyn do czyszczenia aero jest w Biedronce... Proszę, nie odchodźmy od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Zaraz ktoś wyskoczy z tekstem, że najlepszy płyn do czyszczenia aero jest w Biedronce... Nie. Ten z Lidla A dlaczego rozważasz tylko Tamiję i Vallejo? Doskonały czyścik robi Gunze. A tak na marginesie to jakich farb używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) A ja proponuję zamiast używania farb Tamiya np. kupić zwykłe farby akrylowe również w Castoramie, a zamiast drogich plastikowych modeli, zrobić je z pojemników po jogurtach. Jest między nami jedna drobna różnica. Ja proponuję to co od lat stosuję. Mogę w każdej chwili przesłać zdjęcie mojego aero, który mam już 5 lat i cały czas myję tanim płynem, wszystko jest OK a zaoszczędzoną kasę mogę wydać znacznie sensowniej. Skoro proponujesz budowę modeli z pojemników po jogurtach to czekam na zdjęcie takiego modelu który zrobisz z pojemnika po jogurcie i pomalujesz farbą z Castoramy. Mam nadzieję, że traktujesz swoje słowa poważnie i zobaczę taki model. Rozumiem przez to, że próbowałeś płynu Tamiyi i masz porównanie? W takim razie muszę i ja spróbować użyć tego płynu z Castoramy. Mam tylko nadzieję, że nie działa negatywnie na chrom, uszczelki. Edytowane 14 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 Rozważam tylko te dwa bo mają podobną pojemność i cenę. Maluje akrylami Vallejo i Italeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 18 Kwietnia 2014 Share Napisano 18 Kwietnia 2014 Płyn Tamki ma bardziej ostry zapach ale czyści zdecydowanie lepiej. Vallejo zapach prawie żaden ,a czyści dobrze lecz nie tak jak Tamka. Trzeba go więcej użyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2014 Zdecydowałem się na zakup płynu Tamki. I powiem tak- czyści rewelacyjnie. Widać że to japońska myśl technologiczna Co do zapachu to nie jest on aż taki drażniący... Wystarczy otworzyć okno i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Jeśli chodzi o to co się samemu przetestowało i ma z tego jakieś oszczędności proponuję zajrzeć do mojego postu w innym wątku. Tutaj podam dla porównania aktualne ceny: Vallejo/Tamiya Airbrush Cleaner — circa 25zł za 0.25 l => 100zł za 1l => 500zł za 5l. Izopropanol Techniczny — circa 60zł za 5l. Zmywacz Wamod — circa 10 zł za 0.2l => 50zł za 1l => 250zł za 5l. Izobutanol Cz.d.a. — 32zł za 1l => 160 zł za 5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi