hiwis Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 Powiesz , z czego zrobiłeś podstawkę?? Rozumiem, że chodzi Ci o tą z pordzewiałą wieżą T-34 ? Jeśli tak to podstawka z dociętego kawałka spienionego PCV grubości 10 mm, na to klocek styroduru o grubości 30 mm, docięty po przyklejeniu do kształtu PCV i oszlifowany po bokach. W styrodurze "wyrzeźbiłem" kształt terenu i pokryłem akrylową szpachlówką budowlaną. Grunt zrobiony z mieszanki wikolu, wody, gipsu, piasku dla szynszyli i bardzo drobnych kamyków. Na koniec dokleiłem "drewniane elementy" wykonane z balsy i większe kamienie. Zabarwiane farbami akrylowymi i pigmentami Kremera. I to tyle z tego co na fotkach. Na dzień dzisiejszy "posadziłem" na podstawce trochę roślinności - w wolnej chwili wrzucę jakieś zdjęcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz2222 Napisano 15 Października 2014 Share Napisano 15 Października 2014 Tak dokładnie i tą , a można np. z sam gruby styropian , bez styroduru i PCV.?? I na to te wszystkie specyfiki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 15 Października 2014 Autor Share Napisano 15 Października 2014 a można np. z sam gruby styropian , bez styroduru i PCV.?? Hmmm - pewnie że można wykorzystać styropian ale ja nie lubię tego materiału (te kuleczki ... ) Styrodur jest twardszy i lepszy w obróbce (i nie masz całego mieszkania pokrytego białymi kulkami Jeśli miałbym robić ze styropianu to cały uformowany z niego klocek z rzeźbą terenu pokryłbym cienką warstwą szpachlówki budowlanej aby go trochę utwardzić i móc wyszlifować ładnie boki. I przykleiłbym na jakąś twardszą, równą podstawkę - nie koniecznie musi być z PCV Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 13 Listopada 2014 Autor Share Napisano 13 Listopada 2014 Witam ponownie. StuG F już wymyty w Cleanluxie czeka na kolejną próbę zimowego malowania. Swoją drogą Cleanlux to świetny środek - poradził sobie doskonale z akrylami, emaliami i olejami nic nie uszkadzając w modelu Tymczasem staram się nadrobić zaległości w podstawkach i udało mi się zrobić parę fotek z postępu prac: Pojawiło się trochę zieleniny: Tu po raz pierwszy jako grunt - klej do płytek, fajny i bardzo trwały materiał. I coś co w zamyśle ma być fragmentem miejskiego podwórka/warsztatu, ("szopa" z balsy i styroduru, reszta z PCV) na razie w stanie początkowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 bardzo fajne podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 Podstaweczki miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Witam. Wcześniejsze "projekty" czekają na wenę do pomalowania "figurantów-pozorantów" (a tej na razie brak) , więc zabrałem się za wykańczanie pary sowieckich IS-ów - "3" Trumpetera 1:72 i mojego debiutu w 1:48 "2" z Tamiyi. Ponieważ w malowaniu "ruskich" doświadczenia wielkiego nie posiadam ale nabyłem kiedyś zestaw Lifecolor-a "SOVIET 4BO GREEN, CONTRAST & DESATURATION SET" i pomalowałem malucha (3) najjaśniejszym odcieniem UA 258, natomiast większą "2" podstawowym UA 259. I tu pojawia się wątpliwość czy wybrane kolory będą właściwe dla tych modeli i jak będą wyglądały po dalszych zabiegach ? Może ktoś doświadczony w "sowietach" coś podpowie bym nie musiał moczyć IS-ów w Cleanluxie Poniżej próbne malunki wież : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 na wieży od JS 3 widać za duże otwory na uchwyty - zalej CA i pomaluj jeszcze raz. co do koloru to wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać. możesz jeszcze rozjaśnić bo jak wejdziesz z washem to wszystko ściemnieje - rozjaśnić można buffem (wyjdzie bardziej spłowiały i styrany) lub jaśniejszą zielenią. pamiętaj, że JS 3 sięnie nawalczyły przesadnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 piękne podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 na wieży od JS 3 widać za duże otwory na uchwyty - zalej CA i pomaluj jeszcze Dzięki za zwrócenie uwagi - już poprawione. IS-y już złożone i czekają na kolejną próbę malowania. Co do ich kolorów to dalej poeksperymentuję - jakoś nie byłem zadowolony z dotychczasowych efektów i pojazdy wylądowały w Cleanluxie. Na boku więc mieszam sobie różne zielone kolorki, a dla rozluźnienia pomalowałem coś w "dunkelgelbie" : na fotkach świeżo po washach. W tym roku już niestety nic nie skończę, choć plany były bardzo ambitne, ale może z początkiem roku ... Wszystkim zaglądającym tu, a także całej pozostałej modelarskiej ferajnie życzę, w nadchodzącym Nowym Roku, szczęścia, zdrowia i wielu sukcesów (także modelarskich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 Witam po przerwie związanej z tacierzyńskimi obowiązkami. Skoro już rozgrzebałem temat z E-50 (choć bardzo wolno to idzie) to wyciągnąłem też z pudła niedokończone podstawki i trochę przy nich posiedziałem. Coraz bliżej i coraz dalej do końca - im więcej przy nich siedzę tym więcej rzeczy chcę poprawić i tak się to ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Fajnie że ruszyłeś dalej w temacie, choć wiem że w przypadku potomka w domu czasu na hobby jest bardzo niewiele. Czekam na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 śliczne podstawki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Widać, że przewijanie i karmienie Potomka wyszło na plus Podstawki super. Czekamy na finalne wersje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekPz Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Nareszcie! Mój ulubiony warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 8 Października 2015 Autor Share Napisano 8 Października 2015 Z Isem dobrnąłem na razie dotąd - moja pierwsza "48" okazała się modelem bardzo przyjemnym w montażu ale tak pokombinowałem z malowaniem że jak dotąd trzy razy go zmywałem i mam już dość tego modelu. Ciąg dalszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Prace nad wymęczonym Józefem nabierają tempa - i tak nie będzie taki piękny jak chciałem więc trzeba go szybko skończyć. Po obfitym obijaniu, washu, sidoluxie (dlatego tak się świeci) w trakcie poprawek olejowych, a przed błoceniem/pigmenceniem: I jeszcze zdjęcie będące inspiracją dla powstającej podstawki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Kapitany ten IS. Taki jak lubię. Super mięsisty !! znakomity !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 Z uwag to trzeba by jakieś mocowanie do tej beczki na błotniki wymyślić, bo tak to za długo by tam nie poleżała. Poza tym jest ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Dzięki za przychylne opinie. Z uwag to trzeba by jakieś mocowanie do tej beczki na błotniki wymyślić, bo tak to za długo by tam nie poleżała. Beczka już zamocowana. Ostatnio rozpocząłem obrzucać IS-a błotem: "Miejscami" nawet jestem zadowolony ale na zdjęciach wyszło sporo niedoróbek więc trzeba poprawić, podmalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Bardzo ładny, szczególnie uwzględniwszy skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 No no, jak na 72 to wygląda bardzo zacnie. Trzeba by domalować zapasowe koła jezdne i trochę rdzy by się przydało na częściach tocznych. No i ta beczka mi nie za bardzo pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Niestety tytuł wątku wprowadza w błąd - IS jest w 1:48 Moja pierwsza "48" i nie zakładałem jej osobnego wątku. Dzięki za uwagi postaram się wprowadzić poprawki ale beczka raczej już zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Dziś trochę odmienna aktualizacja warsztatu ale pomyślałem że też się pochwalę . Nie dysponując stałym/stacjonarnym warsztatem, zmuszony do ciągłego przenoszenia swego modelarskiego dobytku wykombinowałem i w ostatni weekend stworzyłem taki oto przenośny, dwustronny stojaczek na farbki i inszą chemię. Wykonany w większości z materiałów odpadowych, nie pierwszej młodości może nie prezentuje się jak model ze sklepu ani produkt na zamówienie klienta ale jest funkcjonalny i jak na razie spełnia me oczekiwania. Teraz czas pomyśleć o porządku w olejach, pastelach, pigmentach, zielskach i różnych materiałach sypkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi