Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę że idziemy łeb w łeb z migiem. Z duperelek - manetka DSS to był krążek w kolorze ciemnego aluminium, ekran radaru - dałbym czarny błyszczący. Dajesz zestawowy fotel? Ja zmontowałem go i stwierdziłem że wygląda biednie wymieniam na żywiczny airesa + blaszane pasy które dał eduard. Szkoda że Eduard pożałował na maski do pomalowania ram wewnątrz oszklenia.

caf88db557ece19ebf0d6fd6dde1be55_zpsde6b0771.jpg

Pozdr

Napisano

fotela niestety nie mam i chyba nie będę zamawiał - przegrzebałem magazynek i już myslałem że znalazłem ale to K-36M także zostanę chyba przy zestawowym

właśnie przypasowałem kokpit do kadłuba

7d6a6cd698547bbf.jpg

bfc35b186a2339d5.jpg

czym zamierzasz malować wnęki - Eduard podaje Interior green ale patrząc na zdjęcia to nie ten kolor - masz jakieś gotowe rozwiązanie czy raczej trzeba mieszać?

Napisano

no Leszku jeśli mam być szczery to ten Twój Humbrol to właśnie interior green zarówno wizualnie jak i wg tabeli 'modelers manual'

Napisano

Z tym kolorem to zawsze jest loteria. Ale koło szarego, zielonego i tego żółtozielonego zazwyczaj się to kręci. Często osłony goleni podwozia głównego mają kolor duralu (nie są malowane). I nie zapomnij, że w prawej wnęce koła znajduje się pokrywa włazu do kanału wlotowego, która powinna być w kolorze duralu.

day01_011.jpg

Tu wyglądają na szare i ja bym tak pomalował. Do swojego bisa używałem Gunze C308.

Napisano
I nie zapomnij, że w prawej wnęce koła znajduje się pokrywa włazu do kanału wlotowego, która powinna być w kolorze duralu.

Nie jest to regułą, ale to też jest jedna z opcji.

Napisano
Z tym kolorem to zawsze jest loteria. Ale koło szarego, zielonego i tego żółtozielonego zazwyczaj się to kręci. Często osłony goleni podwozia głównego mają kolor duralu (nie są malowane). I nie zapomnij, że w prawej wnęce koła znajduje się pokrywa włazu do kanału wlotowego, która powinna być w kolorze duralu.

day01_011.jpg

Tu wyglądają na szare i ja bym tak pomalował. Do swojego bisa używałem Gunze C308.

to rozwiązuje problem - dzięki za tą fotkę - choć te zielone wnęki bardziej mi się podobały - ciekawe od czego zależało malowanie w MF na różne kolory tych elementów

Napisano

Po kilkanastu latach eksploatacji samolotu , kolor wnęki zależał głównie od jakości farby jakiej użyto podczas pierwszego , II remontu w WZL, a pózniej już od farby jaką miał technik pod ręką .Jakoś się tak składało że "czołowe miejsce w gospodarce światowej "nie szło w parze z dostępnością farby potrzebnej w czasie eksploatacji samolotu .

Napisano
Po kilkanastu latach eksploatacji samolotu , kolor wnęki zależał głównie od jakości farby jakiej użyto podczas pierwszego , II remontu w WZL, a pózniej już od farby jaką miał technik pod ręką ....

czy to może oznaczać że np fabrycznie MF wychodziły z wnękami zielonymi? a po remontach dopiero były podzielone?

Napisano

Masz link do widoku wnęk-do wyboru , do koloru .Na pewno nie były zielone , to wynik twórczości technika w w czasie prac okresowych , tzw. przejscia na eksploatację -letnią lub zimową [ czas na odświeżenie malowania -wnęki , osłony goleni , same golenie , koła. itp ] Sam luk od sprężarki powinien zostac metaliczny -jego w zasadzie nie powinno się malować , ew. odświeżyć srebrzanką obicia po wkrętaku .

Najbardziej bliskie prawdy byłoby pomalowanie wnęk kolorem interior green , a luk od sprężarki [ pr. wnęka ] srebrno-metaliczny. I tak naprawdę to nikt nie dobierał kolorów wg np. tabeli barw itp .Pojemnik jednej farby , coś do rozjasnienia , ew. przyciemnienia , wymieszane , pistolet do malowania i naprzód.

http://dfiles.eu/files/birtn1d5w

Napisano

...aktualizacja... z MiGiem również skromnie - pokonałem otwory na hamulce aerodynamiczne i zacząłem wykańczać wnęki

f6b193d8459d1861.jpg

52792a5c5cf3c7ee.jpg

5bd75963b24900d1.jpg

3115eb832bbafd2c.jpg

kolor wybrałem interior green choć tak jak pisałem wcześniej nie jestem do niego do końca przekonany ale piszecie że to i tak bez większego znaczenia ponieważ po remontach i ingerencji techników kolory mogły być różnicowane na szary i zielony

• 4 months later...
Napisano

witam po dłuższej przerwie wszystkich - cóż wakacje się skończyły pora przeprosić się z warsztatem modelarskim - na początek zabrałe się za MiGa

52c8be8625180e97.jpg

096f7e7fa38a2e9d.jpg

fbc620dfc9025f8e.jpg

a35279d23e119088.jpg

7d91dd6339d25c58.jpg

5f36ce9aa28051d4.jpg

557b646d6835dd70.jpg

Napisano

To dość cieżka śruba po wklejeniu dzioba nawet dość nieporęcznie sie pracuje z modelem ze wzgledu na ciezar przodu

• 2 weeks later...
Napisano

krótka aktualizacja

dysza

0b1710302a31ebc5.jpg

żmudna praca z fotelem - na razie bez pasów

0d2bf8161482041e.jpg

35bebc3cea234e6a.jpg

fd4493c7dd2274ef.jpg

71f61e44fd32a923.html

71f61e44fd32a923.jpg

kółka

754fec444ada9e06.jpg

i coś co gdybym wiedział że przysporzy mi tyle czasu przy tym modelu podarowałbym sobie, czyli wnęki hamulców aerodynamicznych

8da6ec42e0869b1b.jpg

• 3 weeks later...