Skocz do zawartości

HMS Victory Revell 1:225 - inny

rucek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakby nie było jest to mój pierwszy warsztat na forum. Na początek przedstawię się Łukasz 28l jest to mój drugi model, pierszym był samolot. Od razu chciałbym wskazać że model będzie jedynie do domowej kolekcji, nie będzie brał udziału w żadnych wystawach. Może wielu z profesjonalnych modelarzy zrazi na samym początku pomysł stworzenia "czegos" odbiegającego od oryginału, jednak jak ktoś bawi się w modelarstwo amatorsko to wiadomo, że jest to w ramach relaksu po pracy

Zaczynamy model który składam wygląda następująco

pude%2525C5%252582ko.jpg

I już po zapoznaniu się z instrukcją i tematami na forum stwierdziłem diametralną różnicę pomiędzy samolotem, a w.w modelem. Kupując model pewny byłem, że złożę sobie go w całość po czym pomaluję a tu takie czaryy:

więc zacząłem od dolnego pokładu:

IMG_0014.JPG

IMG_0015.JPG

I troszkę górnego

IMG_0019.JPG

Czytając na forum i biorąc przykład z innych użytkowników w tym modelu malować będę oddzielnie a po wszytkim dopiero będzie sklejanie

IMG_0021.JPG

Wiem, wiem "co on za kolory wybrał" jednak jak już na początku mówiłem ma to sprawiać przyjemność a taką puki co mam

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Model bardzo fajny, życzę wytrwałości i namawiam jednak do próby wykonania na tyle realistycznego na ile to możliwe. Malowanie taką farbka jaką się ma nie ma większego sensu, jak porówna się ile kosztuje model a ile słoiczek farbki.

Dziękuję za odzew na mój post to co mówisz jest racją, nie wątpię w to, nie prawdą jest, że chcę użyć do tego modelu farb jakie mam pod ręką, jak chce żeby coś było zbliżone do oryginału to staram się jak mogę, dam przykład ostatniego mojego dzieła:

IMG_0024.JPG

nie było to robione jakoś pod farbki "które się ma"

Niemniej jednak prawdą jest że powinno się robić model aby zbliżyć się jak najbliżej oryginału. Jednak... w moim środowisku nikt się nie interesuje takimi rzeczami, nie przyjdzie do mnie znajomy i powie "Rucek ale on nie jest zgodny z oryginałem". Tylko podejdzie powie "Spoko" i koniec także mam zamiar zrobić coś co utkwiło się w mojej głowie i to skończyć.

Pozdrawiam Rucek

PS. Dzisiaj sam z córeczką byłem więc nie wiele czasu miałem na zabawę puki co tylko tyle

IMG_0027.JPG

Pozdrawiam Rucek

Witam statek wstępnie pomalowany w not real barwy

wygląda to mniej więcej w tej chwili tak:

IMG_0023+%25282%2529.JPG

IMG_0018+%25283%2529.JPG

Jednak wyszło kilka błędów zastanawiam się jak to naprawić

IMG_0029.JPG

IMG_0028.JPG

IMG_0031.JPG

zwykła szpachlówka zepsułaby cały podkład, myślę nad klejem CA a później na czarno...

Powiem szczerze, że po dłuższych przemyśleniach chyba pozostanie mi nadanie prawdziwych barw, liczyłem, że będzie to wyglądało "dobrze" ale chyba te barwy nie pasują....

PS. nie chodziło mi o te "skojarzenie" chodziło mi o pozostawione przerwy i klej

Tak jak mówiłem zrobiłem zmiana kolorów zmieniła mój model nie do poznania, z maskowaniem roboty od groma ale się opłacała. W tym miejscu porada dla początkujących RÓBCIE WSZYSTKO ZGODNIE Z ORYGINAŁEM

IMG_0023+%25283%2529.JPG

IMG_0024+%25282%2529.JPG

IMG_0025+%25282%2529.JPG

IMG_0027+%25283%2529.JPG

Teraz przede mną walka ze zmianą koloru pokładu

Ale złote pasy? Toż to musiało by admirała Lorda Nelsona fortunę kosztować

A generalnie jest dobrze, choć te pasy zdecydowanie lepiej się z ręki maluje

1:

Statek ze zdjeęcia napewno był przemalowywany.

To nie statek, tylko okret. Czy nazwalbys transporter opanerzony piechoty czolgiem? To olbrzymia roznica.

2:

... nie mamy 100% pewności co do koloru.

Blad. Mamy 100% pewnosci, bo Royal Navy w swoich archiwach ma dokladne schematy i sklad farb uzywanych do malowania okretow Jego Krolewskiej Mosci. W tym czasie wszystkie okrety brytyjskie byly malowane w czarne i ochrowe pasy.

Hmm, cóż, powiedzmy, że przydepnąłeś odcisk okrętowym purystom Aha, właśnie, nie "to", tylko "Ona"

Rucek, a co twoja żona powiedziałaby na coś takiego?:

th_SAM_0480.jpgth_SAM_0481.jpgth_SAM_0482.jpg

Dot-4, taki płyn hamulcowy, kosztuje ok 15 zł, a świetnie zmywa

Aha, wejście burtowe jest trochę do przerobienia:

2008_07_22_alex_cap_g.JPG

Tak na pocieszenie. W 1805 roku w tym miejscu był normalny ambrazur. Wejście zostało dorobione w późniejszym okresie. Prawdopodobnie dopiero gdy Victory został ustawiony w suchym doku. A żółty najbardziej zbliżony odcień uzyskasz po zastosowaniu humbrola nr24.

Dot-4, taki płyn hamulcowy

Ale bym babola strzelił, miał być DOT-3, czwórka jest nieco bardziej agresywna i może naruszyć plastik

rozumiem, że to było w celu dobicia mnie na koniec dnia

Heh, przypadkowy bonus Ale Stefan Cię właśnie ocalił (i mnie w przyszłości zresztą też )

Tylko nie pomyl liczby kuleczek...

Ale złośliwiec