rucek Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Witam jakby nie było jest to mój pierwszy warsztat na forum. Na początek przedstawię się Łukasz 28l jest to mój drugi model, pierszym był samolot. Od razu chciałbym wskazać że model będzie jedynie do domowej kolekcji, nie będzie brał udziału w żadnych wystawach. Może wielu z profesjonalnych modelarzy zrazi na samym początku pomysł stworzenia "czegos" odbiegającego od oryginału, jednak jak ktoś bawi się w modelarstwo amatorsko to wiadomo, że jest to w ramach relaksu po pracy Zaczynamy model który składam wygląda następująco I już po zapoznaniu się z instrukcją i tematami na forum stwierdziłem diametralną różnicę pomiędzy samolotem, a w.w modelem. Kupując model pewny byłem, że złożę sobie go w całość po czym pomaluję a tu takie czaryy: więc zacząłem od dolnego pokładu: I troszkę górnego Czytając na forum i biorąc przykład z innych użytkowników w tym modelu malować będę oddzielnie a po wszytkim dopiero będzie sklejanie Wiem, wiem "co on za kolory wybrał" jednak jak już na początku mówiłem ma to sprawiać przyjemność a taką puki co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Model bardzo fajny, życzę wytrwałości i namawiam jednak do próby wykonania na tyle realistycznego na ile to możliwe. Malowanie taką farbka jaką się ma nie ma większego sensu, jak porówna się ile kosztuje model a ile słoiczek farbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 8 Maja 2014 Autor Share Napisano 8 Maja 2014 Dziękuję za odzew na mój post to co mówisz jest racją, nie wątpię w to, nie prawdą jest, że chcę użyć do tego modelu farb jakie mam pod ręką, jak chce żeby coś było zbliżone do oryginału to staram się jak mogę, dam przykład ostatniego mojego dzieła: nie było to robione jakoś pod farbki "które się ma" Niemniej jednak prawdą jest że powinno się robić model aby zbliżyć się jak najbliżej oryginału. Jednak... w moim środowisku nikt się nie interesuje takimi rzeczami, nie przyjdzie do mnie znajomy i powie "Rucek ale on nie jest zgodny z oryginałem". Tylko podejdzie powie "Spoko" i koniec także mam zamiar zrobić coś co utkwiło się w mojej głowie i to skończyć. Pozdrawiam Rucek PS. Dzisiaj sam z córeczką byłem więc nie wiele czasu miałem na zabawę puki co tylko tyle Pozdrawiam Rucek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Witam statek wstępnie pomalowany w not real barwy wygląda to mniej więcej w tej chwili tak: Jednak wyszło kilka błędów zastanawiam się jak to naprawić zwykła szpachlówka zepsułaby cały podkład, myślę nad klejem CA a później na czarno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 pomaluj w kolorach lin. I będzie OK. Wg mnie to wygląda jak liny na pokładzie. Mam też drugie skojarzenie - o podobnym kolorze ale innej konsystencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 Powiem szczerze, że po dłuższych przemyśleniach chyba pozostanie mi nadanie prawdziwych barw, liczyłem, że będzie to wyglądało "dobrze" ale chyba te barwy nie pasują.... PS. nie chodziło mi o te "skojarzenie" chodziło mi o pozostawione przerwy i klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 Tak jak mówiłem zrobiłem zmiana kolorów zmieniła mój model nie do poznania, z maskowaniem roboty od groma ale się opłacała. W tym miejscu porada dla początkujących RÓBCIE WSZYSTKO ZGODNIE Z ORYGINAŁEM Teraz przede mną walka ze zmianą koloru pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Znacznie lepiej:] Linie odrobinę jeszcze pływają ale to czasami kwestia taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 17 Maja 2014 Autor Share Napisano 17 Maja 2014 Dzięki i tak było strasznie ciężko maskować do malowania przy wystających działach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Ale złote pasy? Toż to musiało by admirała Lorda Nelsona fortunę kosztować A generalnie jest dobrze, choć te pasy zdecydowanie lepiej się z ręki maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 17 Maja 2014 Autor Share Napisano 17 Maja 2014 Wszystko na jego koszt więc co oszczędzać będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 A ja ponarzekam - tak te pasy powinny wygladać: Źródło: http://www.penkat.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 17 Maja 2014 Autor Share Napisano 17 Maja 2014 A widzisz u mnie żonka chciała bogatszą wersję Nawet po obejrzeniu twojego zdjęcia powiedziała, że nasz jej się bardziej podoba, wiec nie ma co się z żonką sprzeczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Statek ze zdjeęcia napewno był przemalowywany. Więc nie mamy 100% pewności co do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 1: Statek ze zdjeęcia napewno był przemalowywany. To nie statek, tylko okret. Czy nazwalbys transporter opanerzony piechoty czolgiem? To olbrzymia roznica. 2: ... nie mamy 100% pewności co do koloru. Blad. Mamy 100% pewnosci, bo Royal Navy w swoich archiwach ma dokladne schematy i sklad farb uzywanych do malowania okretow Jego Krolewskiej Mosci. W tym czasie wszystkie okrety brytyjskie byly malowane w czarne i ochrowe pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Dobra ok. Nie widze jednak kłopotu w tym, że nazwałem to statkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Hmm, cóż, powiedzmy, że przydepnąłeś odcisk okrętowym purystom Aha, właśnie, nie "to", tylko "Ona" Rucek, a co twoja żona powiedziałaby na coś takiego?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Będę musiał jej pokazać, jednak uważam, że próba przemalowania go po raz trzeci zniszczy model i to mnie skłania przy pozostaniu przy wybranych farbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Dot-4, taki płyn hamulcowy, kosztuje ok 15 zł, a świetnie zmywa Aha, wejście burtowe jest trochę do przerobienia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Rozumiem, że to było w celu dobicia mnie na koniec dnia Udało Ci się to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 18 Maja 2014 Rozumiem, że to było w celu dobicia mnie na koniec dnia Udało Ci się to Tylko nie pomyl liczby kuleczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Tak na pocieszenie. W 1805 roku w tym miejscu był normalny ambrazur. Wejście zostało dorobione w późniejszym okresie. Prawdopodobnie dopiero gdy Victory został ustawiony w suchym doku. A żółty najbardziej zbliżony odcień uzyskasz po zastosowaniu humbrola nr24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Dot-4, taki płyn hamulcowy Ale bym babola strzelił, miał być DOT-3, czwórka jest nieco bardziej agresywna i może naruszyć plastik rozumiem, że to było w celu dobicia mnie na koniec dnia Heh, przypadkowy bonus Ale Stefan Cię właśnie ocalił (i mnie w przyszłości zresztą też ) Tylko nie pomyl liczby kuleczek... Ale złośliwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Przy waszych pomysłach chyba cieszę sie że dzisiaj jestem po za domem i nie mam jak przysiąść do modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Dostosuj sie do rad kolegow i zrob go porzadnie, bo "Victory" to przepiekny statek wojenny! Moze w przyszlosci sie skusisz na jakis okret pasazerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi