Kamyl Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 WITAM SERDECZNIE Jak pewnie zauważyliście jest to mój debiutancki post na tym forum, więc chciałem napisać kilka zdań wstępu. Jeśli kogoś to nie interesuje to proszę przewinąć i zignorować ten mały wstęp Zacznę tą opowieść od następującego faktu: dostałem w prezencie plastikowy model do sklejania którego nazwę możecie widzieć w temacie. Pierwsza chwila obcowania z prezentem wywołała mieszane uczucia. Bardzo lubię tego typu spędzanie wolnego czasu, lecz przeraziła mnie ilość elementów w zestawie. Osoba od której dostałem model omyłkowo kupiła taki który jest oznaczony cyfrą "4" w skali od 1-5. Jestem laikiem jeśli chodzi o modelarstwo. Pomyślałem w końcu: "A co mi tam, dam radę. Nie musi być to idealna replika, pobawić się mogę, a może przekształci się to w pasjonujące hobby. Zacząłem szukać (jak to bywa w XXI wieku) forum na ten temat i trafiłem do Państwa. I tak sobie siedzę teraz i piszę ten post. Nie przedłużając już tego nudnego pewnie dla większości was chciałbym przejść do konkretów. Model który mam zamiar wykonać to Junkers Ju 88A-4 Bomber w skali 1:72 firmy Revell: Do modelu załączony był klej, farbki i pędzel: I oczywiście kalkomanie (?) i plastikowe elementy samolotu: Przepraszam za jakość zdjęć - były robione telefonem (nie posiadam aparatu). I teraz kilka pytań do was: 1. Czy jest sens żebym zaczął to składać? Czy jak zniszczę model to będę przekreślony w waszych oczach? 2. Jakie narzędzie polecacie na początek? Jakieś nożyki, pilniki itp. 3. Czy mogę pomalować model tylko tymi 4 kolorami? Nie chcę dokładać do niego pieniędzy ponieważ traktuję to jako model testowy i chcę sprawdzić czy to dla mnie 4. Czy mogę pomalować model wg. swojego uznania, nie sugerując się realnymi malowaniami i przykładami w instrukcji? (Wiem że mogę, ale chodzi mi bardziej jak to jest spostrzegane wśród osób siedzących w temacie). Narazie chyba tyle, jeśli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać P.S. Rozpoczęcie prac planuję na czwartek-piątek ze względu na czas wolny. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Skoro go już masz, to możesz próbować, choć tak naprawdę początkujący powinni zaczynać od prostszych modeli. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że tak naprawdę różnica polega na ilości części, poziom trudności jeśli chodzi o montaż, jest z grubsza podobny. Czy będziesz przekreślony, jeśli zniszczysz model To zależy, jak go zniszczysz. Jeśli nie będziesz słuchał porad i brnął przed siebie na oślep, to tak. Ale nie widzę po tobie, żebyś tak postępował. Co do farb, dobrze byłoby się wyposażyć jeszcze w czarną, bo się na pewno przyda. Natomiast, jeśli chodzi o malowanie, generalnie powinno się malować tak, jak to miało miejsce w rzeczywistości. To nie jest tak trudne, jak się wydaje. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogalla Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Liczy sie dobra zabawa. Jak sie czegos nauczymy przy okazji, to juz jest plus a nastepny bedzie lepszy. Co do narzedzi, znajdziesz na forum, co potrzeba. Zestaw minimum polecam, nie obciazy portfela zbyt mocno. No i smialo to przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 To nie jest dobry model dla początkującego. Mocno zdetalowany i trudny w budowie (bardzo pokawałkowany). Mam obawę, że możesz się zrazić do modelarstwa, ale cóż... spróbować warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamyl Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 Próbować będę na 100%! Mam zamiar kupić czarną farbę i mam pytanie odnośnie tego: czy kupić matową jak reszta pozostałych? Czy to są farby akrylowe? (te których zdjęcia dołączyłem) Mam zamiar kupić jeszcze jakieś narzędzia do wycinania i szlifowania powierzchni (papier ścierny), szpachlę, klej do powierzchni przeźroczystych i jakiś nabłyszczacz. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś podkładem. Co jeszcze warto kupić na start? Coś pominąłem? Na szczęście mieszkam ("bom" student) w Krakowie i mam zamiar znaleźć jakiś sklep w którym mógłbym to wszystko kupić, możecie jakiś polecić? Dziękuję wszystkim za odpowiedź oraz za słowa otuchy Mam nadzieję że nie rozczaruje was i samego siebie, czczym gadaniem i słomianym zapałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 Próbować będę na 100%! Mam zamiar kupić czarną farbę i mam pytanie odnośnie tego: czy kupić matową jak reszta pozostałych? Czy to są farby akrylowe? (te których zdjęcia dołączyłem) Mam zamiar kupić jeszcze jakieś narzędzia do wycinania i szlifowania powierzchni (papier ścierny), szpachlę, klej do powierzchni przeźroczystych i jakiś nabłyszczacz. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś podkładem. Co jeszcze warto kupić na start? Coś pominąłem? Na szczęście mieszkam ("bom" student) w Krakowie i mam zamiar znaleźć jakiś sklep w którym mógłbym to wszystko kupić, możecie jakiś polecić? Dziękuję wszystkim za odpowiedź oraz za słowa otuchy Mam nadzieję że nie rozczaruje was i samego siebie, czczym gadaniem i słomianym zapałem. Fajnie,że się zdecydowałeś rozpocząć tą przygodę! Jako "też student" i "też z Krakowa" pozwolę sobie polecić Exito. Bardzo duży wybór modeli i akcesoriów. Czasem można też otrzymać cenne porady. Z drugiej strony, jeśli planujesz większe zaopatrzenie, równie dobrze jest skorzystać ze sklepu online, np. Mojehobby. Możesz sobie wszystko na spokojnie zobaczyć, poczytać w necie i zakupy są bardziej przemyślane. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 No ja też generalnie polecam Exito, tam się zaopatruję i jestem bardzo zadowolony. I pamiętaj, cierpliwość i precyzja są tutaj najważniejsze. Aha, i jeszcze kup sobie taśmę maskującą do modeli (najlepiej firmy Taimya). Bardzo pomoże przy malowaniu kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamyl Napisano 16 Maja 2014 Autor Share Napisano 16 Maja 2014 Witam ponownie mała aktualizacja. Dziś małe zakupy (naprawdę małe), a więc: Na początku takie podstawowe narzędzia: -Taśma maskująca -Nożyk do tapet -Klej magik do klejenia przeźroczystych elementów. Szczerze mówiąc nie wiem czy się nada, ale podobno jest przeźroczysty po wyschnięciu i nie topi plastiku. Co o tym sądzicie? Następnie przybory do malowania: -Paletka do malowania -Dwie farby akrylowe matowe firmy "RENESANS" w kolorach: czarny i umbra palona (brązowy jak dla mnie) -3 Pędzle rozmiary: 2, 3 i 6 o płaskim włosiu do malowania większych powierzchni I na końcu co dzisiaj zrobiłem (co dzisiaj schrzaniłem): Dobra, wiem jak to wygląda i nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Chciałbym wyjaśnić chociaż trochę dlaczego to tak tragicznie wygląda. Niektóre elementy swoimi rozmiarami mnie przeraziły. Były jak dla mnie niemożliwie małe. Na początku nie chciałem malować w ogóle środka i skupić się tylko na malowaniu poszycia samolotu. Zdecydowałem jednak że pomaluję na szybko środek, byle by nie był zbyt odróżniający się od reszty. Błędy jakie popełniłem: Nie oddtłuszczałem elementów, nie malowałem 2 razy i trzecie najważniejsze, to nie wiem dlaczego ale strasznie mi zależało aby zrobić jak najwięcej i przez to wszystko zniszczyłem. Wyrzucić ten model czy skupić się na zrobieniu reszty tak jak ma być i nie przejmować się dotąd osiągniętymi rezultatami? Uff, strasznie mi głupio. Już się przygotowałem psychicznie na ostrą krytykę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Witaj! Chyba większość z nas miała okazję się przekonać, że pośpiech jest największym wrogiem modelarza. Czasem malowanie jedną warstwą przy tak małych detalach może się udać ale pod warunkiem, że uzyskasz idealną konsystencję farby i odtłuścisz element. Nie wiem czemu wybrałeś farby dla plastyków (nie znam się, bo nigdy nie korzystałem). Osobiście polecałbym Pactry, są względnie tanie i naprawdę dobrze się nimi maluje. Tutaj mam wrażenie, jakby farba słabo kryła powierzchnię, może to efekt braku odtłuszczenia. Jeśli masz jak się dostać do pomalowanych elementów, możesz spróbować zmyć farbę acetonem (najzwyklejszy zmywacz do paznokci, bez żadnych dodatków) i spróbować jeszcze raz, jest to zaleta akryli. Jeśli nie, spróbuj poprawić co się da, zapamiętaj lekcję na przyszłość i postaraj się zrobić dobrze kolejne etapy. Na szczęście kokpit ma to do siebie, że słabo go widać w gotowym modelu . Przy kolejnych etapach pamiętaj robić próby na jakichś kawałkach plastiku zanim zaczniesz malować model. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Najważniejsza zasada w modelarstwie nie śpieszyć się. Rozcieńczaj farby. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Ar-2 - Amodel 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 Właśnie. A co do taśmy - tą, którą masz, przed użyciem trzeba osłabić (przykleić do czegoś, np. do stołu, i odkleić). Na powierzchnie pomalowane jest trochę za mocna. Natomiast ten klej, o który pytałeś, powinien się nadać na powierzchnie plastikowe. Ogólnie jednak efekt nie jest zły, wygląda to trochę tak, jakby mimochodem udało Ci się zrobić obicia. Jak na pierwszy model, nie jest źle, niemniej, druga warstwa farby by się przydała. Jak dasz radę, to ją zastosuj, jak nie... to w końcu twój pierwszy model. więc jakoś Ci to ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamyl Napisano 17 Maja 2014 Autor Share Napisano 17 Maja 2014 Dzięki wielkie za słowa otuchy Już myślałem że dostanę bana na miesiąc. Dziś wieczorem aktualizacja, lub najpóźniej jutro koło południa, bo dziś coś tam zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Witam. Po pierwsze, farby olejne dla plastyków nie nadają się do modeli, chyba, że jako washe i raczej jako wykończenie. Łatwiej i sprawniej maluje się akrylami, np. Italeri, równo i jednolicie kryją, podobnie jak Pactry czy MM, ale trzeba je częściej kłaść kilkoma warstwami. Po trzecie, nie Czytasz chyba instrukcji; w wykazie farb jest wyraźnie napisane, jaki dokładnie kolor czy mieszanka ma iść w określone miejsce. Jak nie Będziesz się trzymał schematów malowania i malował właściwymi kolorami, będziesz tylko tracić czas na zmywanie farb i przemalowywanie, a z modelu zrobi ci się totalna kaszana. Czarny kolor jest dobry (akryl) jako podkład, ale później trzeba tu już dać RLM 02 ( w instrukcji Hell Olive) Jak się Decydujesz na emalie, maluj to najlepiej Revellami, rozcieńczając np. Wamodem. Do drobnych detali typu kokpit i podwozie lepiej nadają się jednak dobre akryle. Polecam Pactry (nierówno kryją, podobnie jak MM, ale dla zielonych w temacie mogą być) i Italeri akrylowe. Jako, ze jesteś poczatkujacy, polecam lekturę tutoriali na forum o malowaniu pędzlem, rodzajach farb modelarskich, rozcieńczalnikach i podstawowych narzędziach i akcesoriach. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Odnośnie poprzednich Twoich pytań: a) obawiam się, że nie Pomalujesz modelu czterema kolorami, w dodatku pędzelkiem i z tak nikłą wiedzą odnośnie warsztatu. b) pomalowanie dużych powierzchni modelu, to robota dla aerografu i trzymanie się schematów jest jak najbardziej wskazane, jeśli Chcesz zrobić model zgodny z oryginałem. Skup się na razie na tym, żeby nie odwalać takiej kichy, jak na zdjęciach i posiąść umiejętności absolutnie elementarne typu rozcieńczanie farb, równomierne kładzenie, washe, drybrush itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi