Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z okazji 70 rocznicy lądowania w Normandii (6 czerwca 1944), Airfix wydał (juz dostepny w Hannantsie-cena GBP 24.99) całkiem nowy model C-47 z okolicznościową nalepką. Mam nadzieję, ze nie zawiedzie oczekiwań z nim związanych i będzie najlepszym modelem Dakoty w skali 1/72.

2392814d7c164de0med.jpg

Napisano

Witam,

A to nie będzie czasami stare dobre Esci?

Tak przynajmniej gdzieś obiło mi się o uszy.

Pozdrawiam.

Przemek

Napisano

[quote name="Przemysław Wilczyński"

A to nie będzie czasami stare dobre Esci?

Tak przynajmniej gdzieś obiło mi się o uszy.

Wiem' date=' co masz na myśli, ale to już było, chyba dwa lata temu, rzeczywiście Airfix wypuścił "przepak" Esci, w takim brązowym plastyku, Chyba to był jedyny "przepak" AIRFIX/HORNBY (czerwone pudełka), w pudełku jak poniżej.

9337791705dfdbc9med.jpg

93b7d661c146bba4med.jpg

To jest właśnie dawny ESCI.

Natomiast Airfix wypuści jeszcze co najmniej dwie wersje nowej Dakoty: Cywilnego DC-3, oraz Skytrain wraz z terenówką Willys, co łatwo sprawdzić na www.airfix.com

Przy okazji- ma ktoś wiarygodne żródła malowania powojennych polskich C-47, szczególnie nie malowanych, aluminiowych. Chodzi o maszyny wojskowe, nie LOTu. W kalkach Techmodu i SP-Decal znalazłem czerwoną 9-tkę

(42-93255), zresztą różniące się kształtem i wielkością, ale nie mam zdjęcia tego egzemplarza?

Napisano

No nie wiem - stary Airfix wygląda zupełnie jak Italeri a z tego co wiem ichiejszy zestaw nie był przepakiem Esci.

PZDR

Napisano

Airfix miał kiedyś swojego AC-47 (od 1973), później wypuścił przepak DC-3/C-47 Italeri (od 2001), a teraz będzie oferował "new tool" C-47 (2014). Mądrze się za http://airfixtributeforum.myfastforum.org/Aircraft_Military_about1675.html .

Co do ESCI vs Italeri to znalazłem info że oba "włoskie" modele C-47 obecnie oferuje (lub oferował) Italeri: ESCI jako nr kat 1338 i swój własny jako nr kat 127 !

ITL1338.jpg

it0127.jpg

Napisano

Ale ten drugi (nr 127) to też jest ESCI, a przynajmniej to jest ten sam, który tu wcześniej pokazał Wojciech Butrycz jako model z pudełka Airfixa.

Napisano

Zapewne pan Butrycz się pomylił, o co łatwo skoro Italeri pakuje dwa różne modele tego samego samolotu... Ale nie zamierzam rozstrzygać który jest który, zresztą nie ma to znaczenia, bo ESCI w oryginalnym opakowaniu to biały kruk.

A wypraski się różnią na pewno, można je obejrzeć na mojehobby:

127: http://www.mojehobby.pl/products/C-47-Skytrain.html

1338: http://www.mojehobby.pl/products/Dakota-Mk.III.html

Napisano

Ja dłubałem ESCI w w wersi AC-47 wiele lat temu. Fajnie się składało, bezstresowo. Tylko że mi praktycznie wnętrze kabiny odpadło, bo tam tylko działka. Ale ogólne wrażenie OK