Jump to content

Sd.Kfz.171 Ausf.G Panther 1:35 Italeri

Mateus_z
 Share

Recommended Posts

W końcu udało mi się ukończyć ten model. Patrząc na datę pierwszego wpisu w warsztacie można się przerazić, ale takie już jest moje tempo. Ta pantera to tak na prawdę mój drugi model robiony troszkę bardziej na poważnie.

Model przedstawia pojazd z 26. Dywizji Pancernej walczącej we Włoszech w 1945 r. zniszczony niedaleko Sesto Imolese. Sam zestaw jak za taką cenę jest całkiem niezły, choć spasowanie nie nazwałbym idealnym. Największą pomyłką są schematy malowań podane w instrukcji, które są kompletnie nieczytelne. Jest w nim oczywiście wiele błędów merytorycznych jednak zdecydowałem się tylko na dorobienie kilku spawów, mocowania lewara oraz wymianie gąsienic. Właśnie te ostatnie rażą najbardziej. Brak otworów w zębach rozwiązałem kupnem gąsienic, które... też ich nie miały. Jednak w tamiyowskich gumach udało mi się powycinać otworki, co jednak zajęło wiele, wiele godzin i była to bardzo niewdzięczna praca.... Ogniwa na pancerzu to Magic Tracki, które otrzymałem od kolegi z forum i za które bardzo dziękuję.

Wiem, że modelowi daleko do ideału, ale wciąż się uczę i myślę, że był to krok w dobrym kierunku.

8nzi.jpg

w478.jpg

zn60p.jpg

3lac.jpg

9kbjg.jpg

72uom.jpg

o4dxu.jpg

cubg.jpg

k2g6.jpg

zq25.jpg

ilq9.jpg

jjd2.jpg

Pozdrawiam, Mateusz.

• 3 weeks later...

Model i kamo na nim bardzo udane lepsze fotki porób, bo chyba trochę zaciemnione i przekłamane kolorki są przez to - tak czy owak bardzo mi się podoba kociak

• 1 month later...

Jak dla mnie to model trochę nierówny. Z jednej strony zakurzone zawieszenie, a z drugiej dziewicza góry obita jedynie młotkiem. Przydałoby się trochę zacieków. Dodatkowo model powinien być głębiej osadzony w podłożu.

Co do nierównego brudzenia się zgodzę, ale zawsze mam jakieś zahamowania przed przesadnym brudem i później właśnie niestety tak wychodzi. Natomiast model jest dobrze osadzony w podłożu tylko podczas sesji zdjęciowej przesunął się ze swojej nominalnej pozycji i dlatego tak to wygląda. Niestety zauważyłem to dopiero jak uploadowałem zdjęcia. Dziękuję za komentarze.

W jaki sposób robiłeś obicia?

Podkład w obiciach to jakaś szara farbka Pactry, a rdzawy kolor to mieszanka czerni z rdzawym odcieniem dobierana na oko. Wszystkie obicia malowane były zniszczonym pędzelkiem 000. Dziękuję za opinie.