Mateus_z Napisano 17 Maja 2014 Share Napisano 17 Maja 2014 W końcu udało mi się ukończyć ten model. Patrząc na datę pierwszego wpisu w warsztacie można się przerazić, ale takie już jest moje tempo. Ta pantera to tak na prawdę mój drugi model robiony troszkę bardziej na poważnie. Model przedstawia pojazd z 26. Dywizji Pancernej walczącej we Włoszech w 1945 r. zniszczony niedaleko Sesto Imolese. Sam zestaw jak za taką cenę jest całkiem niezły, choć spasowanie nie nazwałbym idealnym. Największą pomyłką są schematy malowań podane w instrukcji, które są kompletnie nieczytelne. Jest w nim oczywiście wiele błędów merytorycznych jednak zdecydowałem się tylko na dorobienie kilku spawów, mocowania lewara oraz wymianie gąsienic. Właśnie te ostatnie rażą najbardziej. Brak otworów w zębach rozwiązałem kupnem gąsienic, które... też ich nie miały. Jednak w tamiyowskich gumach udało mi się powycinać otworki, co jednak zajęło wiele, wiele godzin i była to bardzo niewdzięczna praca.... Ogniwa na pancerzu to Magic Tracki, które otrzymałem od kolegi z forum i za które bardzo dziękuję. Wiem, że modelowi daleko do ideału, ale wciąż się uczę i myślę, że był to krok w dobrym kierunku. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 Serio?? Żadnych komentarzy?? Chcecie mu obrzydzić hobby??? Model jest bardzo ładny. Czekam na kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 2 Czerwca 2014 Share Napisano 2 Czerwca 2014 model faktycznie bardzo fajny jakoś wczesnej nie zauważyłem tej galeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 3 Czerwca 2014 Share Napisano 3 Czerwca 2014 Model i kamo na nim bardzo udane lepsze fotki porób, bo chyba trochę zaciemnione i przekłamane kolorki są przez to - tak czy owak bardzo mi się podoba kociak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 3 Lipca 2014 Autor Share Napisano 3 Lipca 2014 Witam ponownie! Aktualizuję temat, ponieważ po dłuższym czasie udało mi się zrobić lepsze fotki i uzupełnić model o prostą podstawkę. Komentarze mile widziane. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Całkiem ładna ta panterka i podstawka , tylko te roślinki mi nie pasują i lewa gąsienica lewituje. Pozdrawiam i czekam na więcej modeli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Ładny model . Duży plus ze umiarkowanie podniszczony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Ładny model z fajnym kamo. Z uwag z mojej strony to wewnętrze koło jezdne nad bendażem gumowym ma stalową listwę i tam powinien być czysty metal wytarty przez zęby gąsienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Jak dla mnie to model trochę nierówny. Z jednej strony zakurzone zawieszenie, a z drugiej dziewicza góry obita jedynie młotkiem. Przydałoby się trochę zacieków. Dodatkowo model powinien być głębiej osadzony w podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 4 Lipca 2014 Autor Share Napisano 4 Lipca 2014 Co do nierównego brudzenia się zgodzę, ale zawsze mam jakieś zahamowania przed przesadnym brudem i później właśnie niestety tak wychodzi. Natomiast model jest dobrze osadzony w podłożu tylko podczas sesji zdjęciowej przesunął się ze swojej nominalnej pozycji i dlatego tak to wygląda. Niestety zauważyłem to dopiero jak uploadowałem zdjęcia. Dziękuję za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Jest dobrze, fajnie, że idziesz w obicia z podkładem. Wydechy i elementy "drewniane" - klasa ! Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub93 Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Model faktycznie bardzo ładny, ciekawe obicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 W jaki sposób robiłeś obicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 W jaki sposób robiłeś obicia? Podkład w obiciach to jakaś szara farbka Pactry, a rdzawy kolor to mieszanka czerni z rdzawym odcieniem dobierana na oko. Wszystkie obicia malowane były zniszczonym pędzelkiem 000. Dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi