Skocz do zawartości

Spitfire Mk.IXc / Eduard / 1/48

Alex976

Rekomendowane odpowiedzi

Ja go nie mam i nie będę miał...

Posiadam w poczekalni inna "9-ka"; ale to mi nie przeszkodzi przysiąść i popatrzeć - zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć lub

Pozdrawiam...Sławek

Życzę powodzenia. Też zacząłem go dłubać (profipack edition) kilka dni temu i niedługo otwieram nowy wątek jak będzie co pokazać.

A czy ostatnia wręga w kokpicie nie powinna być pomalowana na aluminiowo?

Mam tez w kolejce podobna dziewiątkę wiec będę patrzył i uczył się. Mam pytanie odnośnie kolorów. Jakiej farby zielonej użyłes w kokpicie?

No elegancko. A nie lepiej byłoby dać kolektory na koniec po malowaniu całości?

• 2 months later...

Witam

Imponujące malowanie. Może masz jakieś fotki z etapu preshadingu. Może coś podpatrzę. Jeszcze jedno białe pasy najpierw pomalowałeś i zamaskowałeś, czy kolor biały był kładziony jako ostatni? Pytam bo wydaje mi się że biały słabo kryje, szczególnie ciemne kolory.

Witam

Imponujące malowanie. Może masz jakieś fotki z etapu preshadingu. Może coś podpatrzę. Jeszcze jedno białe pasy najpierw pomalowałeś i zamaskowałeś, czy kolor biały był kładziony jako ostatni? Pytam bo wydaje mi się że biały słabo kryje, szczególnie ciemne kolory.

Dziękuję

Nie było żadnego preshadingu, wszystko załatwione postshadingiem. Chociaż na dole można powiedzieć, że był. Najpierw (pisze o spodzie) pojechałem białym po nitach. Później kilka razy mgiełka transparentnym MSG. Następnie zamaskowałem obszar, gdzie ma być biały, zrobiłem bardzo delikatny preshading po liniach i kilka transparentnych warstw białego. Później zamaskowałem obszar pasów i odrobinę ciemniejszym szarym/Gunze H317/ przyciemniłem spód psikając farbą w środki paneli i w przestrzenie między nitami. Jeszcze jaśniejszym szarym przyciemniłem odrobinę linie podziału. I na koniec jeszcze raz po całości mgiełka z MSG.

Teraz góra. Najpierw wymalowałem białym miejsce, gdzie będą pasy, wcześniej zrobiłem lekki przeshading jak na dole. Potem zamaskowałem. Bazowe kolory kładłem w środki paneli i w przestrzenie między nitami. Zielony to H73 Dark Green, a szary to Tamka XF-82 Ocean Gray. Później rozjasniłem kolory po nitach. Na zielonym Interior Green Gunze, a na niebieskim Tamka XF-23. Później przyciemniłem po liniach podziału. Na zielonym ciemnym zielonym, na szarym ciemnym szarym (numerów dokładnie nie pamiętam).

Wymalowałem pasy. Moim zdaniem bardzo mu pasują. Na kadłubie idealnie nie jest, ale mało widać. Wydechy też zacząłem, ale jeszcze będę coś przy nich robił.

IMG_2530_zpsb334c342.jpg

IMG_2531_zpsb22ecf9f.jpg

IMG_2532_zps414f113c.jpg

IMG_2533_zpsf79706af.jpg

IMG_2534_zpscd25b507.jpg

Z tyłu będzie jeszcze SKAJowy pas, dlatego jest tam więcej miejsca.

W trakcie złamałem antenę, ale przykleiłem tak, że nie widać.

Jeśli złamanie było w 3/4 wysokości, to możesz przyjąć, że widać.

Złamanie było w polowie. w 3/4 się skrzywiła po prostu.

Krawędzie pomalowane, a łom na złość znaFcom jest srebrny Dostał glossa gunze, teraz kalki.

IMG_2541_zpsdd23f935.jpg

IMG_2542_zps92e3ce0a.jpg

IMG_2543_zpscc3884e5.jpg