Michał15 Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Witam Zakładam kolejny wątek, tym razem będzie to mniejszy model, niemieckiego niszczyciela który, zamierzam waloryzować blaszkami firmy FlyHawk. Mam nadzieję, że uda mi się go złożyć przynajmniej na takim poziomie jak poprzedni model. Na początek prezentuję zdjęcia z częściami. Mam pytanie co do malowania? Czy ktoś mógł by mi doradzić jak go malować? Mam problem z doborem odcieniania szarości. Instrukcja nie jednoznacznie określa odcień, mam wrażenie że chodzi o mieszanie farb, ale myślę że da się znaleźć jakiś podobny odcień I na koniec, takie narzędzie kupiłem jakiś czas temu w Lidlu, mały dremel, może się przydać do usuwania niektórych elementów plastikowych. Myślę że niedługo zacznę coś dłubać przy nim to wrzucę jakieś postępy Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 20 Czerwca 2014 Share Napisano 20 Czerwca 2014 Zasiadam i obserwuję Sam prawie się skusiłem na ten model. Ale zabrakło funduszy Co do malowania polecam książkę Kriegsmarine Colors Pana Skwiota. Podane są tam farby jakie były używane przez Niemców przed i w trakcie II wś. Lub zakup zestaw farb do niemiaszków : Lifecolors i Ak mają je w ofercie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 20 Czerwca 2014 Super Moderator Share Napisano 20 Czerwca 2014 Cześć Ładny zestawik! Sporo blacharki przed Tobą! Trzymam kciuki i oglądam :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Witam Zapowiada sie ciekawy modelik.., tęż popatrzę z zainteresowaniem:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 No i zmarnowałeś mi siurpryzę Mam go ale we flyhawka nie inwestowałem, tylko lufy z mastera i blaszka edka. Będę bacznie obserwował, zawsze lepiej jest sie uczyć na cudzych błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 A ja dokupiłem bardzo skromny zestaw orange hobby, bo już, już, miałem go robić, a nic innego na rynku nie było Każdy z nas ma co innego Mam problem z doborem odcieniania szarości.Unikałbym mieszania, bo model jakiś czas się robi, a rzadko udaje się ciągle dobierać idealnie te same proporcje. Weź pod uwagę, że jeśli będziesz chciał robić jakieś zacieki czy przebarwienia, to powierzchnia sciemnieje, więc podstawowy kolor musi być trochę jaśniejszy.W instrukcji jest podane 5-L ligth grey. Może chodzi o 5-L, kolor z amerykańskich malowań. Wrzuć w google i pooglądaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 Przecież nawet na tej wstawionej fotce są RAL-owskie numery.... a amerykańskie też mogą być bo przecież ten model daje możliwość zrobienia go pod amerykańską banderą ( nie wiem, może nawet chciało im się go przemalować w Hamerykanckie kolory ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 22 Czerwca 2014 Share Napisano 22 Czerwca 2014 A ja bym nie kombinował tylko pomalował na zwykły jasno szary... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2014 Witam wszystkich. Widzę że spora dysukusja rozgorzała na temat modelu i moich pytań ale to mnie bardzo cieszy o to właśnie chodziło Jeśli chodzi o malowanie to wydaję mi się że to może być ten sam odcień który zastosowałem na Prinz Eugenie, oby dwa okręty posiadają malowanie z końca wojny więc możliwe że użyto tego samego odcieniu szczególnie że stacjonowały razem na Bałtyku. Nie mniej pozwolę sobię wstawić porównanie: Ral: Humbrol który już używałem: Ten drugi jest jaśniejszy i zamierzam tym malować, myślę że to bd dobry odcień. Mam kolejne pytanie Mianowicie na tym zdjęciu zaznaczyłem część dziobu okrętu w strefie podwodnej, model ma ostry dziób, z kolei kiedyś jak kleiłem podobny niszczyciel ale w mniejszczej skali miał "gruszkę" w tym miejscu. Stąd pytanie, pogrubić i zrobić gruszkę A z prawej strony jest jeszcze coś co wygląda na echosondę i tu kolejne pytanie czy nie obciąć bo wydaję mi się że po przejęciu przez USA zostało to zamontowane a ja robie okręt na 1945 kiedy był jeszcze we władaniu III rzeszy. I na koniec zdjęcie z pokładami z blaszek, jeszcze ich nie przykleiłem wziąłem je do przymiarki i zciąłem wszystkie niepotrzebne elementy z plastiku. Taki pokład bd lepiej wyglądał niż goły i gładki Następna relacja już wkrótce Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 O ile wiem Narviki nie mialy gruchy, co do tej pletwy/obudowy to trza bedzie poszukac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Mianowicie na tym zdjęciu zaznaczyłem część dziobu okrętu w strefie podwodnej, model ma ostry dziób, z kolei kiedyś jak kleiłem podobny niszczyciel ale w mniejszczej skali miał "gruszkę" w tym miejscu. Stąd pytanie, pogrubić i zrobić gruszkę Ale właściwie to jaki okręt kleiłeś, który miał gruszką dziobową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 Stąd pytanie, pogrubić i zrobić gruszkę Narviki nie miały gruszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 Super wiedziałem ze mi pomożecie zostaje kwestia echosondy A kiedyś kleilem niszczyciel Hellera i to był Narvik i mial gruszkę dlatego mi to podpadlo ale juz wszystko jasne. Dziękuję bardzo za pomoc . Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 A kiedyś kleilem niszczyciel Hellera i to był Narvik i mial gruszkę dlatego mi to podpadlo ale juz wszystko jasne.Michał Takiego jak ten? http://www.mojehobby.pl/products/Zerst-rer-Z31.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 23 Czerwca 2014 Share Napisano 23 Czerwca 2014 A kiedyś kleilem niszczyciel Hellera i to był Narvik i mial gruszkę dlatego mi to podpadlo ale juz wszystko jasne. No właśnie chyba nie jest jasne. Mój Z-32 z Hellera gruszki nie ma !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 A no mój ma takie coś i to jest ten właśnie model o którym piszecie: Wiem że to nie wygląda jak gruszka ale dziób jest grubszy niż w tamtym modelu, możliwe że to bląd hellera który zrobił za gruby dziób. Dla porównania: Ten jest cienki ja papier nawet światło prześwieca przez dziób. Zostawić tak jak jest czy coś kombinować Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A51 Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Z tych materialow jakie posiadam, powinno byc zgrubienie - to moze jeszcze nie typowa gruszka, ale... Napewno BALROG usunie watpliwosci - jest w tej materii specjalista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Intrygują mnie te niszczyciele - mam w 1:400 [Hellera] ale tak lukam na 350-ke,z ciekawością więc się przyglądne owej relacji.... co do gruszki .... http://en.wikipedia.org/wiki/German_World_War_II_destroyers#mediaviewer/File:Bernd_von_Arnim_scuttled.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Share Napisano 14 Lipca 2014 Witam. Związku z tym że teraz mam już spokój i dużo czasu (matura zdana i na studia się dostałem) to mogę działać dalej w temacie No i tak właśnie wydłubałem takie coś, nie pogrubiam dziobu bo zdjęcie które przedstawił mi Robo dotyczy innego typu niszczycieli niemieckich co nie daje jednoznacznej odpowiedzi, ehosondę też zostawiam bo można to zawsze łatwo usunąć a dorobić już nie koniecznie. Tak więc o to postępy: Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Almirante Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Dobra robota przy fototrawionkach tylko czy pokład nie jest trochę za wąski? Nie moja nacja, ale podglądam z zainteresowaniem. Gratulacje za zdanie matury i dostania się na studia Ja będę walczył za rok ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 ...chodziło mi o dziobek a nie typ okrętu Ponieważ niszczarki niemieckie ,to były kolejne rozwinięcia poprzedniego typu ....a gruszki weszły dopiero po wojnie.W każdym bądż razie ,nie widziałem niszczarki z okresu wojny z dziobem typu "gruszka" .... Może faktycznie błąd fabryczny lub typowe zgrubienie - szukałem ,kopałem ale nic nie wpadło w oko... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 matura zdana i na studia się dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Michał gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Witam po dłuższej przerwie. Dziękuje wszystkim za gratulacje Dłubię coś tam powoli ale po mimo że jeszcze nie mam nauki to czasu mało bo są inne obowiązki :( . Nie mniej coś tam kleje, cudne to to nie jest bo blaszki są małe i łamliwe. Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi