Skocz do zawartości

EC-135 dla LPR

Grzes

Rekomendowane odpowiedzi

No to witamy na naszym niebie nowy typ, czyli ratowniczy śmigłowiec EC-135. Powoli juz chyba mozna zbierać materiały bo smiglaki za niedługo będą u nas. A za oryginałami powinny pójść ich miniatury (ukłon o czujność w strone producentów kalkomanii).

• 1 year later...
  • 1 year later...

Ma ktoś info gdzie można kupić kalki do tej maszyny ???? Słyszałem że IPMS

wypuściła kiedyś zestaw kalek w 1/72 i 1/32 ????

Tak, drukują to.

Musisz się przyczaić na allegro bo robią to od czasu do czasu i rozprowadzają wyłącznie przez allegro. Ew. trzeba do nich napisać i się upomnieć - ja co jakiś czas zaglądam na allegro - czekam aż im się zachce w 72 wydrukować ;P.

Miałem okazję porozmawiać dzisiaj z pilotem takiego śmigłowca. Nie jest zachwycony. Ponoć przetarg wygrała Angusta i latało się na nich o wiele lepiej i miały mniejsze zużycie paliwa. Czemu zakupiono te a nie inne? Nie wiadomo (czyli pieniądze). Mamy ich 23 sztuki (a może 22? nie pamiętam).

Poprzyglądałem się i - to jest strasznie małe w środku. Leżący pacjent i osoba towarzysząca ledwie mieszczą się - przynajmniej takie jest moje wrażenie

Co by nie mówić, to w porównaniu do Mi-2, to jednak całkiem inna historia, jak to określił pilot.

Szkoda, że nie miałem aparatu ze sobą. Na całym śmigłowcu jest pełno delikatnych czujników. Niektóre są tak małe, że przechodząc obok, można jez niechcący złamać.

Miałem okazję porozmawiać dzisiaj z pilotem takiego śmigłowca. Nie jest zachwycony. Ponoć przetarg wygrała Angusta i latało się na nich o wiele lepiej i miały mniejsze zużycie paliwa. Czemu zakupiono te a nie inne? Nie wiadomo (czyli pieniądze). Mamy ich 23 sztuki (a może 22? nie pamiętam).

Poprzyglądałem się i - to jest strasznie małe w środku. Leżący pacjent i osoba towarzysząca ledwie mieszczą się - przynajmniej takie jest moje wrażenie

Co by nie mówić, to w porównaniu do Mi-2, to jednak całkiem inna historia, jak to określił pilot.

Szkoda, że nie miałem aparatu ze sobą. Na całym śmigłowcu jest pełno delikatnych czujników. Niektóre są tak małe, że przechodząc obok, można jez niechcący złamać.

Gulus- takie same opinie mogę Ci przytoczyć odnośnie Agusty. Małe toto w środku i delikatne. A czy lepiej się latało? Jedna była i się rozbiła...

A tak poza konkursem i dla smaczku- dla Agusty Westlanda było wielkim problemem sprostanie wymogowi, aby zamontować na ś-cu dwa reflektory (zgodnie z polskimi wymogami). Oferowali jeden i basta, a wy polaczki musicie się zgodzć. Zresztą musielibyśmy się zgodzić na wiele jeszcze innych rzeczy, którymi nas uszczęśliwiali. Potraktowali nas niczym głodującą Etiopię. Eurocopter jest zdecydowanie lepszym wyborem.

Jedna była i się rozbiła...
cholera, to coś się zagapiłem... Znaczy ta warszawska Agusta LPR rozwalona?

W lutym tego roku w związku ze szkoleniem strażaków z LPR miałem okazję porozmawiać zarówno z pilotem jak i jednym z latających ratowników. Obaj bardzo chwalili sobie nowe maszyny. Tu fotki http://www.portel.pl/fotka0.php3?id_fot=2023&id_dz=21 a tu artykulik z filmem http://www.portel.pl/artykul.php3?i=48125 .