tadeusz6514 Posted July 15, 2014 Share Posted July 15, 2014 Zaczynam budowę modelu Canet 100 mm proszę o pomoc przy budowie lufa z łożem Na brak odpowiedzi od moderatora wstawiam następny model kartonowy - niechętnych moim modelom - przepraszam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted July 15, 2014 Share Posted July 15, 2014 ja tam nie czuję się urażony. Uwielbiam patrzeć na Twoje warsztaty typu "coś z niczego". Poproszę o obfite fotografowanie postępów prac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 16, 2014 Author Share Posted July 16, 2014 Dziękuję - tu chodzi o osoby przeciwne wystawianiu modeli kartonowych na tym forum - staram się wykonywać modele których ze względu na pamięć historyczną i brak informacji (zdjęć) nie wykona nikt i to jedyny sposób przedstawienia ich większemu gronu kolegów modelarzy i pasjonatów Polskiego Wrześniowego uzbrojenia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 tadeusz6514 - pisząc o pomocy masz na myśli jakieś rys tech? zdjęcia? Bo niezbyt konkretnie napisałeś z czym masz problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 17, 2014 Author Share Posted July 17, 2014 Pomoc- zdjęcia mam chyba wszystkie dostępne ,informacje na temat działa też , jedynie pomoc przy pewnych podpowiedziach dotyczących samej budowy lub - może ktokolwiek zauważy coś co mnie umknie przy wykonywaniu modelu - rysunków tego działa nie było choć w posiadaniu moim jest rysunek techniczny z 24 r lecz ze zdjęciami nie ma zgodności .Chyba że posiadasz coś innego - to proszę o przedstawienie ich - może będzie coś ciekawego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 19, 2014 Author Share Posted July 19, 2014 siłowniki + oporopowrotnik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjp_a_man Posted July 19, 2014 Share Posted July 19, 2014 Pomoc … jedynie pomoc przy pewnych podpowiedziach dotyczących samej budowy lub - może ktokolwiek zauważy coś co mnie umknie przy wykonywaniu modelu …Sądzę, że więcej takiej pomocy byś znalazł na kartonwork. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 19, 2014 Author Share Posted July 19, 2014 Zgadzam się - jestem również na Konradusie , ale i na tym forum są pasjonaci polskiej artylerii- i ich podpowiedzi sobie również cenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted July 19, 2014 Share Posted July 19, 2014 Przepraszam za wtrącenie , wiem ze w tytule jest " Forum Modelarstwa Plastikowego" . Lecz dlaczego ignorować lub odtrącać inny typ modelarzy? Są wędkarze morscy ( łapiący na wodach słonych) i wędkarze lądowi ( jeziorka , rzeki , itp ) , którzy są lepsi? Ale doświadczenia można wymieniać , wiec nie kumam niektórych wypowiedzi . Temat jest fajny i nie tuzinkowy , jak możesz to spróbuj równocześnie wykonać ja w ( np.1:35 ) w plastiku (myślę ze chętni do powielenia się znajda ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_P Posted July 19, 2014 Share Posted July 19, 2014 ja najbardziej lubię czytać posty w galeriach wrzucanych przez tadeusz6514 typu... "model świetny ,super ,nietuzinkowy w ogóle bajka tylko .......szkoda ,że z kartonu" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 na armacie brakuje oporopowrotnika - będzie zmiana - dziękuję za poparcie moich starań o możliwość wystawiania modeli kartonowych na tym forum . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Niektóre elementy, szczególnie pokrętła i inne okrągłe mają poszarpane brzegi. Możesz spróbować zastąpić je np. drutem. Jest też inna opcja. Kiedyś jak bawiłem się kartonem to taki element oblewało się CA i wtedy można go było wyszlifować. CA utwardza karton. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Jakowoz Krzysiek ma racje co do szlifowania w/w elementów , to ja proponuje co byś przeszedł na plastik . Człowieku masz niesamowity potencjał , wykorzystaj go. Chętnie kupie model opracowany przez Ciebie w 1:35 np. Prośba podziękuj fotosikowi , ciężko się to ogląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Wiem że elementy wyglądają strasznie - jest to sprawdzian pewnych założeń technicznych do modelu kartonowego - czyli pierwowzór modelu do wykonania rysunków w corelu i rysunków technicznych samego modelu . Co do wykonania modelu w skali 35 polecam już wykonany egzemplarz kartonówki z rysunkami technicznymi - najczęściej są to rysunki skalowane i z tego można już wykonać model - polecam i zapraszam do wykonania modeli . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 26, 2014 Author Share Posted July 26, 2014 poszukuję wzoru celownika stosowanego na okrętach przy armatach morskich od 75 - 152 mm - najlepiej firmy Canet - pilne - mile widziane zdjęcia lub choćby linki do stron internetowych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted July 28, 2014 Author Share Posted July 28, 2014 armata skończona -można strzelać - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 mam pytanie do marynistów co za przyrząd celowniczy jest po prawej stronie działa jest to celownik kierunkowy - proszę o informację .Jest to artykuł w czasopiśmie ( Morze statki i okręty ) artykuł ,,W cieniu sławnej siostry czyli nie tylko baterią cyplową polska artyleria nabrzeżna w 1939 roku stała ,, autorów Romana Bąkowski i Waldemara Nadolnego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeusz6514 Posted June 20, 2015 Author Share Posted June 20, 2015 model wydany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts