Skocz do zawartości

VK4502(P) Vorne[HB] 1:35

Lipa

Rekomendowane odpowiedzi

A stary to ja już i tak jestem, he, he. Nie znaczy to jednak że nie idę za trendem. Ale Bieber'a nie słucham żeby było jasne.

To się chwali! Back in black choć lepiej jakby model był stairway to heaven Zamiast się starzć to męcz to swoje pierwszowojenne pudło Swoja drogą wyjdzie na pewno kaszana ale tak to bywa jak się pierwszy raz coś testuje. Zobaczymy jutro jak przeschnie farba, to się zamaskuje i położy z cieniowaniem plamy dunkelgelba. Za pierwszym razem się pospieszyłem i w jednym miejscu maska mi ściągnęła połowę plamy z podkładem.

Mam nadzieję, że cokolwiek widać na tych beznadziejnych zdjęciach. Układ plam wyszedł zdecydowanie bliżej tego co chciałem od początku no a cieniowanie... no cóż Pozostaje wyretuszować wieże położyć filtry i niedługo powinien być kolejny update.

1.jpg

2.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

8.jpg

3.jpg

2.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

• 4 weeks later...
  • 10 months later...

Hmmm... kopę lat?

Z okazji, że bardzo długo mnie nie było wiadomości kilka:

-jeszcze żyję

-model po malowaniu gunze... schnął mi z dobre 2 miesiące...

-gdzieś jest odcisk palca jak go złapałem tydzień po malowaniu

-aparat canon a620, który służył mi jakieś 10 lat zdechł gdzieś w styczniu

-upierdliwy kręgosłup coraz bardziej mi przypomina, że czas skończyć modelarstwo i przejść na zabawkarstwo

-nabyłem po jakimś czasie oszczędzania nowego cyfraka.

-próbowałem odtworzyć na podwoziu coś co przypomina efekt na pewnym modelu, który kiedyś ukończyłem na tym forum (aufklarungspanzer38t italeri)

-jako, że zapomniałem co nieco z modelarstwa, wyszła kompletna klapa i trzeba będzie to jakoś zakryć pigmentami

-to co widać na górnych partiach kadłuba, to efekt maltretowania innego modelu, który się robi po partyzancku z boku(galeria wkrótce czyli za jakieś 5-6 miesięcy )

Balans bieli:żarówka

1.jpg

Balans bieli: balans użyszkodnika

2.jpg

Prawdziwy kolor to coś pomiędzy jednym a drugim. Nawet jakbym się zesrał nie potrafię uzyskać właściwego balansu. Modele bez farby można cykać bez problemu... No to reszta zdjęć podratowanych nieco dzięki pomocy infranview.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Kontynuacja maltretowania gnojówką już wkrótce. pzdr

Można to prysnąć błyszczącym lakierem gunze? Czy trzeba czekać aż oleje wyschną na wiór? Choć słyszałem, że olejna nigdy nie wysycha do końca.

• 10 months later...

Długo się zabierałem za odkopanie tej sromotnej klęski. Ale stało się i po kolejnym myciu farby model zmierza ku, miejmy nadzieję, szczęśliwemu końcowi. Rozwiązałem wreszcie problem z lakierem. Przyczyna była zupełnie gdzie indziej. Zasrana benzyna lakowa powodowała te smużenie i dziwne reakcje na modelu. Nie pomagały proporcje, ciśnienie w kompresorze, warunki pogodowe, szamańskie obrzędy i błogosławieństwa Kaczyńskiego. Przez przypadek odkryłem, że sama benzyna lakowa położona na polakierowany model powoduje białe smugi. Wykonałem więc szybki test na hanomagu i białych smug brak a pryskałem w tym samym czasie 3 modele więc skoro tylko ten jeden wyszedł to musi działać! Poza tym ten lakier bardzo nie lubi wilgoci więc kontakt z wodą powoduje podobne efekty. Skoro wylałem już swoje żale to poniżej obiekty.

VK

1.jpg

2.jpg

4.jpg

SPers

1.jpg

i ostatni zakończony sukcesem.

2.jpg

Pewnie Was to rozbawi ale po uzyskaniu pozytywnego rezultatu prawie się porzygałem ze szczęścia. Tyle czasu szukałem nie tam gdzie trzeba, zabijając po drodze sporo swoich prac. Nawet jak się robi słabe modele, to taka niespodzianka na sam koniec prac zawsze sprawiała ogromną przykrość. Więc poniżej kolejne i tym razem już chyba ostatnie nowe życie VK. Testowałem przy okazji nowy dla mnie sposób maskowania przy pomocy sprytnej plasteliny.

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

W towarzystwie przyszywanego brata

4.jpg

Jak przeżyję kawalerski kumpla w Czechach to będzie kolejna aktualizacja. Pzdr