Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!

Rozpoczynam nowy warsztat, tym razem będę zmagał się z Iskrą. Kupiłem ten model tylko dlatego, że zawsze chciałem zrobić Iskrę w tym malowaniu, szczerze nie jestem zadowolony z tego zakupu, pomijając jakość wykonania tego zestawu. Zdaję mi się, że kalki nie są zgodne z oryginałem i do tego lekko matowa szybka, no ale cóż, spróbuję coś z tego skleić. Myślę, że po złożeniu chociaż trochę będzie to przypominać oryginał. Wieczorem może coś już zacznę.

a7937102-fd92-44c4-a872-53d75f6018ee_zps5e1480ec.jpg

Napisano

Możesz pokazać kalkomanie?

W zestawie dotychczas były kalkomanie do malowania:

Zespołu Akrobacyjnego "Iskry" z Radomia (rysunek na pudełku)

a nie do: Zespołu Akrobacyjnego "Biało-Czerwone Iskry" z Dęblina

Niby podobne, a jednak inne

Napisano

Tak jak pisałem, są to kalkomanie do malowania z Radomia.

Niestety, godła mają sporo błędów.

Napisano

To ja dołączę ze swoją "Trójką" w nieco późniejszym malowaniu.

IskraZA_zps238adc42.jpg

Co do kalkomanii, nie da się ukryć,że jakość poleciała na łeb.

W pierwszych wypustach Iskier z tym malowaniem, kaleczki były lux (te są na moim modelu) - godełka czytelne i dokładne.

Ale cóż... było - minęło

Napisano

Cały samolot jest po szpachlowaniu, kilka elementów zostało doklejone, a także doszli piloci.

20140822_161811_zpsae8a8268.jpg

Grzes jakiego koloru użyłeś do pomalowania wnęk podwozia w swojej Iskrze? Bo nie wiem czy zrobić zwykłe szare, czy w tych malowaniach np były czerwone lub białe?

Napisano

Zrób szare.

Wklejenie tych pseudo-figurek na pewno nie uświetni wyglądu samolotu...

Napisano

Ok, zrobię szare. Zgadza się, te figurki nie są za dobre, ale przynajmniej nie będzie takiej pustki w środku, kiedyś może dorwę jakieś lepsze i zmienię.

Napisano

Iskra jest świeżo po szlifowaniu, w jednym miejscu stopiło mi plastik i tam trzeba jeszcze dopracować, pomalowałem wnęki podwozia, słabo widać, bo kolory się zlewają. Panowie, pamiętacie może, jakich farbek użyliście do swoich Iskier? Chodzi mi o konkretne numerki.

20140823_171402_zps6e2f4f78.jpg

20140823_171414_zps8e0b113a.jpg

20140823_171440_zpsaa4998c5.jpg

Napisano

Błyszczące Humbrolki 19 i 22.

Czym będziesz malował?

Napisano

Spoko, da się zrobić.

Moja też pędzelkowana

Napisano

Farby na miejscu i próba malowania. Krawędzie malowania nie są idealne, ale to zaś się dopracuje. Jak dobrze pójdzie, to w tym tygodniu skończę malować.

20140901_205936_zps34ebe4d7.jpg

Grzes masz jakiś patent na zrobienie tych cienkich, czerwonych linii, czy pozostaje taśma maskująca?

Napisano
Dlaczego nazywasz próbą malowanie na modelu?

Nazwałem tak z założenia, że nie skończę kłaść dziś pierwszej warstwy i po prostu chciałem zobaczyć, jak to wyjdzie. No, ale z resztą to nie ważne.

Rozważ zastosowanie taśmy do granic kolorów.

To to wiem, trzeba to dopracować, tylko chciałem się dowiedzieć, czy jest jakiś patent na te cienkie linie czerwone, bo z kalek raczej nie starczy i jakoś łuk trzeba by zrobić, ale pewnie trzeba będzie się pomęczyć.

Chodzi mi o te czerwone paski:

f62ad7ff-4396-4d34-ad80-7288fc08a386_zpsca494256.jpg

• Super Moderator
Napisano
chciałem się dowiedzieć, czy jest jakiś patent na te cienkie linie czerwone, bo z kalek raczej nie starczy i jakoś łuk trzeba by zrobić

Jest taki jeden patent i nazywa się "taśma maskująca". Krawędzie taśmy blisko siebie i już jest cieniutka linia. Trzeba będzie się pomęczyć, a czy ktoś pisał, że będzie łatwo?

Napisano
Grzes masz jakiś patent na zrobienie tych cienkich, czerwonych linii, czy pozostaje taśma maskująca?
Ja te paski zrobiłem jako kalkomanię, czyli: arkusik kalkomanii pomalowałem na czerwono farbą tą którą malowałem samolot, a potem wycinałem cienkie paseczki.

I masz tyle ile chcesz

Co do malowania samego samolotu, nie pamiętam w jakiej kolejności, ale chyba najpierw pomalowałem elementy białe, potem je zamaskowałem po brzegach i jedziemy z czerwonym.

Napisano

Paski przy odrobinie wprawy można zrobić czerwonym cienkopisem niezmywalnym. Przy czym jest on jak najbardziej zmywalny przy pomocy spirytusu.

Linie proste to bułka z masłem, linijka i jedziemy! Gorzej na krzywiznach i obłościach. Można użyć cienkiej taśmy 3mm do zaznaczenia krawędzi prowadzenia, ale jest ryzyko że tusz może podciekać pod taśmę.

Parę przykładów użycia cienkopisów, czerwony na B5N na skrzydłach:

b5n2_kate_7.jpg

b5n2_kate_8.jpg

A tu biały na stateczniku:

jill_fujimi_6.jpg

grace_fujimi_4.jpg

I na Hs-126:

hs-126_matchbox_0.jpg