bartek532 Napisano 19 Sierpnia 2014 Share Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam!!! Rozpoczynam nowy warsztat, tym razem będę zmagał się z Iskrą. Kupiłem ten model tylko dlatego, że zawsze chciałem zrobić Iskrę w tym malowaniu, szczerze nie jestem zadowolony z tego zakupu, pomijając jakość wykonania tego zestawu. Zdaję mi się, że kalki nie są zgodne z oryginałem i do tego lekko matowa szybka, no ale cóż, spróbuję coś z tego skleić. Myślę, że po złożeniu chociaż trochę będzie to przypominać oryginał. Wieczorem może coś już zacznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Powoli coś rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Możesz pokazać kalkomanie? W zestawie dotychczas były kalkomanie do malowania: Zespołu Akrobacyjnego "Iskry" z Radomia (rysunek na pudełku) a nie do: Zespołu Akrobacyjnego "Biało-Czerwone Iskry" z Dęblina Niby podobne, a jednak inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Tak jak pisałem, są to kalkomanie do malowania z Radomia. Niestety, godła mają sporo błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Kadłub sklejony, skrzydła przyklejone, biorę się za szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 To ja dołączę ze swoją "Trójką" w nieco późniejszym malowaniu. Co do kalkomanii, nie da się ukryć,że jakość poleciała na łeb. W pierwszych wypustach Iskier z tym malowaniem, kaleczki były lux (te są na moim modelu) - godełka czytelne i dokładne. Ale cóż... było - minęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Piękne Iskry!!! A mam takie pytanie, jakiego koloru były wnęki podwozia w tych Iskrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Cały samolot jest po szpachlowaniu, kilka elementów zostało doklejone, a także doszli piloci. Grzes jakiego koloru użyłeś do pomalowania wnęk podwozia w swojej Iskrze? Bo nie wiem czy zrobić zwykłe szare, czy w tych malowaniach np były czerwone lub białe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Zrób szare. Wklejenie tych pseudo-figurek na pewno nie uświetni wyglądu samolotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Ok, zrobię szare. Zgadza się, te figurki nie są za dobre, ale przynajmniej nie będzie takiej pustki w środku, kiedyś może dorwę jakieś lepsze i zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Iskra jest świeżo po szlifowaniu, w jednym miejscu stopiło mi plastik i tam trzeba jeszcze dopracować, pomalowałem wnęki podwozia, słabo widać, bo kolory się zlewają. Panowie, pamiętacie może, jakich farbek użyliście do swoich Iskier? Chodzi mi o konkretne numerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Błyszczące Humbrolki 19 i 22. Czym będziesz malował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Pędzelkiem niestety, aerografu jeszcze nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Spoko, da się zrobić. Moja też pędzelkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Iskra stanęła w końcu na kołach, powoli zbliżamy się do etapu malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Iskierka czeka na farby, w poniedziałek powinny dojść i ruszamy dalej z warsztatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 1 Września 2014 Autor Share Napisano 1 Września 2014 Farby na miejscu i próba malowania. Krawędzie malowania nie są idealne, ale to zaś się dopracuje. Jak dobrze pójdzie, to w tym tygodniu skończę malować. Grzes masz jakiś patent na zrobienie tych cienkich, czerwonych linii, czy pozostaje taśma maskująca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Dlaczego nazywasz próbą malowanie na modelu? Rozważ zastosowanie taśmy do granic kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek532 Napisano 1 Września 2014 Autor Share Napisano 1 Września 2014 Dlaczego nazywasz próbą malowanie na modelu? Nazwałem tak z założenia, że nie skończę kłaść dziś pierwszej warstwy i po prostu chciałem zobaczyć, jak to wyjdzie. No, ale z resztą to nie ważne. Rozważ zastosowanie taśmy do granic kolorów. To to wiem, trzeba to dopracować, tylko chciałem się dowiedzieć, czy jest jakiś patent na te cienkie linie czerwone, bo z kalek raczej nie starczy i jakoś łuk trzeba by zrobić, ale pewnie trzeba będzie się pomęczyć. Chodzi mi o te czerwone paski: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Września 2014 Super Moderator Share Napisano 2 Września 2014 chciałem się dowiedzieć, czy jest jakiś patent na te cienkie linie czerwone, bo z kalek raczej nie starczy i jakoś łuk trzeba by zrobić Jest taki jeden patent i nazywa się "taśma maskująca". Krawędzie taśmy blisko siebie i już jest cieniutka linia. Trzeba będzie się pomęczyć, a czy ktoś pisał, że będzie łatwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Grzes masz jakiś patent na zrobienie tych cienkich, czerwonych linii, czy pozostaje taśma maskująca? Ja te paski zrobiłem jako kalkomanię, czyli: arkusik kalkomanii pomalowałem na czerwono farbą tą którą malowałem samolot, a potem wycinałem cienkie paseczki. I masz tyle ile chcesz Co do malowania samego samolotu, nie pamiętam w jakiej kolejności, ale chyba najpierw pomalowałem elementy białe, potem je zamaskowałem po brzegach i jedziemy z czerwonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Paski przy odrobinie wprawy można zrobić czerwonym cienkopisem niezmywalnym. Przy czym jest on jak najbardziej zmywalny przy pomocy spirytusu. Linie proste to bułka z masłem, linijka i jedziemy! Gorzej na krzywiznach i obłościach. Można użyć cienkiej taśmy 3mm do zaznaczenia krawędzi prowadzenia, ale jest ryzyko że tusz może podciekać pod taśmę. Parę przykładów użycia cienkopisów, czerwony na B5N na skrzydłach: A tu biały na stateczniku: I na Hs-126: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi