Solo Posted August 23, 2014 Share Posted August 23, 2014 Od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić model tego samolotu, ale z tego co zdążyłem się zorientować, w skali 1:48 tego modelu w sensownej wersji raczej łatwo nie jest kupić. Są dostępne wersje treningowe, albo wersja izraelska samolotu, ale nie ma bojowej wersji amerykańskiej. Do kupienia jest za psie pieniądze wersja Hasegawy A-4E/F "Top Gun" w malowaniu żółto-brązowo-zielonym (to chyba jakieś stosunkowo nowe wydanie modelu, z zeszłego roku), jednak to też wersja szkoleniowa, nieuzbrojona. Czy ten model warto kupić i dozbroić własnym sumptem? Bardzo podoba mi się jego malowanie, ale nie wiem czy w tej wersji kamuflażu amerykańskie maszyny przenosiły jakieś uzbrojenie, a jeśli tak to jakie? Reasumując: czy warto kupić ten model Hasy i zrobić z niego wersję bojową? Czy ewentualnie zmienić malowanie i kalki (o ile jakieś są, bo z tym tez krucho jak pobieżnie sprawdziłem) i dopiero wtedy zrobić z niego "mordercę"? Ideałem byłaby wersja malowania pustynna, jak na tych, niedostępnych już kalkach: Dodam jeszcze, że wolałbym nie robić go w szarym malowaniu, chyba że w kamuflażu szaro-szarym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzychuP Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 Zawsze możesz zrobić wersję argentyńską z Falkandów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
young Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 Ja się nie znam, ale jednostki agresorów na mój rozum udają agresorów w walkach A-A, a nie latają z bombami... Chcesz zrobić obwieszonego i w pustynnym kamo, to nie rozumiem czemu nie Izraelczyka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted August 24, 2014 Author Share Posted August 24, 2014 Nie mówię, że musi być pustynny kamuflaż. Zależy mi tylko na jakimkolwiek kamuflażu, żeby nie był jednolicie szary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 żeby nie był jednolicie szary. to raczej niewielki wybór, jak wybierzesz wer. M to może coś znajdziesz. No ale E/F z dołu były białe to tak całkiem szaro to nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted August 24, 2014 Author Share Posted August 24, 2014 Na PWM znajomy skierował mnie w stronę australijskich maszyn. I chyba się skuszę: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel.G Posted August 24, 2014 Share Posted August 24, 2014 Jednolicie szarych Skyhawków to nie kojarzę... Ale może się mylę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dranio Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Może chodzi o A/OA-4M z późnego okresu eksploatacji, które były w dwóch podobnych do siebie odcieniach szarości? dranio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel.G Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Może chodzi o A/OA-4M z późnego okresu eksploatacji, które były w dwóch podobnych do siebie odcieniach szarości? dranio Może, jednakże nadal nie jest to jednolity szary... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts