Skocz do zawartości

Hummer M 1025 Academy 1/35

dak3000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wakacje mineły i czas zabrać się za jakiś projekt i padło na Hamera .

To mój pierwszy, myślę że nie ostatni więc na pewno będę popełniał rażące błędy, które znawców tematu będa doprowadzać do szału ;)

A więc sugestie wskazane .

Pozdrawiam i zapraszam do oglądania i dyskutowania .

sqB969.jpg dhyygD.jpg wTecIn.jpg jCAXIb.jpg 1ktNUF.jpg VPoJxY.jpg Da8CJk.jpg jGHE3J.jpg

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Na początek nie zamierzam sie zbytni się wychylać więc myślę że zostanie wersja z pudełka oczywiście trochę wzbogacona o drobne dodatki wykonane w własnym zakresie.

Nie będę kupował blach postaram się sam coś niecoś powycinać i zobaczymy co z tego wyjdzie

Z większych przeróbek, to wycięcie klocka, który jest w miejscu osłony silnika i stolika pod radio. Academy zrobiło niewiadomo co... Wszystkie fotele tez nie przypominają tych w humvee. Mozesz dać większe zdjecia? Ciekawią mnie przede wszystkim koła.

Tak się zastanawiałem, skąd ja kojarzę Kolegę dak3000. Zerknąłem do tematów i przypomniałem sobie - modele AH-1 Cobra "Red Bull" daje nadzieję, że ten Humvee będzie niezłym modelem

Dołączę się do prośby makinena o większe zdjęcia.

Witam wrzucam poprawione fotki i kilka nowych .

A tak w ogóle to Kubisz przeszyła mnie miła euforia ,że ktoś kojarzy moje prace bo w tym środowisku to chyba jestem zaledwie od 2 lat i nie patrząc na wiek powinienem być traktowany jako Junior ;) Ale będę się starać sprostać wyzwaniu.

Bartosz co do twego pytania to tylko będę pracował nad tym co bedzie widać pod maska bo zamierzam ją zostawić otwartą, ale to zależy od efektu jaki uzyskam czy będzie warty pokazania czy nie.

Ale prace nad silnikiem chyba się trochę przeciągną w czasie bo jakiś kolega z forum wysłał mi prośbę bym mu go udostępnił do odlewu.

A że z reguły ufam ludziom to chyba mu go podeśle ...

e56ca5bc7d1f3378m.jpg 4e8b8b3295d58df3m.jpg fbd15cd82d1e8725m.jpg a1afaadafcfab561m.jpg b5813e70d38d38fcm.jpg 472986785c080b15m.jpg 3e87446814511ac8m.jpg

7cb60e99fb556847m.jpg 33ab47e7007e0953m.jpg af5e58e267f84e22m.jpg

Zdjęcia gitara Zestaw wyjściowy też masz niezły. Dobrze, że masz żywiczne koła, bo zestawowe są bardzo słabe. Użyj tych, które na pierszym zdjęciu leżą tuż koło nożyka (4 koła). To koła Ply Bias, typowe dla starszych Humvee (do "Pustynnej Burzy" włącznie). Te leżące dalej od nożyka (5 kół) to koła Super Swamper, pojawiły się już po 2000 roku (kiedy w samym Humvee było już sporo zmian w stosunku do starszych wersji), zakładano je do pojazdów działających w trudnym, górzystym terenie w Afganistanie (przede wszystkim do Humvee sił specjalnych).

Brawo za wymianę sprężyn. Co prawda mają o jeden zwój za mało, ale kto by to liczył

Co do otwartej maski, to pamiętaj, że od spodu zestawowa maska w niczym nie przypomina oryginału Poza tym odlana jest z fragmentem, ktory się nie otwiera (ten w rogu, gdzie przykleja się "kapturek" chwytu powietrza). Tak więc czekałoby Cię trochę przerabiania.

Masz już jakąś koncepcję co do malowania? Pudełkowy piaskowy "Military Police" z "Pustynnej Burzy"?

Co by nie było prace posuwają się wciąż o przodu ...

Z racji tego że pożyczyłem silnik do "odlewni" zabrałem się za budę jeszcze nie wiem z jakim efektem, ale coś tam dłubie.

Kubisz co do twego pytania jaki będzie efekt końcowy to TAK pudełkowy będę chciał osiągnąć podobny efekt do tego oczywiście z własną inwencją twórczą .

http://www.warwheels.net/images/mHummerM1025Malogorski3.jpg

Mam tez pytanie bo zastanawiam się na jaki kolor pomalować rame w takim wypadku czy w kolorze nadwozia czy czarnym?

c4928de8411ba502m.jpg 51ae18f2572a93bam.jpg 593bcad52c272155m.jpg a07ecac544621614m.jpg 4bead137196f682fm.jpg 2799e479ad12d79dm.jpg

Nad maską warto jeszcze popracować (no chyba, że masz coś w planach):

http://i784.photobucket.com/albums/yy128/kubisz4/hummer_050.jpg

Zwróć uwagę na obudowy reflektorów i kierunkowskazów. W przypadku żebrowania lepszym pomysłem byłoby wyciąć szablon z papieru, przymierzyć, poprawić, a potem wyciąć taki sam z jednego kawałka polistyrenu. Ewentualnie połataj jakoś te przerwy między wklejonymi kawałkami.

Osłona silnika to wciąż nie jest to, co w oryginale, ale jest dużo lepiej Po wklejeniu stolika z radiem zasłoni on to miejsce i będzie ok.

zastanawiam się na jaki kolor pomalować rame w takim wypadku czy w kolorze nadwozia czy czarnym?

Rama na piaskowo.

Masz tu jeszcze fotki oryginałów:

PustynnaBurza118.jpg

PustynnaBurza2.jpg

PustynnaBurza60.jpg

Szkoda, że nie prowadzisz tego warsztatu na forum HUMVEE, miałbyś tam większe grono doradzających

Trochę po woli to idzie grunt że do przodu. Niedługo wróci silnik z "odlewni " więc można będzie temat popchnąć dalej .

Poprawiłem trochę wewnętrzną stronę maski, trochę z budą ruszyłem i pomalowałem wstępnie ramę, ale nad nią trzeba popracować jeszcze trochę.

142aee76122ab292m.jpg c3a8abb54eceec22m.jpg 54500ce3bb09ab9em.jpg 69f368bf622963ffm.jpg 7d6829ee1b407e98m.jpg 6f16ac821b2e1464m.jpg d1b184827db277cbm.jpg3065f2bde38bced2m.jpg

Witam w kolejnej odsłonie trochę czasu minęło i wszystkie fanty chyba juz spłynęły do mnie ostatnio wyhaczyłem Wash-e w przystępnej cenie i od razu wypróbowałem je na ramie.

Zabrałem się również z silnik , mam dzieje że wyciąłem z niego wszystkie nie potrzebne nadlewki, więc następnym krokiem będzie jego waloryzacja w kabelki (ciekawe jak mi to wyjdzie ) jak macie jakieś fajne foty silników to wrzucajcie, mam ich kilka, ale może akurat się coś trafi z innej perspektywy .

Dziś trochę dopieszczałem ramę wybaczcie za zdjęcia, ale nie mam dobrego aparatu i nie wiem czy będzie wszystko widać, ale myślę że rama jest już zrobiona na gotowo .

cc925e78d6fb3ecdm.jpg 7a22c307c8333a64m.jpg ce3eee1f88979848m.jpg fff0f58adb6aec50m.jpg

PS. poprzeczka na ramie jest świeżo wklejona i pomalowana (pisze to bo pewnie wasze wprawne oczy zaraz to wyłapią ;) )

C.D.

no to jedziemy dalej ... wydaje mi się że po tej robocie czas najwyższy na pierwsze kolory, czyli pomalować wnętrze na zielono i czarna baza na silnik. Potem zabawa w malowanie detali na silniku, ale dziś prace stanęły na tym co widać. Pytanie mam wewnętrzną stronę maski również mam zamiar prysnąć na czarno i suchym pędzlem przeciągnąć, czy to dobre rozwiązanie?

98bff4d61a446e86m.jpg b674db83eaa8a36bm.jpg 4e1e0ba4700b52aam.jpg d5f728f0f13b8665m.jpg

a tak wygląda moje pole bitwy ;)

f8df4c3a9366ab28m.jpg

31961004efd16360m.jpg c7f2d79a96358e40m.jpg 6631e2751fd8a52dm.jpg 6bd213f02a9b65cfm.jpg 47ef99c59c715c87m.jpg d6c7be987dafa315m.jpg

Uprzedzając temat dyskusji odnośnie radia nie mam finezji (jak na pierwszego mojego Hamera ) By je tworzyć od podstaw więc posłużę się radiem z pudełka, myślałem o pokuszenie się by zrobić monitor ale nie wiem czy przy tym radiu nie popełnię jakiegoś błędu.

97c2c8d744dad95em.jpg a098c45e1c35d266m.jpg

Powiem szczerze, że słabo to wygląda w niektórych miejsach Pewne rzeczy to wina Academy (fatalna deska rozdzielcza), ale część elementów mogłeś zrobić lepiej:

- stolik pod radio jest krzywy, powinien też być wyższy i mieć nieco inny kształt,

- nie dorobiłeś osłony kanału nawiewów (biegnie poziomo za radiem, od deski rozdzielczej do nagrzewnicy, którą częściowo odtworzyłeś),

- sama nagrzewnica to też jeszcze nie jest to, co powinno być,

- dorób dźwignię reduktora (Academy zupełnie o niej zapomniało, powinna być obok dźwigni zmiany biegów),

- zestawowe radio może być, ale dlaczego odciąłeś podstawę? Takie radio nigdy nie było montowane bezpośrednio do stolika, tylko poprzez "adapter",

- przegroda za fotelem kierowcy powinna być pusta, czyli powinna mieć wycięty ten fragment z dwoma pionowymi przetłoczeniami,

- możesz pomyśleć o dorobieniu silniczka wycieraczek.

Pytanie mam wewnętrzną stronę maski również mam zamiar prysnąć na czarno i suchym pędzlem przeciągnąć, czy to dobre rozwiązanie?

Na pewno powinna być czarna od wewnątrz. Poza tym brudna i zakurzona.

myślałem o pokuszenie się by zrobić monitor

A skąd w ogóle taki pomysł?

Co do stolika masz racje, jakoś mnie nie powala mnie z nóg, popracuje nad nimi, a co do błedów merytorycznych to proszę o wyrozumiałość bo nie jestem w tym najlepszy.

Ale wciąż nad tym pracuje .

No i tu mamy mały dylemat wiem że na rynku jest wiele blaszek i innych waloryzatorów, ale ja jakoś w swych modelach rzadko ich używam wole coś dorobić we własnym zakresie chodź pewnie nie zawsze uzyskam takiego efektu by zadowolić oko wszystkich modelarzy.

Wiem że robienie Hamera i pokazanie swego warsztatu to tak jak zgodzić się na dobrowolną chłostę ;) ale myślę że jestem jednym z tych co "Lubią to" i długo nie wytrzymałem i oto efekt... chyba lepiej mi nie wyjdzie ( na razie wszystko jest przymierzane)

39a718fa462d3e26m.jpg d85c390f73e46523m.jpg 5b11ba84a55308efm.jpg 7fb34ae1998a7ae1m.jpg

Stolik wciąż za niski i złego kształtu. W sumie to należą Ci się brawa za samodzielne próby poprawiania tego wnętrza. Ale staraj się robić to staranniej, mierz elementy z proporcji ze zdjęć. W sieci jest mnóstwo fotek wnętrza Humvee, możesz tam podejrzeć, dokąd sięga stolik i jak wygląda. Albo inaczej - na stronie Eduarda masz skany blaszek, tam możesz wydrukować w skali rzut stolika i nóżek, a następnie wg tego wyciąć elementy np. z plastiku.