dak3000 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Witam wakacje mineły i czas zabrać się za jakiś projekt i padło na Hamera . To mój pierwszy, myślę że nie ostatni więc na pewno będę popełniał rażące błędy, które znawców tematu będa doprowadzać do szału ;) A więc sugestie wskazane . Pozdrawiam i zapraszam do oglądania i dyskutowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Oooo....! Widzę, ze trochę klamotów zgromadziłeś. Jakiś konkretny pojazd, lub wersję zamierzasz zrobić? Znajdzie się tu kilku do pomocy, więć śmiało pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 3 Września 2014 Autor Share Napisano 3 Września 2014 Na początek nie zamierzam sie zbytni się wychylać więc myślę że zostanie wersja z pudełka oczywiście trochę wzbogacona o drobne dodatki wykonane w własnym zakresie. Nie będę kupował blach postaram się sam coś niecoś powycinać i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Z większych przeróbek, to wycięcie klocka, który jest w miejscu osłony silnika i stolika pod radio. Academy zrobiło niewiadomo co... Wszystkie fotele tez nie przypominają tych w humvee. Mozesz dać większe zdjecia? Ciekawią mnie przede wszystkim koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Tak się zastanawiałem, skąd ja kojarzę Kolegę dak3000. Zerknąłem do tematów i przypomniałem sobie - modele AH-1 Cobra "Red Bull" daje nadzieję, że ten Humvee będzie niezłym modelem Dołączę się do prośby makinena o większe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 cześć a silnik będziesz dopracowywał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 Witam wrzucam poprawione fotki i kilka nowych . A tak w ogóle to Kubisz przeszyła mnie miła euforia ,że ktoś kojarzy moje prace bo w tym środowisku to chyba jestem zaledwie od 2 lat i nie patrząc na wiek powinienem być traktowany jako Junior ;) Ale będę się starać sprostać wyzwaniu. Bartosz co do twego pytania to tylko będę pracował nad tym co bedzie widać pod maska bo zamierzam ją zostawić otwartą, ale to zależy od efektu jaki uzyskam czy będzie warty pokazania czy nie. Ale prace nad silnikiem chyba się trochę przeciągną w czasie bo jakiś kolega z forum wysłał mi prośbę bym mu go udostępnił do odlewu. A że z reguły ufam ludziom to chyba mu go podeśle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Ja nad swoim humvee z silnikiem pracuje już 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 A ja mam 2 szt(TOW) i 1025 do remontu i modernizacji (blaszki , kółka) ( muszę zacząć bo Makinien mnie dusi ). Te plecaki Alice to jaki zestaw?Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Zdjęcia gitara Zestaw wyjściowy też masz niezły. Dobrze, że masz żywiczne koła, bo zestawowe są bardzo słabe. Użyj tych, które na pierszym zdjęciu leżą tuż koło nożyka (4 koła). To koła Ply Bias, typowe dla starszych Humvee (do "Pustynnej Burzy" włącznie). Te leżące dalej od nożyka (5 kół) to koła Super Swamper, pojawiły się już po 2000 roku (kiedy w samym Humvee było już sporo zmian w stosunku do starszych wersji), zakładano je do pojazdów działających w trudnym, górzystym terenie w Afganistanie (przede wszystkim do Humvee sił specjalnych). Brawo za wymianę sprężyn. Co prawda mają o jeden zwój za mało, ale kto by to liczył Co do otwartej maski, to pamiętaj, że od spodu zestawowa maska w niczym nie przypomina oryginału Poza tym odlana jest z fragmentem, ktory się nie otwiera (ten w rogu, gdzie przykleja się "kapturek" chwytu powietrza). Tak więc czekałoby Cię trochę przerabiania. Masz już jakąś koncepcję co do malowania? Pudełkowy piaskowy "Military Police" z "Pustynnej Burzy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Kuba już rozwiał wszystkie wątpliwości co do wyposażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Co by nie było prace posuwają się wciąż o przodu ... Z racji tego że pożyczyłem silnik do "odlewni" zabrałem się za budę jeszcze nie wiem z jakim efektem, ale coś tam dłubie. Kubisz co do twego pytania jaki będzie efekt końcowy to TAK pudełkowy będę chciał osiągnąć podobny efekt do tego oczywiście z własną inwencją twórczą . http://www.warwheels.net/images/mHummerM1025Malogorski3.jpg Mam tez pytanie bo zastanawiam się na jaki kolor pomalować rame w takim wypadku czy w kolorze nadwozia czy czarnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Września 2014 Share Napisano 10 Września 2014 Nad maską warto jeszcze popracować (no chyba, że masz coś w planach): http://i784.photobucket.com/albums/yy128/kubisz4/hummer_050.jpg Zwróć uwagę na obudowy reflektorów i kierunkowskazów. W przypadku żebrowania lepszym pomysłem byłoby wyciąć szablon z papieru, przymierzyć, poprawić, a potem wyciąć taki sam z jednego kawałka polistyrenu. Ewentualnie połataj jakoś te przerwy między wklejonymi kawałkami. Osłona silnika to wciąż nie jest to, co w oryginale, ale jest dużo lepiej Po wklejeniu stolika z radiem zasłoni on to miejsce i będzie ok. zastanawiam się na jaki kolor pomalować rame w takim wypadku czy w kolorze nadwozia czy czarnym? Rama na piaskowo. Masz tu jeszcze fotki oryginałów: Szkoda, że nie prowadzisz tego warsztatu na forum HUMVEE, miałbyś tam większe grono doradzających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Trochę po woli to idzie grunt że do przodu. Niedługo wróci silnik z "odlewni " więc można będzie temat popchnąć dalej . Poprawiłem trochę wewnętrzną stronę maski, trochę z budą ruszyłem i pomalowałem wstępnie ramę, ale nad nią trzeba popracować jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Trochę sobie temat świateł uprościłeś Ramę pokaż odwrotnie, czyli...to, co widać od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Witam w kolejnej odsłonie trochę czasu minęło i wszystkie fanty chyba juz spłynęły do mnie ostatnio wyhaczyłem Wash-e w przystępnej cenie i od razu wypróbowałem je na ramie. Zabrałem się również z silnik , mam dzieje że wyciąłem z niego wszystkie nie potrzebne nadlewki, więc następnym krokiem będzie jego waloryzacja w kabelki (ciekawe jak mi to wyjdzie ) jak macie jakieś fajne foty silników to wrzucajcie, mam ich kilka, ale może akurat się coś trafi z innej perspektywy . Dziś trochę dopieszczałem ramę wybaczcie za zdjęcia, ale nie mam dobrego aparatu i nie wiem czy będzie wszystko widać, ale myślę że rama jest już zrobiona na gotowo . PS. poprzeczka na ramie jest świeżo wklejona i pomalowana (pisze to bo pewnie wasze wprawne oczy zaraz to wyłapią ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Pamiętaj że na tym silniku brakuje węży od układu chłodzenia i paru nastu innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Powodzenia z silnikiem. http://data.primeportal.net/hummers/jeremy_mowers/hummer_engine/humvee_engine_01_of_15.JPG http://www.tunersandmodels.com/wp/wp-content/uploads/2011/01/sema-2010-las-vegas-carshowdsc_0175-1024x680.jpg http://www.m201.de/hmmwv/h-motor.jpg Co do podwozia- zmasakrowałeś układ wydechowy. To jest aluminium, wiec skąd tam ta ilośc rdzy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Fajne fotki Makinen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 C.D. no to jedziemy dalej ... wydaje mi się że po tej robocie czas najwyższy na pierwsze kolory, czyli pomalować wnętrze na zielono i czarna baza na silnik. Potem zabawa w malowanie detali na silniku, ale dziś prace stanęły na tym co widać. Pytanie mam wewnętrzną stronę maski również mam zamiar prysnąć na czarno i suchym pędzlem przeciągnąć, czy to dobre rozwiązanie? a tak wygląda moje pole bitwy ;) Uprzedzając temat dyskusji odnośnie radia nie mam finezji (jak na pierwszego mojego Hamera ) By je tworzyć od podstaw więc posłużę się radiem z pudełka, myślałem o pokuszenie się by zrobić monitor ale nie wiem czy przy tym radiu nie popełnię jakiegoś błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Powiem szczerze, że słabo to wygląda w niektórych miejsach Pewne rzeczy to wina Academy (fatalna deska rozdzielcza), ale część elementów mogłeś zrobić lepiej: - stolik pod radio jest krzywy, powinien też być wyższy i mieć nieco inny kształt, - nie dorobiłeś osłony kanału nawiewów (biegnie poziomo za radiem, od deski rozdzielczej do nagrzewnicy, którą częściowo odtworzyłeś), - sama nagrzewnica to też jeszcze nie jest to, co powinno być, - dorób dźwignię reduktora (Academy zupełnie o niej zapomniało, powinna być obok dźwigni zmiany biegów), - zestawowe radio może być, ale dlaczego odciąłeś podstawę? Takie radio nigdy nie było montowane bezpośrednio do stolika, tylko poprzez "adapter", - przegroda za fotelem kierowcy powinna być pusta, czyli powinna mieć wycięty ten fragment z dwoma pionowymi przetłoczeniami, - możesz pomyśleć o dorobieniu silniczka wycieraczek. Pytanie mam wewnętrzną stronę maski również mam zamiar prysnąć na czarno i suchym pędzlem przeciągnąć, czy to dobre rozwiązanie? Na pewno powinna być czarna od wewnątrz. Poza tym brudna i zakurzona. myślałem o pokuszenie się by zrobić monitor A skąd w ogóle taki pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 Co do stolika masz racje, jakoś mnie nie powala mnie z nóg, popracuje nad nimi, a co do błedów merytorycznych to proszę o wyrozumiałość bo nie jestem w tym najlepszy. Ale wciąż nad tym pracuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Kup blaszki Eduarda dedykowane do tego modelu(jest tam i stolik i deska rozdzielcza i kanał nagrzewnicy i duużo innych części),a nie będziesz musiał wyważać otwartych drzwi ja zainwestowałem i mam spokój .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 No i tu mamy mały dylemat wiem że na rynku jest wiele blaszek i innych waloryzatorów, ale ja jakoś w swych modelach rzadko ich używam wole coś dorobić we własnym zakresie chodź pewnie nie zawsze uzyskam takiego efektu by zadowolić oko wszystkich modelarzy. Wiem że robienie Hamera i pokazanie swego warsztatu to tak jak zgodzić się na dobrowolną chłostę ;) ale myślę że jestem jednym z tych co "Lubią to" i długo nie wytrzymałem i oto efekt... chyba lepiej mi nie wyjdzie ( na razie wszystko jest przymierzane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Stolik wciąż za niski i złego kształtu. W sumie to należą Ci się brawa za samodzielne próby poprawiania tego wnętrza. Ale staraj się robić to staranniej, mierz elementy z proporcji ze zdjęć. W sieci jest mnóstwo fotek wnętrza Humvee, możesz tam podejrzeć, dokąd sięga stolik i jak wygląda. Albo inaczej - na stronie Eduarda masz skany blaszek, tam możesz wydrukować w skali rzut stolika i nóżek, a następnie wg tego wyciąć elementy np. z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi