Zekar Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Witam, Wieczory robią się coraz dłuższe, więc pora rozgrzebać kolejny model. Tym razem postanowiłem zrobić sobie odskocznie od drugowojennej tematyki i zbudować coś "współczesnego". Wybór padł na BTRa -70 z trumpetera. Mój model będzie najprawdopodobniej w wersji z wojny w Afganistanie, aczkolwiek koncepcja jeszcze może się zmienić. Jako, że w temacie "współcześniaków" należę raczej do laików będę wdzięczny za wszelką pomoc ze strony bardziej obeznanych w temacie kolegów. Również chętnie przyjmę zdjęcia tych wozów oraz propozycje co do literatury dotyczącej tematu. Póki co dysponuję pewną ilością fotek wygrzebanych w internecie oraz bogato ilustrowanym opracowaniem, niestety po rosyjsku. Jak to zwykle u mnie bywa budowa będzie zapewne ciągnęła się dość długo, ale wszystkich cierpliwych i lubiących dłużyzny zapraszam do oglądania. Na początek parę fotek tego co znajduje się w trumpeterwoskim pudle: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 zasiadam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 21 Września 2014 Autor Share Napisano 21 Września 2014 Witam, Prace rozpoczęte. Zacząłem od wywiercenia otworków pod mocowanie falochronu i usunięcia kilku elementów z płyt pancerza: Później poszła blacharka, czyli osłony peryskopów z zestawowych blaszek: cdn. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 25 Września 2014 Autor Share Napisano 25 Września 2014 Witam, Po trzech wieczorach pracy zawieszenie gotowe. Zostało jeszcze zamontować bębny hamulcowe. Skrótowa relacja z przebiegu montażu: I efekty końcowe: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 fajnie ci idzie morzesz podac mi numery farb do kamuflazu z instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Sam sobie spisz: http://www.1999.co.jp/eng/image/10201133t/60/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Września 2014 Super Moderator Share Napisano 26 Września 2014 Fajnie, że go robisz :-) To wdzięczny model - powodzenia! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 Witam, To wdzięczny model - powodzenia! Muszę się z Tobą zgodzić, to jeden z fajniejszych modeli, jakie ostatnio robiłem. A oto co udało mi się wydłubać wczorajszej/dzisiejszej nocy: skończyłem podwozie, czyli dokleiłem bębny hamulcowe, oraz haki holownicze: Nie mogłem się powstrzymać i skleiłem również koła, żeby zobaczyć, czy zawieszenie trzyma poziom: Na koniec wykonałem pierwszy element wnętrza, czyli ławeczkę. Trzeba ją jeszcze nieco poszpachlować, ale to po najbliższej wizycie w modelarskim i zakupie nowej szpachli . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 27 Września 2014 Super Moderator Share Napisano 27 Września 2014 Cześć Opony mają konkretny kierunek toczenia, zdaje się, że niektóre z nich zamontowałeś odwrotnie. A ławeczkę dlaczego chcesz szpachlować? Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 27 Września 2014 Autor Share Napisano 27 Września 2014 Koła były tylko prowizorycznie założone do zdjęć, więc nawet nie zwracałem uwagi na kierunek bieżnika . A co do ławeczki to na zdjęciu to kiepsko widać, pod siedziskiem są małe ubytki plastiku, które powstały podczas wycinania z ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 27 Września 2014 Super Moderator Share Napisano 27 Września 2014 Spoko - to detale ;-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 Nie jestem pewien czy tu też, ale słyszałem że w niektórych modelach gumowe opony reagują zplastikiem i powoduję jego uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 Nie jestem pewien czy tu też, ale słyszałem że w niektórych modelach gumowe opony reagują zplastikiem i powoduję jego uszkodzenia. W dzisiejszych czasach to już przeszłość, najczęściej spotkane przypadki były w starych Zvezdach i Skifach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 Witam, Nie jestem pewien czy tu też, ale słyszałem że w niektórych modelach gumowe opony reagują zplastikiem i powoduję jego uszkodzenia. Chyba tak, jak kolega wyżej napisał, to przypadłość starych zestawów, a przynajmniej żadnych niepokojących objawów na kołach mojego BTRa nie zauważyłem. A tymczasem pracuję nad wnętrzem. Teraz zastanawiam się jak je trochę urozmaicić i zwaloryzować. Muszę zaopatrzyć się w jakieś bambetle i powgapiać w zdjęcia, chociaż drugiej strony i tak niewiele będzie widać... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 31 Października 2014 Autor Share Napisano 31 Października 2014 Witam, Wracam do tematu po krótkiej przerwie (wiadomo, brak czasu itp itd.). Niewiele się od ostatniej aktualizacji zmieniło, tyle, że dokończyłem sklejanie wnętrza... ...i natrafiłem na pewien problem. Chodzi o element przy zawiasach włazów desantowych. Nie bardzo wiem jak go wkleić, instrukcja pokazuje to dość nieprecyzyjnie, podpatrzyłem też inne warsztaty, ale nadal mam wątpliwości. Poniżej zdjęcie elementu i skan z instrukcji. Jeśli ktoś się orientuje jak toto przylepić to proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Zamiast ślepo patrzeć w instrukcje czy inne warsztaty warto zobaczyć jak to wygląda w pojeździe Tu widać ten ogranicznik: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/BTR70_002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 31 Października 2014 Autor Share Napisano 31 Października 2014 Patrzyłem na zdjęcia ale na tych które mam nie było nic widać, albo moja spostrzegawczość szwankuje Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Zamiast ślepo patrzeć w instrukcje czy inne warsztaty warto zobaczyć jak to wygląda w pojeździe Tu widać ten ogranicznik: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/BTR70_002.jpg ale co najzabawniejsze gdyby to był model to widzę te komentarze "za czysto wygląda" "słaby wash" "może byś dał jakieś obicia" "nie no brak w ogóle jakiejś modulacji kolorów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Robiłem model paradny, wypicowany, został przyjęty tu ciepło więc nie widzę przeszkód żeby modele pomnikowe robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 Witam, ograniczniki wklejone: Poza tym doszły wentylatory oraz pokrywy silnika i fragment rury wydechowej: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 12 Listopada 2014 Autor Share Napisano 12 Listopada 2014 Witam, Oto co udało mi się wyrzeźbić przez długie weekend: Przednie i tylne reflektory. Zostały jeszcze do zrobienia osłony przednich, z blaszek, ale odkładam to jak najdłużej, bo się trochę tych elementów obawiam. Przód: Tył: Siatki nad wentylatory: Włazy: Poza tym jeszcze trochę innej drobnicy, którą widać na zdjęciach całości: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Witam, No i zrobiła się mała moda na sukces z tego warsztatu . Ale trudno się, się zaczęło trzeba skończyć. Kadłub prawie gotowy, dorobiłem z drutu uchwyty, doszły lusterka oraz kanistry na bocznym pancerzu. Została już tylko tylna płyta i wsio. Zrobiłem też osłony na reflektory, mimo że obawiałem się, że przez moją niewprawność w pracy z blaszkami popsuję te elementy poszło gładko i chyba wyszło nawet nie najgorzej: Mam nadzieję, że w następnej aktualizacji w końcu pokażę model gotowy do malowania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Ja na współczesnych pojazdach się nie znam, dlatego czekam na etap malarski. Widzę że blacharka dobrze Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Nie ma się czego bać z blaszkami. Osobiście przechodziłem też ten etap niepewności, dziś jak nie ma blach w modelu to aż dziwnie się klei. Bardzo czysto i schludnie. Podoba mi się i to bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Nareszcie model gotowy do malowania . Jednak malunki dopiero w święta, gdyż póki co moje aero się rozleciało i raczej ciężko nim malować. Już miałem zamawiać nowy, kiedy ku mojemu zdumieniu moja dziewczyna zaoferowała, że kupi mi aero na gwiazdkę, tak więc muszę cierpliwie poczekać . Brakuje jeszcze kilku dupereli typu falochron, które dojdą po pomalowaniu wnętrza i sklejeniu połówek kadłuba. Być może pokuszę się też o wymianę lufy (które są chyba najsłabszym elementem modelu) na metalową, ale to jeszcze zobaczymy. Póki co całość prezentuje się tak: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi