Skocz do zawartości

Tygrys II Revell

Grzegorz2222

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na pierwszy model i pierwsze malowanie nie jest źle.

Następnym razem nie zapomnij o pomalowaniu detali takich jak liny holownicze, narzędzia itp. rzeczy.

Babol wyszedł z kołami i gąskami. Mogłeś je pomalować wcześniej, zanim przykleiłeś górę. Chyba za bardzo się spieszyłeś... Cóż. W modelarstwie pospiech nie popłaca

Postaw go na półkę a przy kolejnym modelu załóż warsztat. I pamiętaj zasadę - wolno ale dokładnie

Tak farby rozcienczane wodka , wiem , przod do poprawy , jakos to zaokragle. Kupie olejne i zrobie jeszcze washa. Gaski pomaluje teraz bo jak mowie to moj 1 model i najpierw go zlozylem calego a teraz dopiero maluje , a teraz wiem ze tak sie nie robi. Takie pytanie warsztat to chodzi wam o temat i dokumentowac ta??

Tak farby rozcienczane wodka , wiem , przod do poprawy , jakos to zaokragle. Kupie olejne i zrobie jeszcze washa. Gaski pomaluje teraz bo jak mowie to moj 1 model i najpierw go zlozylem calego a teraz dopiero maluje , a teraz wiem ze tak sie nie robi. Takie pytanie warsztat to chodzi wam o temat i dokumentowac ta??

Dobrze myślisz - najpierw kleisz , potem malujesz . Generalnie polecam Ci rozłożyć model na 3 części :

Wieża

Kadłub

Układ jezdny (gąski + koła)

Powtykaj te części na patyczki z plasteliną / pattafixem , żeby łapami nie brudzić i malujesz.

Klej śmiało!

Pozdrawiam

Kuba

Polecam szpachlówke Mr. Hobby Dissolved Putty.

Moim zdaniem nie ma lepszej do pancernego modelarstwa. Dzięki płynnej konsytencji wplywa w zakamarki i doskonale sie szlifuje. Można łatwo kontrolować jej ilośc i kondensacje. Używałem innych, między innymi white putty i szczerze, to doskonale sie nadaje, ale do łatania dziur w kadłubie, ale drobniejsze szparki zdecydowanie polecam dissolved putty.

Co do modelu, to najlepsze do nauki są stare wypusty Tamiyi np. kfz 223, 222 lub 250.

Warto zamiast allegro poszukać w dziale Handlowo-Usługowym na forum. Wiele modeli sam takim sposobem zakupiłem znacznie taniej niz na allegro.