Skocz do zawartości

MH-47E SOA Chinook/ 1:72 Italeri

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Te kapcie wyglądają jak by miały sznurowadła dajesz dajesz z tym czinukiem będę obserwował warsztat bo od dłuższego czasu chodzi mi po gowie chęć zrobienia jakiegoś śmigłowca, choćby małej Cobry

Nużek, one mają sznurowadła :P

x05-03761%2520MH-47G%2520skis%2520-%25201.jpg

Te kapcie wyglądają jak by miały sznurowadła dajesz dajesz z tym czinukiem będę obserwował warsztat bo od dłuższego czasu chodzi mi po gowie chęć zrobienia jakiegoś śmigłowca, choćby małej Cobry

Nużek, one mają sznurowadła :P

x05-03761%2520MH-47G%2520skis%2520-%25201.jpg

Mają nie tylko sznurowadła ale i trzy paski

Faktycznie jest trochę różnic, ale na szczęście nie muszę się tym martwić bo robię wersję E, martwił będzie się Grzegorz

Zebrałem się dziś od rana ostro do pracy i udało mi się zamknąć cały kadłub, najpierw jednak uzupełniłem kokpit o fotele:

dbd51bcc0c47a2c5.jpg

Następnie skleiłem obie połówki kadłuba, przedni i tylny element podstawy tylnego wirnika, dolną płytę oraz zamaskowałem i przykleiłem oszklenie kokpitu, ale po kolei:

2679d65b9bc38e3c.jpg

Ogólnie mogę powiedzieć, że model jest spasowany w miarę dobrze, z górną częścią kadłuba nie będzie zbyt wiele roboty, trochę szlifowania i szpachli pójdzie w okolicy podstawy wirnika, tam doklejone elementy były odrobinę za wąskie, ale myślę, że uda się to jakoś wyprowadzić:

59e2a69ba713cc7e.jpg

Trochę więcej dłubania będzie w okolicy dziobu, zapowiada się trochę szlifowania żeby kadłub ładnie zgrał się z oszkleniem:

32d23a5004daeb1f.jpg

Co do spodu kadłuba to szpara o szerokości ok 1mm powstała w przedniej części kadłuba, tył pasuje całkiem dobrze i wystarczy tylko lekko przeszlifować połączenia:

6ce679f44f834d41.jpg

Pewnie trochę mi teraz zejdzie z tym szpachlowaniem i szlifowaniem więc raczej szybko nic nowego nie pokażę

Mam jeszcze pewne wątpliwości co do malowania. Otóż wg. instrukcji maszyna powinna być pomalowana kolorem Olive Drab ale gdy obczaiłem te kalki, o których napisał Robertas Chinooki występują tam w kolorze czarnym. W sumie jeśli wykorzystam kalki z zestawu to pomaluję na Olive Drab a jeśli szarpnę się na te hamerykańskie to wtedy będę musiał malować na czarno

Pozdrowionka!

Faktycznie jest trochę różnic, ale na szczęście nie muszę się tym martwić bo robię wersję E, martwił będzie się Grzegorz

Jaki tam znowu martwił, ja sobie je po prostu zrobię

Pablo a z jakiego ty masz wydania ten model, znaczy się o firmę mnie się rozchodzi ?

Bo mój jest jakoś dziwnie szary :P plastik, znaczt się

To zestaw Italeri taki oto:

MH-47E SOA Chinook

To wyglionda na ostatnie wydania, jes poprawnie lopaty wirnyka.

Co do koloru, to wszystkie helikopteri specops so czarnie.

Ale .. który Ci wyglionda, bo ja mam ostatnie jakie było w sklepach, czyli to:

PI000000155130.jpg

I ono ma jasno szary plastik, zielony plastik miało bodajże wydanie drugie, błękitne pudełko z obrazkiem...

i co masz na myśli, z łopatami wirników

Ten to napewno nie, I to poprawnie tylko w ostatnych czasach.

http://www.scalemates.com/products/product.php?id=110034

Poprawnie byli tylko u Revell.

Tu chlopak nawiet zbudowal z nieprawidlowimy lopatamy.

http://www.scale-rotors.com/galerie/1-utility-helicopters/3096-mh-47e-chinook-italeri.html

Ten to napewno nie, I to poprawnie tylko w ostatnych czasach.

http://www.scalemates.com/products/product.php?id=110034

Poprawnie byli tylko u Revell.

Tu chlopak nawiet zbudowal z nieprawidlowimy lopatamy.

http://www.scale-rotors.com/galerie/1-utility-helicopters/3096-mh-47e-chinook-italeri.html

Faktycznie widać, że są inne

Jak tam Pablo postępy

ja ugrzązłem, gdzieś między rurkami kroplówek i kołnierzami ortopedycznymi

A ja myślałem, że produkujesz igły do strzykawek

A ja coś tam szpachluję, potem szlifuję i tak na okrągło więc nie ma za bardzo co pokazywać

Ale myślę, że za niedługo uda mi się położyć pierwszą warstwę Surfacera i zobaczymy jak mi wyszło to całe szlifowanie.

Pozdrowionka! ;)