Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Po raz pierwszy zabrałem się za żywicę za namową kolegów. Myślę że wyszło znośnie. Oceńcie, zobaczcie. Na przyszłość będę prosił o zdjęcia i inne materiały do japońskich transportowców. Mam jeszcze Suruga Maru więc jak ktoś coś ma... Olinowanie wykonane "na oko"

2014-11-03.jpg

DPP_0003.JPG

DPP_0001.JPG

Jak się uda to dorobię więcej zdjęć za dnia. Na żywo może będzie do obejrzenia w Katowicach końcem miesiąca.

Napisano

Jak na pierwszy raz to elegancko. Prostowanie niestety było ale w ciepłej wodzie się poddała. Gorzej z silikonem w kadłubie. Pozostał z formy chyba w zakamarkach i trzeba było trochę dłubać. Całokształt nawet pasowny. Szpachla miejscowo:]

Napisano

Chłopaki spierniczyłem... Ale na błędach trzeba się uczyć. Próbowałem zrobić mini-dioramkę i wyszło nieciekawie:/ Doradźcie co mam następnym razem z tym zrobić. Odcień wody mi odpowiada, powierzchnia też ok ale te fale są do d... strasznie. Szkoda modelu...

DSC03985.JPG

DSC03986.JPG

DSC03987.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

• Super Moderator
Napisano

faktycznie, fale do bani Pokryj całą powierzchnię jakimś kolorem, nałóż odcienie a kształt fal nie będzie się rzucał w oczy. Winietka dużo zyska - na pewno nie będzie gorzej. Powodzenia

Napisano

Kłopot polega na tym że to nie jest malowane na powierzchni. Kładłem kolejno farbę w odcieniach pacyfiku, później białą fale a następnie still water. Na całość silikon bezbarwny. A na silikon raczej nic nie chwyci...

• Super Moderator
Napisano
Kłopot polega na tym że to nie jest malowane na powierzchni. Kładłem kolejno farbę w odcieniach pacyfiku, później białą fale a następnie still water. Na całość silikon bezbarwny. A na silikon raczej nic nie chwyci...
Tak właśnie się zastanawiałem, jak to robiłeś....

A może Surfacer lub inny podkład tego typu? Potem miałbyś już "z górki"...

Napisano

na silikon chyba rzeczywiście nic nie chwyci...

ewentualnie możesz spróbować go po prostu zmyć. np takim cusiem:

rozpuszczalnik-do-silikonu-sili-kil-100ml-289772.jpg

i ponownie przerobić fale.. wiedzę mam tu tylko teoretyczną..... ale Chris ma praktyczną

zerknij tu:

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=156538

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=157503

Jim Bauman też ma bardzo dobry sposób:

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=37223

Napisano

A nie da się go zerwać? Silikon trzyma się still water, ale nie za mocno. Ja bym go próbował oderwać, nawet jeśli zacznie odłazić razem z farbą.

A sam model bardzo fajny

Napisano

Hmm, a może odmontować pływadełko od podstawki, i zrobić nową?

Napisano

Ufff przy Vivaldim udało się jakoś zakończyć szczęśliwie demontaż i ponowny montaż.

DSC03989.JPG

DSC03991.JPG

DSC03993.JPG

DSC03995.JPG

DSC03996.JPG

Dzięki chłopaki za wsparcie. Bez waszego nacisku poszłoby wszystko w kąt

Przy okazji okazało się że valejo still water jest tutaj zbędne.

Teraz pozostaje dorobić boję i linę. Za cienki jeszcze jestem na okręt w ruchu więc ten pozostanie gdzieś w okolicach portu

• 2 weeks later...
Napisano

Chętnie się podzielę metodą na zrobienie takiej wody. Brak mi tylko czasu na zrobienie fotoreportarzu. Zdobyłem brąz na wystawie w Katowicach co jest budujące. Teraz klata naprzód i robię dalej. W amoku zrobiłem koło sterowe i antenę do zapomnianego Wichra w 1:400. Chłopaki obiecałem że Wicher będzie w Bytomiu 2015. Trzymać kciuki bo to jest jakaś masakra:]