ganjavir Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Witajcie. Po raz pierwszy zabrałem się za żywicę za namową kolegów. Myślę że wyszło znośnie. Oceńcie, zobaczcie. Na przyszłość będę prosił o zdjęcia i inne materiały do japońskich transportowców. Mam jeszcze Suruga Maru więc jak ktoś coś ma... Olinowanie wykonane "na oko" Jak się uda to dorobię więcej zdjęć za dnia. Na żywo może będzie do obejrzenia w Katowicach końcem miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Fajne maleństwo. Jak się kleiło żywicę NIKO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 Jak na pierwszy raz to elegancko. Prostowanie niestety było ale w ciepłej wodzie się poddała. Gorzej z silikonem w kadłubie. Pozostał z formy chyba w zakamarkach i trzeba było trochę dłubać. Całokształt nawet pasowny. Szpachla miejscowo:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 skala 1:1200 czy jeszcze mniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Listopada 2014 Super Moderator Share Napisano 3 Listopada 2014 skala 1:1200 czy jeszcze mniejsza?700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Fajowy Dawaj więcej fotek coby oko nacieszyć Linki referencyjne już Tobie chyba podsyłałem.... Zajrzyj też tu : http://www.mikromodele.fora.pl/statki-boats,10/r-suruga-maru-1-700-wariacja-na-temat,3101.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 4 Listopada 2014 Autor Share Napisano 4 Listopada 2014 Tak podsyłałeś. Dzięki. Niestety też nie ma olinowania. A na mikromodelach temat znam. Nie ma tego co mnie interesuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 4 Listopada 2014 Share Napisano 4 Listopada 2014 Dawaj więcej fotek No właśnie, daj więcej, bo na tych niewiele widać i nie można ponarzekać Mam jeszcze Suruga Maru Może to pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 Suruga ma inaczej ustawioną nadbudówkę. Ale dzięki za fotkę. Coś trzeba będzie upłodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Listopada 2014 Share Napisano 5 Listopada 2014 Może napisz go Niko. Z jakichś planów przecież korzystali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 5 Listopada 2014 Autor Share Napisano 5 Listopada 2014 Niko milczy. Nawet do stoczni w Japonii pisałem i też cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Listopada 2014 Autor Share Napisano 9 Listopada 2014 Zgodnie z obietnicą dosypuję zdjęcia: Przyjmę na klatę konstruktywną krytykę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 14 Listopada 2014 Share Napisano 14 Listopada 2014 To ja Ci dam mało konstruktywnie ... mnie się podoba , nawet jeśli brakuje olinowania , to przynajmniej nie jest to Si-Fi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 Chłopaki spierniczyłem... Ale na błędach trzeba się uczyć. Próbowałem zrobić mini-dioramkę i wyszło nieciekawie:/ Doradźcie co mam następnym razem z tym zrobić. Odcień wody mi odpowiada, powierzchnia też ok ale te fale są do d... strasznie. Szkoda modelu... created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2014 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2014 faktycznie, fale do bani Pokryj całą powierzchnię jakimś kolorem, nałóż odcienie a kształt fal nie będzie się rzucał w oczy. Winietka dużo zyska - na pewno nie będzie gorzej. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 Kłopot polega na tym że to nie jest malowane na powierzchni. Kładłem kolejno farbę w odcieniach pacyfiku, później białą fale a następnie still water. Na całość silikon bezbarwny. A na silikon raczej nic nie chwyci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2014 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2014 Kłopot polega na tym że to nie jest malowane na powierzchni. Kładłem kolejno farbę w odcieniach pacyfiku, później białą fale a następnie still water. Na całość silikon bezbarwny. A na silikon raczej nic nie chwyci...Tak właśnie się zastanawiałem, jak to robiłeś.... A może Surfacer lub inny podkład tego typu? Potem miałbyś już "z górki"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 na silikon chyba rzeczywiście nic nie chwyci... ewentualnie możesz spróbować go po prostu zmyć. np takim cusiem: i ponownie przerobić fale.. wiedzę mam tu tylko teoretyczną..... ale Chris ma praktyczną zerknij tu: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=156538 http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=157503 Jim Bauman też ma bardzo dobry sposób: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=4&t=37223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 A nie da się go zerwać? Silikon trzyma się still water, ale nie za mocno. Ja bym go próbował oderwać, nawet jeśli zacznie odłazić razem z farbą. A sam model bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 18 Listopada 2014 Autor Share Napisano 18 Listopada 2014 Musiałem się z tym przespać. Wieczorem zrywam całość o robię od nowa. Mam nadzieję że mi za dużo farby od kadłuba nie odlezie... Trzymać kciuki:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 Hmm, a może odmontować pływadełko od podstawki, i zrobić nową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 18 Listopada 2014 Autor Share Napisano 18 Listopada 2014 Ufff przy Vivaldim udało się jakoś zakończyć szczęśliwie demontaż i ponowny montaż. Dzięki chłopaki za wsparcie. Bez waszego nacisku poszłoby wszystko w kąt Przy okazji okazało się że valejo still water jest tutaj zbędne. Teraz pozostaje dorobić boję i linę. Za cienki jeszcze jestem na okręt w ruchu więc ten pozostanie gdzieś w okolicach portu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 jest bardzo OK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 I jest git, fajnie się prezentuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 29 Listopada 2014 Autor Share Napisano 29 Listopada 2014 Chętnie się podzielę metodą na zrobienie takiej wody. Brak mi tylko czasu na zrobienie fotoreportarzu. Zdobyłem brąz na wystawie w Katowicach co jest budujące. Teraz klata naprzód i robię dalej. W amoku zrobiłem koło sterowe i antenę do zapomnianego Wichra w 1:400. Chłopaki obiecałem że Wicher będzie w Bytomiu 2015. Trzymać kciuki bo to jest jakaś masakra:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi