gruby0606 Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 nie mogę zmienić posta wyżej wiec pisze drugiego .... zaglądałem na stronę deagostini i w nr archiwalnych jest pokazane tylko 138 ..... http://www.deagostini.pl/index.php?co=a&id_kol=13 a chyba było 140 ??? plus 25 dodatkowych ktoś juz zebrał wszystkie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 nie mogę zmienić posta wyżej wiec pisze drugiego .... zaglądałem na stronę deagostini i w nr archiwalnych jest pokazane tylko 138 ..... http://www.deagostini.pl/index.php?co=a&id_kol=13 a chyba było 140 ??? plus 25 dodatkowych ktoś juz zebrał wszystkie ??? Numerów jest 140, jak na razie do mnie pocztą dotarł 131. Co do tych dodatkowych to nie ma pewności, że będą wydane. Raz tylko była ankieta, czy byłoby zainteresowanie i tyle, później cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 tak już napisałem do deA i faktycznie na stronie chyba im się nie zmieściły wszystkie numery. Dziwne ze dopiero 131 do Ciebie dotarł podobno już prenumerata zakończona i wszystko powinno już dotrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 witam Pozdrawiam wszystkich co jeszcze nie zapomnieli o budowie Santisimy. Niestety straciłem wenę do pracy, ale już mi przeszło i robota dalej ruszyła. Dobrnąłem do 75 numeru, więc całość zaczyna nabierać kształtu i koloru. W najbliższym czasie zamieszczę foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 witam Poniżej prezentuję stan robót na dzień dzisiejszy: W zasadzie nie ma większych problemów. Jedyne co mi się nie podoba to pomalowanie odbojnic. Wziąłem za gęstą farbę i pokryta powierzchnia nie jest idealnie równa, co widać pod światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 witam coraz ładniej sie to wszystko ukłaa w jedną ładna całośc . Widze tez że model budujesz wedle instrukcji DeA nie myśłałeś nad jakimiś zimnami ??? Baz co bądz ta kolekcja troche kosztuje a po skonczeniu modelu pozniej mozna sie zastanawiac a mogłem zrobic jescze to i to ..... ale jak wiadomo kazdy modelarz ma swoja wizje budowy . Pozdrawiam i bede śledził dalej twoja relacj z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 12 Lutego 2011 Share Napisano 12 Lutego 2011 witam Miałem trochę przerwy w pisaniu i kleceniu ale staram się pchać wózek do przodu. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Kolekcja DAg się już skończyła, tak mniej więcej pół roku temu. Staram się trzymać instrukcji gdyż nie mam za bardzo doświadczenia w budowie tego typu modeli. Pieniądze poszły spore, więcej już raczej nie będę prenumerował tego typu wydawnictw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 widzę ze prace są już w bardzo zaawansowanym stadium sporo pracy włożyłeś w ten model. Ja również nie jestem bardzo doświadczonym modelarzem jednak jeśli mogę chciałabym wtrącić co nie co oglądając zdjęcia zauważyłem ze użyłeś lakieru w połysku model teraz świeci się jak " psu jajka po deszczu" co do odbojnic zlały się w jedna całość drzewo ma to do siebie ze jednak widać te łączenia zawsze to jeszcze można poprawić jak sam mówiłeś pieniądze poszły w to nie małe jeśli kupowałeś z wydawnictwa.... Tym bardziej za takie pieniądze ja bym się starał jak najbardziej choć nie mam tez doświadczenia za bogatego . Nie chce cie moim postem obrazić tylko jak to na forum każdy się wypowiada na temat swoich odczuć. Tutaj w tym hobby pospiech jest nie wskazany lepiej wolniej i dokładniej i przy tym zbierać nowe doświadczenia. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 witam Oczywiście jak najbardziej wszelakie uwagi są wskazane. Nie przyjmuję tego jako czepianie się. Po to publikuję aby wysłuchać opinii innych. Z tym że: - lakier to półmat, i tylko na zdjęciach się tak świeci. Używałem mocnej lampy i tak wyszło. - co do odbojnic to widać fakturę drzewa i "niedoskonałości". Specjalnie nie za bardzo szpachlowałem i polerowałem aby uzyskać efekt o jakim mówiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 witam Znowu popchnąłem prace trochę do przodu. Tym razem na warsztat poszły wykusze galerii, barierki oraz drabinka na burcie: Najgorzej było z wykuszami. Poszczegolne części trzeba było milion razy dopasowywać, doszlifowywać, itd.. Efekt jaki jest to widać. Mi nie za bardzo się podoba. Pozostałe elementy ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Zacnie wygląda ten okręt. Pozwól że skieruję Cię Tu viewtopic.php?t=18529&highlight= masa materiałów które mają służyć pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Popatrz na ten okręcik. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu co nie przeszkadza że Twój wzbudza mój ogromny zachwyt. Szczena zwisa http://www.amarsenal.be/05_MM_11_MM_BP3.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Cześć Speaker Pytam ponownie: nie wie ktoś o jaki lakier wodny popatrz za firmą LAKMA bardzo dobry lak. ale nie ma to znaczenia jaka f-ma. Polecam Lakme używałem. Pomyślałbym nad Caponem samo malowanie drewna lakierem jest ok. ale straci naturalny kolor drewna a napewno za jakiś czas /słońce,światło dzienne/i tu potrzebny Capon.Zrób małą próbe, zmocz gąbke,szmatke i dobrze wyciśnij wode, przetrzyj obrabiany element i pozostaw do wyschnięcia- wyschnie to dopiero zobaczysz jak wstanie włos, teraz możesz to delikatnie przetrzeć papier, gąbka ścierna. O dobrym wydmuchaniu resztek -to wiadomo Jeszcze jedno jak skończysz szlifować to zmieć te wszystkie pyłki w mała torebeczke i zostaw. Pózniej, jeśli będzie taka potrzeba dodajesz do tego "krople" wikolu i tyćke wody i masz szpachle w oryginalnym kol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Zacnie wygląda ten okręt. Pozwól że skieruję Cię Tu viewtopic.php?t=18529&highlight=masa materiałów które mają służyć pomocą. Dzięki za link, nie zwróciłem uwagi na te materiały. Sporo tam o takielunku, więc pewnie coś mi się przyda, gdyż zbliżam się do tego etapu. Ogólnie to teoria budowy statków żaglowych - szczególnie ta oparta na doświadczeniach szkutników z XVIII w. to całkiem ciekawa sprawa. Jak sobie wtedy radzono, bez zaawansowanych technik projektowych ( np. komputerów ), tworząc tak skomplikowane konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wochu1 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Popatrz na ten okręcik. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu co nie przeszkadza że Twój wzbudza mój ogromny zachwyt. Szczena zwisa http://www.amarsenal.be/05_MM_11_MM_BP3.htm Rzeczywiście modelik na prawdę extra. Chyba robiony od podstaw samemu i to z wielkim pietyzmem i dbałością o szczegóły. Może też kiedyś dojdę do takiej wprawy... Na razie jak widać próbuję dobić do końca tego mojego pierwszego "drewniaka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Jeszcze jeden link , ktoś rzeźbił taki sam żagielek http://www.drydockmodels.com/thedockyard/viewtopic.php?f=359&t=296&start=70#top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi