Skocz do zawartości

FW 190 D-9 "Dora"

Ripper1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, tym razem na warsztat trafił samolot Focke Wulf FW 190D-9:

caac6469.jpg

ca132e6b.jpg

8d932708.jpg

e6838a2b.jpg

173065dc.jpg

ca67864e.jpg

samolot ten mam zamiar wykonać w malowaniu pilota Gerharda Barkhorna :

a2284348-50-Gerhard%20Barkhorn%20Fw-190D9%20Christl.jpg?d=1232170975

Nie jest to może najefektowniejsze malowanie spotykane na tych samolotach ale uważam, że ze względu na pilota który na nim latał, wart jest wykonania.

Proszę o pomoc przy wykonywaniu tego modelu, wszelkie uwagi oraz o podesłanie planów jeżeli ktoś jest w ich posiadaniu ( sam niestety mimo licznych poszukiwań w necie nigdzie nie trafiłem na dobre plany tej maszyny ).

Zależy mi szczególnie na wstępie na nitowaniu blach poszycia ponieważ już tak na oko wydaje mi się, że EDUARD popełnił pewne błędy i niektóre powierzchnie będą wymagały zaszpachlowania i odwzorowania prawidłowych linii nitów a zapewne wielu z nich w ogóle brakuje.

Proszę również o podpowiedzi od osób które budowały tą replikę i wiedzą gdzie tkwią pewne pułapki montażowe

Witam w drużynie Foki. Zgromadziłem trochę dokumentacji więc jak tylko będę miał mozliwośc to podpowiem co i jak. Widzę że zesztaw na bogato. Trzymam kciuki i powodzenia.

Witajcie.

Ripper1 : Szkoda, że zakupiłeś Edka - lepszy jest Trimaster/Dragon w tej skali. Tak na początek korekta z grubości - krawędź natarcia statecznika pionowego. Korekta kształtu wlotu powietrza do sprężarki, umiejscowienie kółka ogonowego i jego zamocowanie. Koniecznie ! Plany ? Mogę podesłać Ci kilka tomków planów PDF, min. doskonałe ModelersEye i Walk Around do Dorki właśnie.

Witajcie.

Ripper1 : Szkoda, że zakupiłeś Edka - lepszy jest Trimaster/Dragon w tej skali. Tak na początek korekta z grubości - krawędź natarcia statecznika pionowego. Korekta kształtu wlotu powietrza do sprężarki, umiejscowienie kółka ogonowego i jego zamocowanie. Koniecznie ! Plany ? Mogę podesłać Ci kilka tomków planów PDF, min. doskonałe ModelersEye i Walk Around do Dorki właśnie.

dzięki, będę bardzo wdzięczny a jeżeli chodzi o model to otrzymałem go od córki w prezencie na urodziny przez co też nie chcę go "spartolić" żeby dziecku nie było przykro

Witam w drużynie Foki. Zgromadziłem trochę dokumentacji więc jak tylko będę miał mozliwośc to podpowiem co i jak. Widzę że zesztaw na bogato. Trzymam kciuki i powodzenia.

dzięki piękne, tak myślę że masz "trochę" dokumentacji ponieważ pilnie obserwuję postępy prac nad Twoją foczką

Witajcie.

Jeżeli chodzi o korektę krawędzi natarcia statecznika polecam warsztat Wojtka Fajgi na PWM. Tam co prawda jest na warsztacie wersja A-6 ale sama technika i mistrzostwo wykonania tej korekty absolutnie do polecenia. Ja się nie zdecydowałem na te korektę bo mnie takie coś przerasta jeszcze. To co tam jest pokazane to jest absolutne mistrzostwo wiec polecam.

Po wielu dniach nierównej walki mogę pokusić się o stwierdzenie, że cocpit jest gotowy - no w każdym razie tak mi wyszedł

15bcb3ab.jpg

a301a04d.jpg

7c36aa62.jpg

56ee2a82.jpg

e9abbc71.jpg

5c81618a.jpg

ruszam z pracami nad przedziałem uzbrojenia który mam zamiar pozostawić otwarty a więc czeka mnie trochę pracy

odnoszę wrażenie że tylko ja tu zaglądam ale skoro już zacząłem prowadzić warsztat

Oto wynik kilkudniowej, iście zegarmistrzowskiej pracy ale mam nadzieję, że efekt będzie lepszy niż przy wykorzystaniu oryginalnej propozycji Eduarda

f0b41f8f.jpg

9435ee9e.jpg

9d3889fc.jpg

Aleś narobił tego złocenia ;). Błyszczy sie jak na święta! Gdybym miał pewnośc że te wneki sa takie same jak powinny byc moje tobym sobie podpatrzył u ciebie detale. Szczególnie chodzi mi o złącza elektryki przy połączeniu skrzydło-kadłub. Ja swoje własnie zaczynam upiekszać paroma detalami a la scratch.

Dobrze ci idzie - tak trzymaj.

Mówisz i masz

Po ciężkich bojach z pasowaniem przedziału MG 131 i prawie całkowitym jego zniszczeniu, udało mi się to wszystko poskładać do kupy

cb3cef3b.jpg

bc17c686.jpg

b509e63f.jpg

nie obyło się jednak bez pewnych drobnych smaczków pasowanie elementów pozostawia wiele do życzenia

2e6d64e3.jpg

b44817a7.jpg

wierzę ( jeszcze ) że dotyczy to tylko tego wyrobu Eduarda

• 2 weeks later...

Trochę udało mi się podciągnąć prace przy modelu

1. Zagruntowałem "metaloplastykę"

ffe1890e.jpg

2. starałem się dopasować osłonę tablicy przyrządów która niestety wpadła do środka i wymagała korekty aby ją dopasować

bf4c2340.jpg

b101dcd3.jpg

3. dodałem też w kabinie coś w rodzaju okablowania tablicy przyrządów:

9e2f6b00.jpg

aby osiągnąć zbliżony do tego efekt

64c52882.jpg

4. złożyłem skrzydła kończąc prace przy wnękach działek skrzydłowych

b6e1309d.jpg

1a42e52b.jpg

0053910f.jpg

e5267fde.jpg

trwają jeszcze prace przy wnękach podwozia ale nie nadają się jeszcze do pokazania ponieważ schną po malowaniu

Wnęki wyszły bardzo ok. Ten złoty kolor powodował że nic nie było widać. Teraz jest klasa. Czyli szpachle czas nakładać :-)

odnoszę wrażenie że tylko ja tu zaglądam ale skoro już zacząłem prowadzić warsztat

]

Nie bój się, ja może nic nie piszę (bo nie mam nic konkretnego do powiedzenia), ale cały czas oglądam ten warsztat, podziwiam i uczę się nowych rzeczy

Kilka dodatkowych elementów które poczyniłem:

1.pokrywy przedziałów uzbrojenia

8a9207ff.jpg

2. Elementy podwozia

8e46df19.jpg

3. Przerobiłem ( w miarę możliwości ) wlot powietrza do sprężarki

6b2e615e.jpg

jak widać na zdjęciu poniżej przetarłem plastik i musiałem ratować się klejem CA

40051ad1.jpg

no to pogoniłeś.Odsadzasz mnie mocno. Wnęki OK. Masz zaciek z kleju CA przed wnękami podwozia głównego )pod silnikiem).

Czy wnęki podwozia malowałeś jednak rlm02? Golenie eleganckie.

A czym zaczopowałeś przednią część kadłuba? Wygląda to jak tuba kleju

Pokazałbyś w końcu jakie malowanie wybrałeś.