Piecu_KP Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Dziękuję za wszystkie opinie. Nie żebym się obijał czy coś (po malutku do przodu coś się tam kula) ale ktoś (podejrzewam szwagra ) upierniczył mi lewe lusterko i staram się coś wyrzeźbić w kawałku karty kredytowej. W przerwach między opłakiwaniem straty, staraniami uzuepłenienia tychże podłubałem troszkę i ulepiłem figurkę. Brakuje jeszcze manierki i gogli ale mam rozkminę czy wstrzymać się i przykleić pomalowane wcześniej elementy na CA czy strzelić od razu do figuranta i potem pomalować. GPMG prezentuje się następująco: Troszkę drobnicy. Radiostacja, siatka maskująca, skrzynki amunicyjne, amunicja do Km-u pierwszego strzelca, fotel strzelca GPMG, kanistry, "coś" imitujący wypełnienie tylnej "klapy", szperacz, tylna klapa, najazdy ułatwiające ruszenie pojazdem gdy się zakopie. Przód samochodu. Zdjąłem wszystkie bambetle i wyrównałem gdzie trzeba było miejsca po klejeniu. Doszedłem do wniosku, że przykleję je dopiero po położeniu bazy i po pomalowaniu ich. : Rama (zmieniłem kolor "róż disco polo" na "pustynny róż", ponieważ efekt mnie nie zadowalał): Paka. Położony podkład i zaszpachlowanie i wyszlifowane miejsca, w których widać byłą brzydką za przeproszeniem "szparę". Teraz chcę tylko to coś na pace w kształcie europalety przejechać szczotką drucianą aby nadać temu czemuś fakturę drewna. Zmontowalem też mocowanie szperacza i gaśnicę: Koledzy wybaczcie za ostrość na zdjęciach. Dopiero co zamówiłem nakładki do makr na obiektyw i myślę, że w przeciągu tygodnia albo dwóch fotki będą pierwsza klasa. Póki co udało mi się skompletować namiot bezcieniowy (czy jakoś tak) i statyw. Myślę jednak, że z jakością jest lepiej niż na początku. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Kolor elegancki. Muszę się mocno powstrzymywać, żeby nie kupić tego modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2015 Hmmm.. - Nie dasz rady! - Ja nie dam rady? Potrzymaj mi piwo! Tak to sobie wyobraziłem. ;) A teraz na serio. Kup, zrób i pokaż mi jak to powinno wyglądać. Z przyjemnością poczekam z warsztatem podglądając Twoje poczynania z "Pinkim". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Ze zmianą koloru to bardzo dobry pomysł, tamten był katastrofalny Dobrze jest, dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 15 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2015 Z tamtym kolorem chciałem zrobić dioramę z klubem disco w tle. Ale jak patrzyłem na fotki 'pinków' to one też były w tak intensywnych barwach. Ba! Nawet opony miały niektóre malowane w taki róż. W sumie to kamuflaż stricte nocny. Tylko UCP w nocy nie maskuje więc tamten też by się nadał. Ale ten wydaje mi się taki bardziej commando speszyl forsys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Hmmm.. - Nie dasz rady! - Ja nie dam rady? Potrzymaj mi piwo! Tak to sobie wyobraziłem. ;) A teraz na serio. Kup, zrób i pokaż mi jak to powinno wyglądać. Z przyjemnością poczekam z warsztatem podglądając Twoje poczynania z "Pinkim". Kilka humvee w kolejce, więc będę twardy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 Walczyłem z nim kiedyś. To przyjemny model. Może coś pomoże: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=370139#370139 i fajnie się podgląda czyjeś zmagania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2015 Znam Twój wątek Gerd bardzo dobrze Trochę ściągam podczas budowy ;) Mam nadzieję, że wyjdzie choć w połowie tak dobrze jak Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Wyjdzie lepiej. Co ma nie wyjść. Mój róż to Humbrol 200, rozjaśniany białym. I nie montuj figurki przed sklejeniem elementów auta bo jej potem nie pomalujesz choć po prawdzie to masz do wybory to, że się kierowcy za kierownice włożyć potem nie da. To między innymi zdecydowało, że ja go tam nie pchałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Też zauważyłem ten ogrom przestrzeni na siedzeniu kierowcy ;) Wymyśliłem sobie, że podzielę budowę na etapy. Rama na zicher, potem paka, która osadzę na ramie, figurka na gotowa wklejona i potem przód. W moim zamyśle kierowca jest niezbędny, bo ciężko żeby 'pinki' poruszał się po bezdrożach sam sobie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 18 Stycznia 2015 Super Moderator Share Napisano 18 Stycznia 2015 Dobrze ciśniesz! Cały czas ogladam :-) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Piecu, na Armoramie bywasz? Tam widziałem sporo warsztatów i galerii Różowych Panter, ten wątek zwłaszcza mi się podobał: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=210317&page=1 Tyle, że gościu pojechał tam na bogato - zestaw Legenda, blacha Eduarda i koła Hussara. No ale może podpatrzysz coś, co Ci się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 jak szperałem info nt Pinka to znalazłem ten wątek. Niestety wypadł mi razem z komputerem. Nie mam żadnych danych w chmurze (nie ufam firmom, które chcą posiadać jakiekolwiek moje dane) i zakładki poszły się... paść. Dzięki Kubisz za linka. ;) Edit: Coby nikt mi nie zarzucał, że tylko piszę i nic nie robię. Dzisiaj pomalowałem 'wajchy' i fotele. Jeszcze schną i czekają na 'obfocenie' paka i przednia część Pinka. Zalepiłem jeszcze miliputem wielkie dziury w kanistrach. Nie wiem co miał autor na myśli ale można było już zrobić kompletny odlew. Fotki wrzucę mam nadzieję jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Taki malutki update. Pomalowałem fotele, silnik, skrzynię biegów i inne przekładnio-reduktory (wg instrukcji miał być metalic grey, ja jednak dałem gunmetal [XF 10]), wydech, wajchy i zegary w szoferce. Rejestracja póki co tylko na czarno. Czekam aż wyschnie farba by móc pokolorować na biało numery. Wszelkie sugestie i porady mile widziane. Do następnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Z podziałem na etapy - moduły to racja. Po kawałku go. Numeru nie maluj z suchego pędzla go i wyjdzie jak żywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Gerd nie pomyślałem o tym. Wielkie dzięki! Tylko myślę teraz jak to zrobić. Bo jak pojadę to pędzlem bez maskowania to ufaflunię resztę tablicy (tak mi się przynajmniej wydaje). A maskować całą powierzchnię, która ma być czarna to nie bardzo mi się widzi. Taki niedobry leniuszek ze mnie. ;) EDIT: Mam takie pytanko. Czy white spirit nie uszkodzi uszczelek w aerku? Nie posiadam cleanluxu póki co, a naszła pora na pierwsze kompleksowe wymycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 White Spirit to nic innego jak benzyna lakowa. Rozpuszczalnik do farb olejnych, do mycia pędzili, rozcieńczania werniksów itd. To nie jest substancja pożerająca gumowe uszczelki i nie ma żadnych magicznych właściwości choć filmy "produkujące" - konfekcjonujące chemię modelarską czyli przelewające z 5 litrowych baniaków z Castoramy do małych buteleczek i nalepiające własne nAKlejki próbują przekonać modelarska gawiedź, ze jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Czyli aero czeka kąpiel w spirycie. Czas najwyższy! Tym optymistycznym akcentem kończę OT i następny wpis będzie już na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Co z landrynką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 26 Lutego 2015 Autor Share Napisano 26 Lutego 2015 Musi niestety poczekać, przeprowadzka i remont nadejszli. :/ Postaram się coś tam podziubać niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Podczas remontu udało mi się trochę czasu wusypłać. W sumie to postanowiłem, że robota robotą ale czas dla siebie też trzeba mieć. Dzięki temu udało mi się podłubać trochę GPMG. Póki co (malowałem wg instrukcji) zmalowałem korpus z lufą oraz kolbę. Reszta w szarym podkładzie w szpraju Tamki. Drugi GPMG póki co tylko w podkładzie bez koloru jeszcze. Driver z doklejonymi goglami i manierką. Czeka w kolejce do podkładowania (w sumie nie wiem czemu tego jeszcze nie zrobiłem ) No i na koniec rejestracja. Zmyłem ją i pomalowałem na nowo na czarno. Nie podobało mi się jak wyszły numery więc zdecydowałem się na kreta. Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie tak jak powinno. Po malutku ale coś tam sobie zacząłem kulać. Myślę, nad zrobieniem osobnego tematu z kierowcą w odpowiednim dziale dla figurek. Czy może zostać tutaj? Oczywiście wszelkie sugestie pożądane i mile widziane. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Bardzo słaby ten "Gimpy" Oczywiście to nie Twoja wina, ale może pomyślisz o wymianie tych karabinów? To będzie bardzo widoczny element, szkoda psuć całość. Nie będę Cię namawiał na cuda Live Resin, bo to spore koszty, ale może np. z tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Fajny zestawik ale mam zamiar zrobić model z pudełka. Za długo nic nie robiłem i widać po szakalu jak mi idzie z blaszkami i innymi dodatkami. Wolę do wprawy dojśći potem się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Jasne, W takim razie ok. Ale jak będziesz robił Humvee, to Cię przemagluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Między innymi to mnie powstrzymuje z Humvee. A tak serio to mam już kolejnego stworka w kolejce (troszkę zacząłem ale póki co to tajemnica ) Jeszcze kilka modeli i myślę, że zabawa dopiero się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi