Maverick33 Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Witam W przerwie aby znaleźć natchnienie modelarskie postanowiłem wykorzystać swoją drukarkę 3D DaVinci 1.0 do wydrukowania i złożenia modelu motoru DUCATI 1199 PANIGALE. Model znalazłem na stronie https://www.ultimaker.com/blogs/news/2014/09/03/3d-printed-ducati-1199-superbike Model składa się 40 części. Po wydrukowaniu wystarczy troszkę obrobić i model daje się złożyć prawie bez kleju. Nie jest to tak szczegółowo wykonany jak model Tamiya ale i tak się ładnie prezentuje. Części wydrukowałem w najwyższej jakości jaką daje drukarka z materiału ABS. Potem większość części wylądowała w komorze z oparami acetonu (własnej konstrukcji) w której nastąpiło wygładzenie wydruków. Farby uzyte to farby Tamyia oraz czerowny kolor - farba samochodowa - kolor Ducati. A teraz parę zdjęć. Przy następnym braku natchnienia wydrukuje i złoże parowóz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmodelscraft Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 wow wygląda świetnie jak na model z drukarki. duży jest koszt wydrukowania takiego modeu? mmm fajne bo można opony drukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 23 Listopada 2014 Autor Share Napisano 23 Listopada 2014 Majac drukarke to koszt samego wydruku wyszedł mi może 20 zł + farby Tamiya 30 zł + farba z mieszalni czerwona - 20 zł Jak juz pisałem nie jest to szczyt jakości i detali ale ładnie sie prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmodelscraft Napisano 23 Listopada 2014 Share Napisano 23 Listopada 2014 Majac drukarke to koszt samego wydruku wyszedł mi może 20 zł + farby Tamiya 30 zł + farba z mieszalni czerwona - 20 złJak juz pisałem nie jest to szczyt jakości i detali ale ładnie sie prezentuje gdybym miał taką drukare to bym felgi drukował. i fotele itd może pasy, i detale do samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Możesz coś więcej napisać o tej komorze do wygładzania ? Bardzo mnie ciekawi jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Chyba się nie mylę, że jest to pierwszy model 3D na tym forum, więc medal się należy. Przydałyby się lepsze zdjęcia. PS. Czy zrobiłbyś mi oponę lub całe koło do mojego modelu ciężarówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 super sprawa ta drukarka ,aż mi chęć przyszła na zakup takiej drukarki...jaki to modele by można robić uuu... model fajny inny niż wszystkie ,bo nie gotowy z podła i tu ukłony za to.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Największe ograniczenia drukarek 3D to materiał. Do pracy drukowaliśmy nieraz modele do badań aerodynamicznych w 3D i każdy materiał po jakimś czasie tracił swoje właściwości. ABS po kilku latach robi się bardzo kruchy - pęka i rozwarstwia się na łączeniu kolejnych warstw. Żywice z kolei tracą geometrię, i to w zależności od masy i geometrii już nawet i po kilku miesiącach. Niemniej jednak druk matrycy na drukarce 3D i zrobienie silikonowych form a później odlanie kopii w żywicy to powinno być to moim zdaniem. Sama technologia daje ogromne możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Na jakim modelu drukarki był drukowany model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 MOdel drukarki to DaVinci 1.0 tak jak napisałem w pierwszym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg0r Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witam serdecznie, model wyszedł świetnie. Ja również jestem w trakcie drukowania i składania tego modelu W tym momencie prace trochę zwolniły ponieważ mam zlecenie na druk części do diorami kolejowej ale jak ukończę to też się podzielę efektem końcowym Na dzień dzisiejszy mam wydrukowane przednie zawieszenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 swietna robota!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Cudny model i słowa uznania za włożoną w niego pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi