Skocz do zawartości

Niemiecki kotek po rosyjsku czyli Panther ausf D Zvezda 1/35

zioło123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w kolejnym warsztacie tym razem zepsuje tytułowy model od naszych braci słowian.

Inbox http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfv.V-Panther-Ausf.D.html

A teraz zdjęcia ode mnie

DSC_0041_zpsd1bcb9d9.jpg

Model będzie prosto z pudła + metalowa lufa i siatki.

Środek wygląda z grubsza tak, detale są ładne, spawy też wyglądają dobrze

DSC_0042_zps35241e7c.jpg

Nie ma tylu jam co zvezdowy tygrys

DSC_0043_zps88952aaf.jpg

Ale są jakby pęknięcia albo rysy nie wiem co to niby plastik jest gładki wie ktoś co to???

DSC_0044_zps5c43c331.jpg

DSC_0045_zps847f36a4.jpg

Do wyboru mamy dwie wersje malowania

DSC_0046_zps95a5dbab.jpg

Ja chyba zdecyduje się na tą pierwszą chociaż nie wiem jak wyjdzie malowana pędzlem. Mam zamiar poćwiczyć tutaj malowanie a dokładniej brudzing i wash. I od razu pytanie powinienem bawić się tutaj w robienie faktury pancerza? I także proszę bardziej doświadczonych kolegów o rady. Miłego oglądania. Jak by ktoś miał pytania co do zestawu to postaram się odpowiedzieć. No to do dzieła zobaczmy co wujek Putin nam wydziergał z plastiku.

Chciałem zrobić ten i jeszcze następny model bez zabawy w blaszki żeby zacząć kleić bezbłędnie itp a poza tym próbowałem z blaszkami przy kingtigerze i szkoda mi na razie nerwów. Jak poprawię maturę to zaczne się bawić w blaszki bo będe miał długie wakacje

Moim zdaniem jeśli będziesz malował pędzlem to szkoda Twojej pracy.

Fartuchy boczne dorobić możesz nawet z blaszki po puszcze. Wyżarzona nad świeczką (uważaj na palce) powinna być bardziej miękka i mniej sprężysta.

Czekam na foty z prac bo też czeka w magazynie ;)

Żeby nie było, że się obijam

DSC_0054_zpseea03429.jpg

DSC_0055_zpscb4cf1c0.jpg.html

i zbliżenie na utopiony w kleju element na szczęście nie będzie bardzo widoczny

DSC_0057_zps64c066fc.jpg

Próba spasowania, nie jest najgorzej jak na razie

DSC_0062_zps09c1f626.jpg

DSC_0064_zpsa8e46797.jpg

DSC_0065_zps6928d8bd.jpg

musiałem czymś docisnąć

I kilka zbliżeń na detale, podoba mi się, że zvezda nie oszczędzała na spawaczach i są one nawet w małych elementach

DSC_0060_zps83ab8018.jpg

DSC_0059_zpscfcbf65f.jpg

I teraz wieża (a właściwie jej początek)

DSC_0066_zpse706bf02.jpg

Porównanie lufy metalowej i zestawowej(nie czepiać się nadlewek nawet jeszcze jej nie skleiłem wycięta tylko do przymiarki ;) ), niby ta metalowa jest do pantery D od dragona ale jest zupełnie inna i teraz pytanie która jest lepsza

DSC_0068_zps2dc5e892.jpg

jak widać zestawowa ma trochę dłuższe to zgrubienie na początku wsadzone do wieży wygląda tak

DSC_0073_zps97369627.jpg

DSC_0075_zps39f55db3.jpg

i nie wiem niby ta zestawowa wygląda jak na zdjęciach może ktoś pomoże wiedzą to tyle na dzisiaj

panther_ausf_d_01_of_31.jpg

panther_ausf_d_05_of_31.jpg

Bundesarchiv_Bild_101I-244-2321-34%2C_Ostfront-S%C3%BCd%2C_Panzer_V_%28Panther%29.jpg

Jeżeli te ze zdjęć to wersje D to zestawowa jest bardziej trafna przy jarzmie a metalowa przy wylocie. Poza tym poszukaj dł. oryginału i przeskaluj na 35'tkę. Może się okazać że pod metalową coś włożysz żeby bardziej wychodziła i będzie git.

Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.

Pzdr

Patrząc na zdjęcia bardziej zbliżone oryginałowi jest ułożenie lufy plastikowej, ale ja mimo wszystko dałbym metalową.

Poprawić za to musisz spasowanie bocznej burty (zdjęcie 4 od góry). Te "zakładki" nie powinny tak mocno odstawać.

Zapomniałem dodać, że złożone na sucho po sklejeniu powinno być dobrze

Najlepiej popatrz na zdjęcia ,plany i porównaj.

Tutaj Masz : Panzerkampfwagen "Panther" Ausfuehrung D with Versuchs-Serie Panther - Panzer Tracts

[... ]

A tutaj w dolnej części strony parę części o Panterze z cyklu «Танк на поле боя»

[...]

Dobre materiały to podstawa.Najlepiej kup oryginały.

Podglądam od początku.

Pozdrawiam

Krzysztof

[ Tak, kup oryginały, MOD]