keravnos Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Witam wszystkich:) to będzie mój pierwszy warsztat ( z wielu względów, ale o tym później). Na tapetę trafił więc dość oklepany, ale moim zdaniem jeden z ładniejszych pojazdów niemieckich z czasów II wojny światowej czyli Tygrys Królewski. Sam model będzie uzupełniony na pewno o metalowe gąsienice Friulmodel, blaszki fototrawione (błotniki) i może coś jeszcze ale to wyjdzie pewnie w trakcie pracy. Będzie to mój pierwszy model malowany aerografem (tu podziękowania dla kolegi Spottera za przydatne rady jak okiełznać chociaż trochę to ustrojstwo) i pierwszy model po dość długiej przerwie. Wszelkie porady i sugestie jak najbardziej mile widziane w weekend myślę, że prace ruszą już pełną parą. a na razie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zioło123 Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Chętnie popatrzę bo sam go nie dawno budowałem i właśnie czeka na malowanie. Jakie malowanie wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Malowanie będzie trójkolorowe, w barwach Schwere SS-Panzer-Abteilung 101 ( a właściwie 501 po zmianie w 1944 r.) Mam zamiar wykorzystać farby z zestawu: http://www.migjimenez.com/en/acrylic-sets/194-late-war-german-colors-.html Sam model będzie przedstawiać czołg z okolic listopada 44' z frontu zachodniego. Myślałem o Bitwie o las Hürtgen, muszę tylko poszperać czy pojazdy w/w dywizji były uwikłane w walki w tym rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Czy w listopadzie 44 były tam jeszcze czołgi z wieżą "Porsche" ? Czy zalegały już złomowiska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 W instrukcji do modelu jest wersja malowania zimowego z Węgier z 1945 r. Jak to ma się do faktów historycznych nie mam pojęcia, niemniej jest szansa, że jakieś egzemplarze z wczesną wieżą przetrwały te kilka miesięcy. Jak ktoś ma bardziej szczegółowe dane i może mnie wyprowadzić z błędu to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zioło123 Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Ten z instrukcji z 45 na pewno jest poprawny bo są na to zdjęcia z datami więc koniec 44 pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 Mam zamiar wykorzystać farby z zestawu:http://www.migjimenez.com/en/acrylic-sets/194-late-war-german-colors-.html Ja nabyłem farby od AK-Interactive w tym samym zestawie i muszę cie uprzedzić że całe pudełko do wywalenia miałem,pigment zbity w buteleczkach,brak możliwości wymieszania i mase grudek.Ammo mig a ak to praktycznie to samo więc najlepiej jak masz możliwość zobaczenia zestawu na żywo przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Listopada 2014 Share Napisano 26 Listopada 2014 W instrukcji do modelu jest wersja malowania zimowego z Węgier z 1945 r. Jak to ma się do faktów historycznych nie mam pojęcia,. Jeśli z węgier 1945 to Schwere SS-Panzer-Abteilung 103 ( 503 ) nr.314 - Anneliese. Jak najbardziej zgodny z faktami historycznymi. Tutaj fotki : http://www.dolin.estranky.cz/clanky/historie---clanky-o-technice/TIGER-II-ANNELIESE.html Malowanie - trudny wybór.Najpierw front zachodnii, a potem może zimowe kamo ze wschodu? A ten w barwach Schwere SS-Panzer-Abteilung 101(501) co to miała by być za sztuka? Malowanie spoza instrukcji malowania.Z jakim numerem taktycznym?Tak z ciekawości pytam. Tak czy inaczej zasiadam i oglądam. Czekam na duuuuuuuuuuuuuużo zdjęć. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 26 Listopada 2014 Autor Share Napisano 26 Listopada 2014 Mam zamiar wykorzystać farby z zestawu:http://www.migjimenez.com/en/acrylic-sets/194-late-war-german-colors-.html Ja nabyłem farby od AK-Interactive w tym samym zestawie i muszę cie uprzedzić że całe pudełko do wywalenia miałem,pigment zbity w buteleczkach,brak możliwości wymieszania i mase grudek.Ammo mig a ak to praktycznie to samo więc najlepiej jak masz możliwość zobaczenia zestawu na żywo przed zakupem. Niestety, nie mam możliwości zobaczenia:( niby mieszkam w wielkim mieście, a zestawu nie mogę nabyć. Najwyżej będę reklamować, chociaż nigdy nie zdarzyło mi się kupić trefnej farby Jeśli z węgier 1945 to Schwere SS-Panzer-Abteilung 103 ( 503 ) nr.314 - Anneliese. Jak najbardziej zgodny z faktami historycznymi. Tutaj fotki : http://www.dolin.estranky.cz/clanky/historie---clanky-o-technice/TIGER-II-ANNELIESE.html Malowanie - trudny wybór.Najpierw front zachodnii, a potem może zimowe kamo ze wschodu? A ten w barwach Schwere SS-Panzer-Abteilung 101(501) co to miała by być za sztuka? Malowanie spoza instrukcji malowania.Z jakim numerem taktycznym?Tak z ciekawości pytam. Odnośnie malowania to znalazłem w książce Waffen SS colors dwa egzemplarze ze 101 o numerach 123 i 133. Niestety oba mają wieżę seryjną więc to nie będzie żaden z nich. Nad numerem pomyślę dokładnie później, jak znajdę jakieś historyczne oznaczenia to je umieszczę, jeżeli nie to trudno - albo będzie bez, albo dam jakieś własne. W tym okresie panowała w sumie spora dowolność w oznaczeniach i malowaniach, więc mogę sobie pozwolić na trochę więcej. Zimowe kamo kusi, ale na razie chyba wolę zrobić coś w tradycyjnych barwach - chyba, że w trakcie prac mnie coś najdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 Małe pytanie - będę zamawiać friule, i potrzebuje porady - które będą pasować: ATL-41, ATL-16 czy ATL-22? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POPI Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Kingtiger "Anneliese" nie był z ss tylko herr dywizji pancernej Feldhernhalle ex 503 schwere panzer abteilung Gąsienice friule jesli robisz słynną Anneliese to Atl-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 Annelise chyba odpada, więc ponawiam pytanie o friule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Kingtiger "Anneliese" nie był z ss tylko herr dywizji pancernej Feldhernhalle ex 503 schwere panzer abteilung. TAK - Tiger II Porsche „314“ Anneliese. 503.s.Pz Abt/FHH 2. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 30 Listopada 2014 Autor Share Napisano 30 Listopada 2014 Czas na pierwszy update: z racji obchodów rocznicy ślubu nie miałem zbyt dużo czasu na pracę, ale coś tam podłubałem. Przykleiłem zawieszenie, zimmerit na dolnej płycie (tu wyszedł pierwszy babol dragona - spawy są wykonane w taki sposób, jakby były robione za zimmerit i po przyklejeniu było sporo szparek, które trzeba było potraktować milliputem). Milliput poszedł również na szpary pod kołami napędowymi. Czekam również na szlifierkę precyzyjną, która ma przyjść na dniach, żeby pozbyć się nadlewek plastiku powstałego w procesie produkcji wyprasek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Z ta szlifierką to bym uważał żeby się plastik nie rozpuścił. Ja do usuwania nalewek używam pilnika, nożyka modelarskiego i papieru ściernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 1 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2014 Prac dzień drugi. Nie mogłem się powstrzymać i przetestowałem aerograf:) (Po 18 latach dłubania w modelach chałupniczymi metodami poczułem się jakbym nagle trafił do innego świata:D). Na koła jezdne trafił podkład AK Dark Yellow (pierwsza, bardzo delikatna warstwa). Zacząłem również bawić się przy wieży i zamontowałem mocowanie działa. Nawierciłem również lufę karabinu, ale efekt jest raczej średni z racji słabej jakości samego odlewu. Może wymienię ją jeszcze na metalową. Na wszystko trafił również podkład. Wkleiłem tylną płytę i szpary potraktowałem milliputem. Na razie koniec, bo jutro znów trzeba wstać do pracy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grymson Napisano 2 Grudnia 2014 Share Napisano 2 Grudnia 2014 Pozwolę sobie jeszcze zaproponować takie malowanie http://panzerwaffe.pl/chudym/xxx/pz6bpd.jpg 506 Bat. Czołgów Ciężkich, rejon Arnhem, Wrzesień '44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2014 Cały czas mam straszna zagwozdkę z tym malowaniem, a wy mi jeszcze bardziej mącicie w głowie to co podesłał Grymson wygląda fajnie. Problem polega na tym, że na półce stoi u mnie Hummel (jak będzie chwila i go skończę to wrzucę fotki do galerii) i jest pomalowany prawie identycznie (zielone pasy nałożone na dunkelgelb) i nie bardzo chcę robić kolejnych modeli pod jeden schemat. Znalazłem jeszcze dwa schematy malowania: Skoro w 506 Batalionie na wyposażeniu były pojazdy zarówno z wieżą seryjną jak i wczesną, to można w sumie chyba zastosować takie samo malowanie jak na schemacie wyżej. Jest jeszcze coś takiego: I znów jestem w kropce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Keravnos znów nadaje:) Prace nad kociakiem idą pełna parą i poniżej małe zestawienie tego co się zmieniło: wanna, zawieszenie i koła zostały pomalowane. Najpierw poszedł podkład AK Dark Yellow, potem cały dół został przyciemniony A Mig 901 Dunkelgelb Dark Base, a finalną warstwą stał się A Mig 011 Dunkelgelb RAL 7028. Kolor jest dość jasny, ale dzięki temu cały model nie będzie tak ciemny po wszystkich washach i weatheringu. Przyszły mi również metalowe końcówki MG 34 (oraz cały karabin) więc niedługo wieża doczeka się małej poprawki. Kadłub pomału wzbogaca się o detale, i może niedługo zrobię podejście do blach mocujących cały sprzęt. Najwięcej czasu zabrały mi cudowne friule, dzięki którym mam podpiłowane połowę paznokci i nauczyłem się kilku nowych przekleństw wanna pomalowana Dunkelgelb Dark Base koła oraz wanna po pierwszej warstwie Dunkelgelb 7028 wierzch kadłuba no i gąsienice....... niedługo kolejna relacja pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Druty chyba za bardzo wystaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Druty chyba za bardzo wystaja Jak skończę nawlekać wszystkie druty potraktuję je kropelką, żeby się nie wysuwały i je spiłuję. Na razie gąsienice są jeszcze nie skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Witam Dla kintiger porsche są właściwie tylko dwa schematy malowań. Wczesne Tygrysy 2 Porsche maja dwukolorowe malowania (dunkelgelb i zielony słabo widoczny na zdjęciach takie pasemka bardzo rzadkie). Drugi schemat to 3 kolorowe specyficzne tylko dla tego pojazdu malowane pasy właśnie w 506 batalionie. Malowanie 2 kolorowe niby z Arnhem jest wykluczone z tego względu że królewskich tygrysów porsche w tamtym rejonie na pewno nie było. Większość wykruszyła się w walkach w Normandii. Wczesne w walkach czerwiec lipiec, a 506 batalion lipiec sierpień (ostatni egzemplarz Porschego to właśnie ąnnelise z walk na Węgrzech) Jak szukasz malowania to szukaj zdjęć z poligonu Maily-le-camp z lipca 44. Sporo obfotografowanych tam czołgów z kilku stron (ja wybrałem czołg z numerem 322) bo okazało się że są zdjęcia do niego z obu stron i w miarę widać cały schemat malowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Malowanie 2 kolorowe niby z Arnhem jest wykluczone z tego względu że królewskich tygrysów porsche w tamtym rejonie na pewno nie było. Pozdrawiam Znalazłem ciekawe zdjęcie, które chyba obala tą teorię i przyznaje rację Grymsonowi: Znalazłem to zdjęcie na forum w temacie poświęconym 506 batalionowi. Musi to być tylko wersja po modyfikacjach wydechów, bo te ze zdjęcia różnią się od dołączonych do modelu. Niestety mój niemiecki zardzewiał od czasów studiów bardziej niż mi się wydawało, a translator przetłumaczył to też strasznie mgliście i nie wyłapałem wszystkich niuansów związanych z fotką http://forum.panzer-archiv.de/viewtopic.php?t=4179&start=75&sid=2684b925146a19579d2ab26ba34b4a88 Będę myśleć dalej, a Maniek, jak masz jakieś zdjęcia bądź dobre źródła to daj znać pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Właśnie to zdjęcie jest mylnie podpisywane jakoby to był transport do Arnhem. Ale to jest wczesna wersja przedprodukcyjna. Pojazdy te były użyte w czerwcu w Normandii i wszystkie zostały zniszczone lub porzucone- miały one duże numery dwucyfrowe od 01 do 12. Nie było szans aby te czołgi przetrwały do września 44. Jak szukałem papierów do swojego tygryska tez trafiłem na dyskusje na forum poświęconą tygrysom porszego i to zdjęcie się pojawiło - i tam na 100% wykluczyli że to zdjęcie przedstawia transport do Arnhem tylko transport na poligon w maja 44. Różnic jest kilka wydechy są takie jak w Tiger 1, kilka różnic jest na wieży a także na płycie nad silnikowej. Tu przykład dyskusji na ten temat: http://cs.finescale.com/fsm/modeling_subjects/f/3/t/133755.aspx?sort=ASC&pi240=2. Tu masz przedstawione wszystkie wczesne king tigery- http://libellule.heavy.jp/site/vehicules/tigerII-FKL.html. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 O, dzięki Maniek:) człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera;) Jakbyś miał jeszcze jakieś informacje dotyczące 506 batalionu to byłbym wdzięczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi