keravnos Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Czas nadać tygryskowi trochę kolorów Tak prezentuje się po moich nieudolnych próbach położenia kamuflażu. Nie wiem, jak to się prezentuje, więc pytanie do bardziej zorientowanych - co poprawić, przerobić, dorobić czy wywalić do kosza ;) Osobiście jestem zadowolony z tego co wyszło, wiem, że niektóre miejsca są do poprawki ze względu na to, że aerograf trochę kichał farbą od czasu do czasu (przy okazji, jak tego uniknąć??) ps. Kadłub nie jest jeszcze sklejony, więc uprzedzam pytania o szparę na łączeniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Witam Schemat malowania jest ten co na zdjęciu? Bo nie za bardzo to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 WitamSchemat malowania jest ten co na zdjęciu? Bo nie za bardzo to widać. powiedzmy;) W sumie bardziej to wyszła mi wersja z instrukcji z numerem 113. Jest jak jest i inaczej nie będzie, na razie wolę się skupić na technicznej stronie modelu, na ortodoksyjną zgodność z oryginałem będzie czas w przyszłości przy następnym projekcie :] Update z dzisiaj: dorobiłem obicia na wieży, zacząłem również brudzenie dolnej części kadłuba ( z tego zdjęcia dorzucę, jak wszystko będzie gotowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Zrób jeszcze kilka drobnych na płaskich powierzchniach - one tez się rysowały. Tylko nie przesadź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 Mam nadzieję, że nie spaskudziłem go zbytnio ;) Dodałem delikatne obicia, błotniki pociągnąłem streaking grime od AK, delikatnie przykurzyłem całość pigmentami. Dalej walczę z podwoziem, może jutro zamontuję koła:) A na razie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 prace są prawie na ukończeniu, zostały już tylko pierdoły. Mam jeszcze tylko pytanie: na jaki kolor pomalować kanistry 20l oraz beczki 200l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam po długiej przerwie prace nad tygrysem były prowadzone w tajemnicy, oto mały efekt. Jeżeli jest coś według was do poprawy, to proszę o zasłużoną krytykę wiem, że projekt merytorycznie leży, ale przy następnym będę się już bardziej trzymać faktów historycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
destroyer Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Jak na pierwszy model znakomicie!Przy następnym modelu spróbuj trochę kurzenia i błotka.Za jakieś cztery -sześć modeli będziesz z siebie naprawdę zadowolony.GRATULUJĘ !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Bardzo ładny model. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Fajny model. Czy ktos widzal Tygrysa Porsche turret bez zimmeringu? Szukalem zdiecia na necie i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Fajny model.Czy ktos widzal Tygrysa Porsche turret bez zimmeringu? Szukalem zdiecia na necie i nic. Z tego co wiem to były tylko z zimmeritem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 To polecam odwiedziny Bovington Camp zeby sie przekonac ze nie tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Dlatego pytam, bo bylem i zobaczylem. Moze zdieli mu ten zimmerit po wojnie? W muzeum nic mi nie powiedzeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Kolega 7urgen ma wiedzę na temat maszyn i umundurowania i nie mam zamiaru się z nim kłócić ale może być też tak jak mówi kolega Franz75 ze zimm zdjeli. Co nie zmienia faktu ze większość czołgów miała zimmerit a co do reszty to nie mamy do końca pewności czy nie został on jakoś zeskrpbany czy coś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 No z tym sprzetem to przesada, sa na tym forum w tej kwestii lepsi. A co do eksemplarza z Bovington to wyjasnieniem moze byc fakt iz woz zostal przejety bodaj z jakiejs szkoly czy poligonu doswiadczalnego i prawdopodobnie nie byl uzywany bojowo. Mysle ze dokladne zeskrobanie zimmu nie mialoby sensu, nawet na jagdtigerze zostsawili resztki. A skoro juz sie zaglebiamy to moze czas najwyzszy zaczac nazywac rzeczy po imieniu, bo nie bylo czegos takiego jak "wieza porshe" i "wieza henschel". Obie byly zaprojektowane i zbudowane przez zaklady Kruppa. Jakis madrala na zachodzie, uzyl kiedys skrotu myslowego (jak polskie obozy zaglady) i wszyscy w owczym pedzie teraz nasladuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 We wrześniu 1944 zaprzestali stosowania Zimmeritu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Pierwszy prototyp V1 wyprodukowany w październiku 1943 bez "zimmeritu" - źródło - fotki - wydawnictwo Eksmo - Королевский Тигр str.7 Ten w Bovington to prototyp V2 wyprodukowany w grudniu 1943 tak jak i V3. Zimmerit stosowany na pojazdach przeznaczonych na pierwszą linię, dlatego te pierwsze sztuki bez pasty. Szósty czyli V6 posiadał "zimmerit" na pewno - źródło - fotka - str.12 w Военные машины 044 - Королевский Тигр (1) wyprodukowany w styczniu 1944( V4;V5 i V6). Pierwsze 5 maszyn (seryjnych) przekazane do jednostki bojowej 14-03-1944 roku. (Fsgt.Nr.280001-280005) We wrześniu 1944 zaprzestali stosowania Zimmeritu. Jeśli chodzi o Tygrysy II to pierwszy bez pasty "zimmerit" zszedł z taśmy Tiger II - Fgst.Nr.280243 w dniu 11-09-1944. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Mowilem ze sa lepsi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Szacun, Czyli prawie wrzystkie byly z zimeritem. Na zdieciach tez nie moglem natrafic na "golasa" Dzieki za rzeczowe wyjasnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi