KAMIL90 Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Model buduję na innym forum , ale mniejsza o to buduję sobie powoli Sherman M4A3E8 z dopancerzeniem z betonu jest to z założenia wolna interpretacja takiego dopancerzenia .Myślę jeszcze nad dodaniem w kilku miejscach uszkodzeń betonu spowodowanych przez broń mniejszego kalibru , co myślicie o tym ? A oto efekty mojej pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Chyba by mu zawieszenie siadło od takiej ilości surowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 7 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2014 Nie sądzę tu masz podobne dopancerzenie wykonane za pomocą betonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Mieli fantazję. Ale efektywność żadna. Niemcy próbowali na Stugach i po oględzinach zniszczonych pojazdów potwierdzili że niewiele to daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Oj ciekawie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Grudnia 2014 Share Napisano 7 Grudnia 2014 Ciekawy temat. Te uszkodzenia bym zrobił. W końcu w betonie łatwo pociski wyroby robiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Grudnia 2014 Share Napisano 10 Grudnia 2014 Bardzo fajnie jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Model otrzymał kolor bazy teraz pora na rozjaśnienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 A co to za kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 A co to za kolor? Kolor którego użyłem jest z zestawu Ak do modulacji Olive Drab Light Base Ak 135 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Czekam na więcej Powodzenia z rozjaśnieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Psiknąłeś ten kolor prosto na podkład czy jechałeś zgodnie z rozkładem, czyli shadow, dark base, base itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Psiknąłeś ten kolor prosto na podkład czy jechałeś zgodnie z rozkładem, czyli shadow, dark base, base itp.? Malowałem prosto na podkład . Korzystając z wolnego dnia pomalowałem Shermana do końca , rozjaśnienia robiłem przy pomocy zestawu do modulacji od Lifecolor oraz farb Valejo . Zastanawiam się czy nie rozjaśnić jeszcze bardziej górnych powierzchni bo wydaje mi się zbyt mały kontrast pomiędzy kolorami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Możesz jeszcze rozjasnić. A te pakunki to co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Ważne jest by robić nie tylko rozjaśnienia, ale i cienie ciemniejszych powierzchni dla kontrastu. Zawsze jeśli chcesz zrobić modulację kolorów, musi iść najciemniejszy, ciemny i dopiero baza i jaśniejsze. Dzięki temu gradient jest jeszcze lepszy. Ja swojego M4A2 z Tarawy malowałem jedną farbą z Lifecolor i rozjaśniałem/zaciemniałem dwoma kolorami z vallejo. Łącznie 3 kolory użyłem. Co do rozjaśniania zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Ja osobiście bym dużo mocniej go rozjaśnił na samych górnych krawędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Nie idźcie tą drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 No i fajnie idzie Ajabym rozjaśnił: 1. Wieża: - góra: kopułkę dowódcy od góry, ale całą, boki zostawić jak teraz, właz, idąc od środka wieży ku jej tyłowi rozjaśniłbym, od tego załamania na skośnej powierzchni ku jarzmu armaty rozjaśnić, delikatnie górę jarzma - boki: na środku boku wieży 2. Betonowy pancerz; przód od góry do dołu, boki od góry, kierując się od przodu czołga więcej i bardziej ku dołowi, a kończąc z tyłu dosłownie przy samej górze. 3. Delikatnie włazy kierowcy i pomocnika 4. Tył; w tych miejscach, po bokach płyty nadsilnikowej, gdzie teraz masz jaśniej jeszcze trochę bym rozjaśnił. Polecam Ci Migowy filtr P423 Dark Green Grey. Można samemu zrobić, ale ja leniwy jestem, a ten moim zdaniem jest świetny do amerykańskich czołgów. Nie idźcie tą drogą Eee, a niby dlaczego nie? Ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Postanowiłem zmyć farbę z modelu i pomalować go jeszcze raz , do tego celu zakupiłem farby Mr. Color od MR. Hobby do amerykańskich pojazdów z drugiej wojny . A przy okazji uzupełniłem sobie kolory do niemieckiej pancerki . Pierwszy raz malowałem tymi farbami i jestem pod mile zaskoczony po przygodach z Laifcolorami i Valejo . Mam nadzieję że odcieni jest teraz bardziej odpowiedni . Zdjęcia przedstawiają rzeczywisty kolor modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Odcień bardziej mi podchodzi. Jaki to kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Kurde przypomina starego Humbrola 155 ,ani to Olive ,ani to Drab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Odcień bardziej mi podchodzi. Jaki to kolor? Malowałem tym kolorem Gunze Sangyo -C012 Olive Drab Kurde przypomina starego Humbrola 155 ,ani to Olive ,ani to Drab. Może dlatego tak wygląda bo do koloru bazowego dodawałem białego przy rozjaśnieniach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 A to seria C, myślałem że może jakiś akryl H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Też fajnie Będziesz jeszcze rozjaśniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2014 Też fajnie Będziesz jeszcze rozjaśniał? Chyba nie , ponieważ zamierzam jeszcze pomalować beton na w szarych kolorach , i z tego rozjaśniania niewiele pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Grudnia 2014 Share Napisano 24 Grudnia 2014 Fajne, czekam na dalszy etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi