tomeka6 Napisano 21 Grudnia 2014 Share Napisano 21 Grudnia 2014 Jak wszystko jest na acrylu to się zgodzi. Tomek miał pewnie na myśli oleje. Tak, olejne mialem na mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 A ja ci JuSSer powiem tak: wszystko co tu czytasz jest oczywiście prawdą, tylko każdy z nas ma... własną prawdę. Pamiętam, jak wchodziłem w coś, co w moich oczach było modelarstwem doświadczonym, do tego momentu babrałem się w Małych Modelarzach, modelach drewnianych itd. Przeczytałem CAŁE to forum, przeczytałem większość PWM, głowę miałem jak sklep od tych wszystkich technik, metod itd., wash, preshading, postshading, drybrush itd., a życie pokazało, że co model czegoś się uczę, co model zrobiłbym coś inaczej, czegoś żałuję a z czegoś jestem dumny. Teraz oczywiście wiem, że żaden ze mnie doświadczony modelarz ;) Moja rada: jak złapiesz bakcyla to rób co ci sprawia przyjemność, i tak musisz sam dojść do tego, kim jesteś i w jakim kierunku chciałbyś iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 A ja ci JuSSer powiem tak: wszystko co tu czytasz jest oczywiście prawdą, tylko każdy z nas ma... własną prawdę. Pamiętam, jak wchodziłem w coś, co w moich oczach było modelarstwem doświadczonym, do tego momentu babrałem się w Małych Modelarzach, modelach drewnianych itd. Przeczytałem CAŁE to forum, przeczytałem większość PWM, głowę miałem jak sklep od tych wszystkich technik, metod itd., wash, preshading, postshading, drybrush itd., a życie pokazało, że co model czegoś się uczę, co model zrobiłbym coś inaczej, czegoś żałuję a z czegoś jestem dumny. Teraz oczywiście wiem, że żaden ze mnie doświadczony modelarz ;)Moja rada: jak złapiesz bakcyla to rób co ci sprawia przyjemność, i tak musisz sam dojść do tego, kim jesteś i w jakim kierunku chciałbyś iść. Ot i sedno sprawy zostało ujęte w sposób prosty i czytelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Prace trwają. Choroba trochę ustępuje, więc biorę się za model wymalowałem już ramę i biorę się za silnik. A oto efekty: Wiem, że przednia niektóre elementy niepomalowane, ale już je poprawiłem i jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Noo powoli coś zaczyna wyglądać, modelarstwo to nie wyścig z czasem, rób dwa razy dłużej ale dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Jak bys mogl zrobic wyrazniejsze zdjecia, to wtedy byloby latwiej ocenic Twoja prace. Ogolnie wyglada dobrze. Podoba mi sie ten detal z logo Mercedesa na drugim zdjeciu miedzy osiami, wyglada na troche "zuzyty", nie wiem czy Ci to wyszlo przypadkowo, czy sam tak zrobiles, ale efekt jest bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2014 Chciałem tak zrobić, ale nie myślałem że tak mi wyjdzie, a tak poza tym to mój pierwszy suchy pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 24 Grudnia 2014 Share Napisano 24 Grudnia 2014 To wyszło nieźle, ale wydaje mi się, że pędzel nie był do końca suchy. Spróbuj wysuszyć go poza granicę, której boisz się przekroczyć ;) Ja tak mam ciągle, wycieram go i wycieram, kiedy jestem pewny, że już powinienem przestać - ciągle zostawia zbyt widoczne ślady. Ślad po suchym pędzlu powinien być jasną mgiełką, a nie widocznymi ciapkami. Pomyśl jeszcze nad przeszlifowaniem opon, widać rant na przedniej prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Kończąc podwozie zastanawiam się nad kolorem wnętrza. Co proponujecie ? A tymczasem przeglądając asortyment sklepu w którym kupuję znalazłem takie cudo: http://www.mojehobby.pl/products/Mark-Fit.html Czy nada się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Nigdy tego nie uzywalem, ale czytajac ponizsze opinie na temat tego produktu wnioskuje, ze chyba sie nada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Nigdy tego nie uzywalem, ale czytajac ponizsze opinie na temat tego produktu wnioskuje, ze chyba sie nada . Płynu używam (właśnie mi się kończy). Opinie na stronie, rodem z PRLa, czyli według mnie przesadzone. Płyn ma niby zastąpić "SETa" i "SOLa" (czyli 2 w jednym). Według mnie jest lepszy (mocniejszy) od SETa, ale na wierzch daję jednak SOLa, który z kolei jest mocniejszy od "MARK FIT" * Wyjaśnienie dla początkujących: SET i SOL to płyny do kalek z firmy Microscale. SET jest "pod kalki", smarujemy nim plastik w miejscu gdzie naklejamy kalki. Po wyschnięciu z wierzchu kalkę smarujemy SOL-em który rozpuszcza ją nieco. "MARK FIT" stosujemy zarówno "pod" jak i "na" kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Mam obydwa - SET i SOL - idealnie mi sie sprawdzaja w praktyce, ale w moim przypadku na kalke daje jeszcze "mgielke" Decal Film, tak dla pewnosci, ze kalki nic nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Chyba go zakupie bo cena mnie urzekła Ale skoro płyn niczego sobie... A jaki kolor wnętrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 JuSSer, to twoj model, nie projekt grupowy . Moze cos takiego? http://static.commercialmotor.com/big-lorry-blog/40Merc6inside.jpg albo: http://static.commercialmotor.com/big-lorry-blog/40Merc7inside.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 No i 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Udało mi się ukończyć bak. Był on malowany pędzlem. Nie wiem czy się wam spodoba ale wydaje mi się że nie jest najgorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Bak wyglada swietnie na tym zdjeciu. Uzywales folii chromowanej na obejmy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 1 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2015 Tak, użyłem folii chromowanej samoprzylepnej która została mi z mojego mana. Dziękuję za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 Mała aktualizacja. Pomalowałem piasty na czarno i chyba przejadę je jeszcze suchym pędzlem: Zabudowałem też fotele z tyłu używając zwykłej karty telefonicznej. Przykleiłem ją a potem zaszpachlowałem łączenia i szpary i chyba jest dobrze. Dajcie znać jeśli znajdziecie jakieś błędy i niedopatrzenia Sory za trochę rozmazane zdjęcie. Teraz biorę się za nadkola, które wstępnie przygotowałem pod malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Suchy pędzel na piasty IMO koniecznie. O fotelach ciężko się wypowiadać bo na razie są zalane szpachlówką, choć kierunek słuszny. A widać te tyły foteli w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 Z ciekawości spojrzałem na elementy wyposażenia kabiny. Zobaczcie ile śladów po wypychaczach. O.o Jak wiadomo italleri nie słynie z jakości no ale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 JuSSer, jak mozesz, prosze rob zdjecia wyrazniejsze i na jednolitym tle. W sklepach papierniczych mozesz kupic arkusze A2, A1, kup sobie dwa w jakims neutralnym kolorze, to nie kosztuje duzo, a znacznie poprawi efekt. Rame troche malo widac, zeby cokolwiek napisac, ale jak napisal Diobeu - idziesz we wlasciwym kierunku, dobrze ze troche przerabiasz, poprawiasz robote Italeri. Z tego co widze, to ta podloga nie wyglada zle, zobacz sobie spod podlogi od Stralisa - tam dopiero jest co szpachlowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 Wątek co prawda od innego merca, ale dziś zamówiłem sobie actrosa 1854 ls. Będzie on w takim malowaniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Widze, ze polubiles Mercedesy . Fajny model, z duza liczba detali, nie to co te Dafy XF, czy Many TGA/X. Ale bedziesz musial przerobic przednie zawieszenie, tzn. obnizyc je o jakies 3/4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi