JuSSer Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 Jeśli można zapytać to w jakim celu trzeba to obniżać i jak to zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekSzymon. Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Trzeba obniżyć bo tak jak zrobiło Italerii przód jest za wysoko, sam sklejam ten model i musiałem obniżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 i jak to zrobić?? Jakä część skrócić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Jak masz mozliwosc porownania przedniej osi od tego Mercedesa z osia np. od Scanii, czy Volva, to byloby chyba najlepiej, bo slyszalem, ze tu lezy problem. W ostatecznosci mozesz przerobic przednie zawieszenie na powietrzne i wtedy robiac przymiarki samemu "ustawic" porzadana wysokosc, pokombinuj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Tomek to będzie dla młodego za trudne. To dopiero jego początki. Na razie niech się uczy składać, malować. Na przeróbki ma jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 Dziś skończyłem nadkola. Chyba nie są najgorsze. Znowu do głowy wpadł mi kolejny projekt Po skończeniu tego merca spróbuje zrobić dioramę. Mam już projekt.Mam nadzieję, że się odczytacie z mojego pisma Jednak pojawiły się wątpliwości czy zrobić tą dioramę lub jakąś z 2 wojny itp, i czy wgl robić dioramę Czy warto zaczynać ten projekt, skoro nie jestem jeszcze doświadczony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Wiesz, kazdy pomysl zbudowania czegos z niczego jest dobry. Zastanawia mnie jednak fakt jaka dziedzina modelarstwa Cie interesuje - pojazdy cywilne, tematyka II wojny swiatowej, czy jeszcze cos innego. Klejenie wspolczesnych modeli ciezarowek jest skrajnie inne od robienia dioram z okresu wojny. Wydaje mi sie, ze troche za duzo bierzesz na raz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 2 wojna raczej nie... ale chciałbym w przyszłości też robić dioramy, więc pomyślałem, że militaria jest częściej spotykana na dioramac Niż cywilna, dlatego pomyślałem że może łatwiej będzie mi to wykonać.No cóż militaria raczej odpada, wole trucki i auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Zwolnij trochę . Robisz mercedesa, potem kolejny czeka. Za dużo tego wszystkiego na raz . Ogarnij jeden model dobrze, nabieraj doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Podpisując się pod tym co napisał Raptowny, dodam od siebie, że jak już będziesz robił ciężarówki na dobrym poziomie, to możesz myśleć o dioramach ciężarówek. Plusem jest to, że gdy zrobisz dioramę militarną i wystawisz ją np. w Bytomiu, to będzie ona stała obok 30 super wykonanych dioram. A gdy zrobisz dioramę z ciężarówką to będzie ona stała obok dwóch pseudodioram pt. wrak na złomowisku, więc szansę na zauważenie masz sporą. A tematów też można sporo wymyśleć, np.: auto w myjni, rozładunek, warsztat, pole startowe do wyścigu trucków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2015 Przedstawiam co ostatnio wykonałem. Nie jest tego dużo, ponieważ tyle nauki, że nie ma czasu zająć się modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2015 Mały update Pomalowałem i ubrudziłem (myślę, że nie najgorzej) kabinę. Widać również panele boczne (chyba) https://plus.google.com/u/0/photos/108515309545845127052/albums/6109106896048605057/6109106901970226194?pid=6109106901970226194&oid=108515309545845127052 Przepraszam, że wrzucam link, ale coś mi się popsuło PXD. Gdy dodaję zdjęcie to wgl go nie ma :/ Teraz biorę się za fotele, leżanki i uszczelki w szybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Witam, Moim zdaniem nie musisz robić dioramy. Sama podstawka da też dobry efekt. ja wykonałem ostatnio z płyty KG. Bardzo prosto się robi. nożyk, plakatówka, cyrkiel i gotowe viewtopic.php?f=90&t=42544 Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Mały update Pomalowałem i ubrudziłem (myślę, że nie najgorzej) kabinę. Widać również panele boczne (chyba) https://plus.google.com/u/0/photos/108515309545845127052/albums/6109106896048605057/6109106901970226194?pid=6109106901970226194&oid=108515309545845127052 Przepraszam, że wrzucam link, ale coś mi się popsuło PXD. Gdy dodaję zdjęcie to wgl go nie ma :/ Teraz biorę się za fotele, leżanki i uszczelki w szybach. No to nie wrzucaj tak bo nic nie widać, a link nie działa. I co to ku$#%^ jest "wgl"? Mało masz czasu na pisanie? Strasznie jest to denerwujące jakaś dziwna neostradowa nowomowa, wgl,cb,bd, jakby nie można było do ciężkiej krwi napisać normalnie. Za offtop przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 28 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2015 Przepraszam, nie miałem na celu nikogo urazić. Wrzucam poprawione zdjęcie. Postaram się ograniczyć podobne zwroty. Jeszcze raz przepraszam i życzę miłego dnia Wiem, że duże zdjęcie, ale to chwilowe, ponieważ jakoś nie mogę dodać zdjęcia na PXD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Przepraszam, nie miałem na celu nikogo urazić. Wrzucam poprawione zdjęcie. Postaram się ograniczyć podobne zwroty. Jeszcze raz przepraszam i życzę miłego dnia Nie urażasz, tylko załamujesz ;) Ale z takim podejściem może uda się to jeszcze opanować Co do modelu, to brudzenie moim zdaniem jest zupełnie przypadkowe, jakby ktoś przyszedł i miotłą zaczął rozmazywać sadzę. Poszukaj zdjęć ubrudzonych ciężarówek i na tym się wzoruj. Druga sprawa to myślę, że powinieneś skupić się na czystym i dokładnym sklejeniu modelu (z szybami i całą resztą), a dopiero jak już będą wychodziły jak igła (albo prawie) wtedy weźmiesz się za poważniejsze zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Kryn3k w stu procentach, nie jestem fanem budzenia, sam robię modele "wystawowe" lub show trucki, ale podziwiam ludzi którzy dodają modelą brudu, rdzy... Jednak ta kabina wygląda dokładnie jak kolega wyżej opisuje, jak by mój synek wziął pędzel i tam mazną tu mazą, straszna lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 JuSSer, dasz rade pomalowac ta kabine podkladem, a potem jakims konkretnym kolorem? Zostaw moze brudzenie jak na razie, bo takie zabiegi raczej do latwych nie naleza, skup sie moze na czystym wykonaniu jak to Ci kolega Kryn3k napisal, opanuj najpierw malowanie, a dopiero pozniej pocwicz brudzenie. Na Twoim miejscu kupilbym kilka tanich modeli plastikowych, nawet jakichs zabawek plastikowych, gdzie nie trzeba wydawac niewiadomo jakich pieniedzy, i na fragmentach pocwiczylbym malowanie (sprayem, wzglednie aero). Dopiero potem przystapilbym do modelu. Czemu nie sluchasz rad???????????? Kazdy tu zaczynal od zera i uczyl sie na czyms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 JuSSer powiem tak : koledzy marnują czas na podpowiadanie Ci J A K ZBUDOWAĆ dobry model. Ty jednak robisz po swojemu. Wiesz co ? -- rób co chcesz a i tak nadal jesteś w czarnej .... . Zastanów się może lepiej będzie kupić sobie rower i zwiedzać zakątki kraju. Nie komentuję tego co zrobiłeś--- bo nie ma czego komentować. Zastanów , może wszedłeś nie do tego pokoju co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2015 Dobra dziś pokryłem podkładem kabinę, poczekam ze 2-3 dni i kolorek siądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Kolor jest, uszczelki są, oceniajcie. Może nie jest tak źle Malowane pędzelkiem 000 Italeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Uszczelki wyszły dobrze. Obawiam się tylko o tę taśmę na kabinie, czy aby nie zerwie Ci lakieru. W razie czego zdejmuj ją baaaardzo powoli i delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Uszczelki wygladaja dobrze, ale uwazam, ze lepiej by wyszly jakbys uzyl markera, mozna kupic takie cienkopiszace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuSSer Napisano 7 Lutego 2015 Autor Share Napisano 7 Lutego 2015 Chyba się skuszę Będzie w sklepie dla plastyków lub jakimś podobnym ? Czy wystarczy pierwszy lepszy z markety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Kazdy dobry sklep papierniczy ma takie markery. Ja uzywam markerow firmy Staedtler, poniewaz maluja na czarno bez zadnych fioletowych odcieni jak sie popatrzy pod swiatlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi