Skocz do zawartości

M109A6 Paladin AFV Club 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Równolegle z panterką buduję haubicę samobieżną M109A6 Paladin. Nie mogłem wytrzymać, i musiałem go zacząć robić. Model jest waloryzowany blaszkami voyager-a, plus gąski ruchome Skunkmodels. Części w modelu sporo, blaszek również. Bandaże na kołach jeszcze nie szlifowane. Brakuje dużo spawek, więc jest co robić. Poza tym model super spasowany i dokładny.

pal3_17_gr_zpsc272cd97.jpg

pal2_17_gr_zpsecafc49e.jpg

pal_17_gr_zps69b2a9cf.jpg

pal4_17_gr_zps1ec9a8c8.jpg

Napisano

Chciałem coś dla odmiany zrobić, a ten model szczególnie przypadł mi do gustu. Przy wywołaniu z RAW coś musiałem przestawić i kolorek zrobił się groszkowy

pal5_17gr_zps6aa32c2d.jpg

teraz chyba jest trochę lepiej z barwą

• 2 weeks later...
Napisano

Witam

Chcąc zakończyć ten rok wrzucam skromną aktualizację z postępu robót. Kadłub prawie skończony, koła jeszcze nie szlifowane. Proszę o uwagi jeśli coś koledzy znajdą do poprawy.

30gr8_zps8397225c.jpg

30gr6_zps55b49275.jpg

30gr5_zpsd0002831.jpg

30gr7_zpsf24a1644.jpg

30gr3_zpsb73f1553.jpg

30gr4_zps9ffe1858.jpg

30gr1_zps1bf8947c.jpg

30gr2_zps4a101ff0.jpg

30gr9_zps2dfcc081.jpg

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku

Napisano

Mam podobną haubicę tylko w wersji A2(też AFV) czy w Palladinie też jest metalowa lufa? Bo w A2 dodali. Mój czeka w kolejce na wnętrze z Black Doga i Pojazd transportowy M992 z Riicha.Pozdrawiam M1A1HA)

Napisano

Tu też jest lufa metalowa, tylko hamulec wylotowy jest z plastiku i w dodatku z wersji A2 ale po małej korekcie jest ok.

Napisano

Super idzie!!

Wysłałem Ci pw.

.... i mam pytanie czy bedziesz robil antysleepa? .

bulik życzę kolorowych znów. anty SLIP! ;)

Napisano

AFV dało taką imitację antyslipa w formie naklejek. Ma ona pewnie zbyt drobną fakturę, zobaczę jak będzie wyglądać po pomalowaniu farbą podkładową. Oglądając zdjęcia rzeczywistego Paladina widać, że antislip jest bardzo drobniutki - prawie niewidoczny robiony z jakiejś farby z drobinkami. Ewentualnie delikatnie zrobię posypkę z sody

http://data.primeportal.net/artillery/mike_high/m109a6/74%20TC%20hatch%204.JPG

http://data.primeportal.net/artillery/mike_high/m109a6/87%20tow%20cable%20detail%203.JPG

http://data3.primeportal.net/artillery/cam_alldredge/m109a6_paladin/images/m109a6_paladin_144_of_184.jpg

W tym egzemplarzu takowej warstwy nie ma na włazie kierowcy

http://data.primeportal.net/artillery/mike_high/m109a6/20%20driver%20hatch%205.JPG

Napisano
woto-wyprzedziles mnie fotami i info dotyczacym slipa gdyz po info madeiry myslalem iz... za duzo dzisiaj.Poszukaj relacji z budowy M109A6 Paladin Volkera Bembennek,on uzyl drobnego papieru sciernego jako antyslipa.Na zdieciach ktore posiadam widac iz wlaz mechanika ma przykrecona dodatkowa plyte ochronna przytwierdzona dosc duzymi srubami i posiada tylko 1 uchwyt do podnoszenia ,u ciebie widze 2 uchwyty i chyba brak tych srub ?.

poproszę o to zdjęcie, a relacji Volkera szukałem ale udało mi się znaleźć tylko fotki finałowego modelu, jeśli ktoś ma link do tej relacji to proszę o niego.

Napisano

Szybka aktualizacja ale zrobiłem przymiar z posypką antypoślizgową i w połączeniu z naklejkami z AFV wychodzi chyba za grubo. Wygląda jakby była doklejona do pancerza jakaś mata.

03st1_zps9860e4d6.jpg

poniżej jest próbka posypki zrobiona bezpośrednio na plastiku i wydaje mi się, że wygląda znacznie lepiej

03st2_zps288a7a8a.jpg

proszę o opinie czy tak zostawić czy zmienić, bo mi się wydaje że lepiej będzie ściągnąć te naklejki i zrobić antyslipa po swojemu.

poza tym dołożyłem trochę spawek na spodzie wanny

02st1_zps9ca7e901.jpg

oraz zrobiłem tylne "łapy oporowe" czy jak to zwał

03st3_zps12ab9db2.jpg

03st4_zps6824ff79.jpg

Napisano
Zobacz tu http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=83&t=43754&sid=159decf28f4de303691cc6200f69faa0&start=45 faktura wykonana przy pomocy Surfacerem 500 z aerografu. Może się przyda.

Patent dobry (wypróbuję go przy następnej okazji), ale już pozdzierałem te naklejki i pojechałem proszkiem (mocno trzymały). Wg mnie wygląda lepiej,nie ma już tego progu i grubości, choć pewnie mogłem dać mniej proszku. Pojechałem podkładem aby lepiej było widać efekt po malowaniu.

03st5_zps3ebb26c9.jpg

03st6_zps582e03cb.jpg

Napisano

Tu akurat dałem friul-e atl-140, ze skunkmodels zrezygnowałem - cieńsze są o 0,5 mm i lubią się rozlatywać nawet jak są połapane klejem.

• 4 weeks later...
Napisano

Minęło sporo czasu, ale troszkę pierdułek na tej wieży jest. Klamotów jeszcze nie wieszałem bo by przeszkadzały w dalszych pracach. Zabieram się teraz za lufę i dokończenie niedorubek.

_DSC9300_zpsdx2y9byj.jpg

_DSC9299_zpsd1wpuyum.jpg

_DSC9298_zpshmjfbsi1.jpg

_DSC9301_zps3rbvnvqm.jpg

_DSC9302_zps2pzmmxoj.jpg

_DSC9303_zps6wlmhood.jpg