spiton Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Po zrobieniu zwykłego Shindena, którego jedynym elementem SF było malowanie, postanowiłem zrobić jego odrzutową wersje. Bo należy wiedzieć, ze samolot ten był projektowany jako odrzutowiec, jedynie problemy z silnikiem spowodowały, ze oblatano go w wersji śmigłowej. Ja oczywiście poszedłem o krok dalej, i postanowiłem zrobić wersje "dojrzałą". Dopracowaną. A to pierwsze szkice : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Zasiadam w drugim rzędzie. Drugi jest merytoryczny, przypominam jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 zastanawiałem się nad przerobieniem wlotów powietrza . Mam zapasowe od Skyhawka, ale chyba zostanę przy oryginalnych. Maja styl. Natomiast kusi mnie przerobienie kabinki na kabinę od Miga 19. Mam taką ,-)) Zastosuje tez większe stery kierunku i większe przednie stateczniki. W sumie w układzie kaczka, przednie stery pracują trochę inaczej, i ich większa powierzchnia dodaje siły nośnej przy starcie i nie tylko. Podwozie oczywiście będzie krótsze. Uzbrojeni - rakiety na końcach skrzydeł i działka. Nie wiem gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2015 Najnowszy szkic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Widać, że czeka Cię sporo przeróbek więc zapowiada się ciekawie Czy powstał jakiś płatowiec przeznaczony do zabudowy silnika odrzutowego czy pozostał tylko w fazie projektu? Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Czy powstał jakiś płatowiec przeznaczony do zabudowy silnika odrzutowego czy pozostał tylko w fazie projektu? Zdaje się to zdjęcie jest przyczyną całego zamieszania: Uważa się, że jest to J7W1 - bo jest, jak widać bez silnika ponoć przygotowywany do montażu odrzutowej jednostki napędowej. Prawdopodobnie silnika Ne-20, lichego z resztą, który z pewnością nie poradziłby sobie. Ne-230? nic z tych rzeczy - za duży. To Twój model i możesz z nim zrobić co zechcesz, tak jak ja zrobiłem co chciałem z moim. Zakres prac jaki sobie nakreśliłeś w zasadzie na bazę wyjściową pozwala wybrać praktycznie dowolny zestaw. Może warto przy projekcie mniej lub bardziej SF pozostawić jakieś stadium realizmu. Pomyśl o wybraniu bardziej tego kierunku: lub: Bo chyba na razie idziesz w tam - SF(PL) jako żywo: Żeby nie było, że Cię zniechęcam, buduj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Czy powstał jakiś płatowiec przeznaczony do zabudowy silnika odrzutowego czy pozostał tylko w fazie projektu? Zdaje się to zdjęcie jest przyczyną całego zamieszania: Właśnie wydawało mi się, że gdzieś kiedyś widziałem to zdjęcie, chyba w jakimś numerze Nowej Techniki Wojskowej - historii. Tak czy owak będzie ciekawie bo i zakres przeróbek jest znaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 Zlepiłem na szybko, żeby zobaczyć jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 ktoś Cię już ubiegł w zamyśle. http://homepage1.nifty.com/chitake/KOH-SHO/mokei/airplane/j7w301.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2015 łoł ! Fajny ,-)) Fajna kabinka i wloty od Mirage ,-)) Dzięki za ten link ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Coś tam poskrobałem To chyba czwarta wersja stateczników pionowych. I chyba pierwsza, która mi sie podoba. Teraz strugam stery głębokości. Samolot to myśliwiec przechwytujący o napędzie odrzutowo-rakietowym. Wymysliłem sobie, ze umieszczenie sterów kierunku na końcach być może spowoduje, ze stery mogą działać jak spojlery o ile będą wychylane na zmianę. . Kiedy na przykład wychyla się prawy w prawo, to zwiększa efekt poprzez opór powietrza. Tak sobie wymyśliłem ,-)) Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 Wygląda zgrabnie. Świetne ma te wąskie wloty powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Wąskie wloty to oryginał. Nie są takie super, bo nie oddzielają warstwy przyściennej ,-)). Miałem co prawda dwa komplety bajernych wlotów od A-4 i Mirage, ale doszedłem do wniosku, że te są fajne. Charakterystyczne ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Wygląda interesująco. Chcesz go zostawić alu czy nakładasz jakąś zielenie? Bo srebrnego już masz. "Odrzutowo-rakietowy" nie chciał bym żeby mi coś takiego nad domem latało. Dla podparcia pomysłu powiem że Kikka miała za słabe siniki żeby sama wystartować i dlatego wspomagała się odrzucanymi silnikami rakietowymi Rato. Równie "udanymi" jak silniki Ne-20 i przy okazji drugi jej prototyp się roz...leciał jak leciał. Dawaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 okresie, w którym silniki odrzutowe nie miały dopalacza taki kombinowany napęd miał sens. Eksperymentowali z nim Niemcy ze sporymi sukcesami, a później również Amerykanie. Tworząc jeden z moich ulubionych samolotów F-91 Thunderceptor. Dodatkowy napęd rakietowy dawał duże możliwości. Można było błyskawicznie wdrapać się na duży pułap(przechwtytywanie bombowców), włączyć go w celu dogonienia wroga, bądź ucieczki. Dlatego nie mogłem oprzeć sie pokusie zamontowania drugiej rury. F-91 miał ich az 4 ,-)). Te bańki po bokach to zbiorniki paliwa do silnika rakietowego. W systemach niemiecki ponoć było dobrze jak były powyżej samego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Zlepiłem I kombinuje nad malunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Malunek to także s-f, czy rzeczywisty? Bo wygląda w pytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Ponoć niektóre samoloty obrony terytorium macierzystego były tak malowane. Chyba Ki-44 i Ki-84. Zawsze mi się to malowanie podobało. Gdzieś czytałem, ze nie jest potwierdzone, ale w tym przypadku, to sam rozumiesz... ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Po namyśle... wygląda trochę niemiecko, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Bardziej kojarzy mi się teraz z niskobudżetowymi filmami SF z lat 50-tych i 60-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Bardziej kojarzy mi się teraz z niskobudżetowymi filmami SF z lat 50-tych i 60-tych. To znaczy, co konkretnie wygląda na niskobudżetowe ? Solo, pooglądaj jak Japończycy malowali, czy malują swoje myśliwce. Myślę, że chociaż trochę udało mi się oddać japońskiego ducha ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 To był żarto, chodziło mi o te niemieckie barwy, dominujące na samolocie: czarny, żółty i czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 ,-))) Nawiasem mówiąc po woli kończę malować barwy zasadnicze. Czyli to co na kolorowym obrazku, i pewnie za godzinke wrzucę jak wyszło ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Kurczę, dopiero teraz zrozumiałem że to tylko PhotoShop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Bardziej kojarzy mi się teraz z niskobudżetowymi filmami SF z lat 50-tych i 60-tych. To znaczy, co konkretnie wygląda na niskobudżetowe ? Filmy SF ogólnie były niskobudżetowe w dawnych czasach Przedni statecznik z dużym odchyleniem, te zgrubienia na przejściu skrzydło-statecznik pionowy i srebrne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi