Skocz do zawartości

ADONIS Valentine Mk.V MiniArt 1:35

rucek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam puki co dużo czasu na model nie było udało mi się jedynie powycinać wszystkie ogniwka i poobrabiać, muszę przyznać, że bardzo monotonne i czasochłonne zajęcie

20150208_000313.jpg

Gąski strasznie mnie zmęczyły więc dla oderwania się zacząłem składać budynek...

20150208_150257.jpg

I jak się okazało to oderwanie nie było o wiele lepsze.. zestaw jeśli chodzi o składalność to masakra

20150208_172233.jpg

20150208_172227.jpg

20150208_203955.jpg

Jakaś tam próba uzyskania chropowatej powierzchni

20150208_212642.jpg

puki co jest tak:

20150208_220649.jpg

Pozdrawiam

Co do przyzwyczajenia do Magic Trackow to nie miałem jeszcze okazji bo jest to mój pierwszy pojazd z gąsienicami

Ogólnie prace ruszyły na tyle, że:

Podkład jest

20150210_211400.jpg

Pierszy kolor jest:

20150210_220003.jpg

20150210_220012.jpg

Ogólnie zauważyłem, że co robie zdjęcie to mi inny kolor na nim wychodzi tu np kolor jest taki

20150211_124548.jpg

Następnym krokiem było przygotowanie modelu do maskowania poprzez nałożenie zielonego

20150211_140512.jpg

Taki o to efekt

20150211_143256.jpg

Teraz pozostało właściwe maskowanie i kamo bedzie gotowe

Pozdrawiam

No ja zamiast całego zielonego widzę przebicia poprzedniego koloru np. na wieży.

Właśnie to miałem na celu żeby nie był to jednolity kolor zielony, może zdjęcia tego nie oddają ale piaskowego tam nie ma ;)

Jak dla mnie trochę dziwną kolejność zastosowałeś , ja na twoim miejscu najpierw bym dał zieleń i zabrał się za maskowanie tych linii i dopiero na to kolor piaskowy .

Tak właśnie robię ;)

Jakoś mi z tymi zdjęciami nie wychodzi ale całość jeśli chodzi o zieleń wygląda mniej więcej tak (troszkę zieleń przekłamany kolor ma)

20150211_202237.jpg

W między czasie maskowania mam Panowie pytanie

Odnośnie gąsienic... w jaki sposób wy je składacie?? zrobić je jakoś na pół, że pierw dolna później górna część?? pomalować i dopiero skleić? czy tak jak w instrukcji, że podzielić na cztery części?? W jaki sposób wy to robicie??

Pozdrawiam

Gąski najlepiej dzielić na jak najmniejszą ilość części. Oczywiście optymalnie to dwie połówki. Wszystko zalezy od tego, jaki będzie później dostęp do układu jezdnego. Jak nie ma większych problemów to 2 połówki zdadzą egzamin.

Ja przy składaniu takich gąsek najbardziej lubię używać kleju CA w miarę gęstego- układasz odpowiednia liczbę ogniw na płaskiej powierzchni, składasz tak jak być powinno ze sobą na płasko następnie zalewasz łączenia klejem i po chwili spasowujesz na układzie jezdnym. Jak już klej zastygnie to zdejmujesz gotowe części gąski. Później po malowaniu tylko nakładasz i kleisz na modelu. Dodatkowo gęsty CA ma dość długi czas schnięcia, co daję Ci trochę czasu na manewrowanie ogniwami

Jakby co to wiem komu podeślę swojego do maskowania.

Ja prawie wcale nie używam plastikowych gąsienic. W wiekszości Friule. Ale zrobiłbym podobnie jak kolega wyżej napisał. Do klejenia zdaje się że chłopaki używają kleju revella z igłą - wolno schnie i daje czas na ułożenie gąsienic.

Dzięki Panowie za podpowiedz, zrobię tak jak mówicie, jeszcze zastanowię się czy CA czy revell. Na pewno podzielę na dwie połówki bo dostęp jest dobry tylko zastanawiam się w których miejscach zrobić łączenia

Jakby co to wiem komu podeślę swojego do maskowania.

Chyba nie dał bym rady podjąć się jeszcze raz temu maskowaniu