Jump to content

ADONIS Valentine Mk.V MiniArt 1:35

rucek
 Share

Recommended Posts

Witam, chciałbym się podzielić relacja z budowy modelu British Infantry Tank Mk.III Valentine V.

Model wykonam w malowaniu z Malty, na początku wskażę, iż merytorycznie to leże jeśli chodzi o znajomość szczegółów.

W zawartości pudełka znajdują się również blaszki fototrawione, jednak na temat inboxa rozpisywać się nie będę można go znaleźć na znanej wszystkim stronie sklepu.

Model wygląda następująca:

2049_rn.jpg

I tu zaczyna się problem za dużo zdjęć oryginału nie mogłem znaleść

MGalleryItem.php?id=792

i to praktycznie wszystko, chodziłem po stronach wojska maltańskiego jednak za dużo tam nie znalazłem, fakt wzory malowań są ale nic więcej. Jak niektórzy piszą "nie bądź leniwy wystarczy w google wpisać i masz" to w tym przypadku nie jest to takie proste

Jeśli ktoś wie na co zwrócić uwagę, bądź posiada jakieś linki przydatne z chęcią podziękuję i skorzystam!

Pozdrawiam

• Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Będę bacznie obserwował twój warsztat, gdyż to około leży u mnie na stanie. Ciekawi mnie szczególnie etap malowania tego kamo.

A co do modelu. Jako że to mini art sprawdź sobie geometrię wanny. Ja w swoim musiałem wstawić rozpórki. Warsztat jest na forum.

To jak na moje oko ( przez pryzmat telefonu) wygląda na to ze jednak w środku jest wklesła wanna na wzór klepsydry...ale moge sie mylic... czytam post w tej chwili na telefonie...

To jak na moje oko ( przez pryzmat telefonu) wygląda na to ze jednak w środku jest wklesła wanna na wzór klepsydry...ale moge sie mylic... czytam post w tej chwili na telefonie...

Nie mylisz się ,ale z tego co widać to tylko jedna ściana.

takie wyzwania daje mi żonka

dodatkowo zakupiła mi takie cudo z nadzieją że bedzie to podstawą modelu

Pozdrawiam

Ucałuj żonkę ode mnie!Takie prezenty robić!

PS: Bardzo ambitny kamuflaż wybrałeś.

• 2 weeks later...

Witam, ostatnio słabiej z czasem pewnie jak u każdego. Udało mi się dokończyć wannę, poprawić szekle.

Była to moja pierwsza zabawa z blaszkami troszkę sprawiły mi kłopotów ale nabieram doświadczenia

Efekty wyglądają następująco:

20150118_214505.jpg

20150118_214518.jpg

20150118_214619.jpg

Pozdrawiam

Co prawda blisko do Afryki ale czy na Malcie jest taka zabudowa?

Ciężko jest mi się odnieść do twojego pytania, w internecie jest bardzo mało na temat tego czołgu w tym malowaniu, znalazłem może jedno zdjęcie które jest na początku tematu.

Witam jestem coraz bliżej malowania.

Obecny postęp wygląda następująco..

20150122_231154.jpg

20150122_231129.jpg

Najwyższa pora aby Was się poradzić jakie proponujecie techniki następującego malowania..

MGalleryItem.php?id=741

Jedną z opcji przyjąłem aby pomalować na początku zieleń, następnie maskolem zamaskować kształty i na to piaskowy, tylko czy zieleń nie będzie przebijała? inna opcja to pierw piaskowy.. ale jak dalej?:) pędzlowanie odpada, nie mam do tego zdolności

Pozdrawiam

też właśnie bym tak podszedł do tematu choć ostatnio widziałem chy a w martoli ciekawy preparat.Nie pamietem nazwy cholera....coś w. nazwie black chyba było black tank czy jakoś tak. Masa o tyle ciekawa ,że fajnie można z niej niteczki robić....muszę poszukać.

ps...

no wreszcie znalazłem...było blisko z nazwą...na dole link do youtube.

http://www.martola.com.pl/pl144/produkty56514/panzer_putty

Piotr_P bardzo dziekawy produkt. Jednak myślę że gotów zainwestować w niego będę dopiero po jakiejś 3 kąpieli nieudanego malowania

Hmmm skoro maskol może po szarpać to tez. Nie ciekawie. Patafixa (blue-tack)jak bym użył do maskowania to chyba nie wyjdą mi z tego ostre przejścia :( maskowanie taśma to chyba najgorsze rozwiązanie

Jakieś jeszcze propozycje ?

Czołem,

budowa walentyny była już relacjonowana na tym forum tu viewtopic.php?f=87&t=32121&hilit=valentine znajdziesz w tej relacji wiele przydatnych linków. W tym także z rosyjskiego forum na temat budowy tego konkretnego modelu http://panzer35.ru/forum/52-6905-1 zobacz jak rosjanin poradził sobie z malowaniem tego niezwykłego kamo. Życzę wytrwałości i super efektu na koniec bo model jest naprawdę atrakcyjny.

Pozdrawiam