rucek Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2015 Dziękuję bardzo za linki. Napewno skorzystam i juz widzę ze sposób maskowania z tej ruskiej strony wydaje się być najbardziej logiczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 9 Lutego 2015 Autor Share Napisano 9 Lutego 2015 Witam puki co dużo czasu na model nie było udało mi się jedynie powycinać wszystkie ogniwka i poobrabiać, muszę przyznać, że bardzo monotonne i czasochłonne zajęcie Gąski strasznie mnie zmęczyły więc dla oderwania się zacząłem składać budynek... I jak się okazało to oderwanie nie było o wiele lepsze.. zestaw jeśli chodzi o składalność to masakra Jakaś tam próba uzyskania chropowatej powierzchni puki co jest tak: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 [Gąski strasznie mnie zmęczyły więc dla oderwania się zacząłem składać budynek... Tak to jest jak się przyzwyczaisz do Magic traków! ale nie przesadzaj-nie musiałeś szpachlować każdego z osobna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 Co do przyzwyczajenia do Magic Trackow to nie miałem jeszcze okazji bo jest to mój pierwszy pojazd z gąsienicami Ogólnie prace ruszyły na tyle, że: Podkład jest Pierszy kolor jest: Ogólnie zauważyłem, że co robie zdjęcie to mi inny kolor na nim wychodzi tu np kolor jest taki Następnym krokiem było przygotowanie modelu do maskowania poprzez nałożenie zielonego Taki o to efekt Teraz pozostało właściwe maskowanie i kamo bedzie gotowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Ten zielony dziwny trochę, jakby ten piaskowy był niedomalowany. Wstaw zdjęcia z procesu maskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 Ten zielony dziwny trochę, jakby ten piaskowy był niedomalowany. Hej w jakim sensie piaskowy niedomalowany?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 No ja zamiast całego zielonego widzę przebicia poprzedniego koloru np. na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Jak dla mnie trochę dziwną kolejność zastosowałeś , ja na twoim miejscu najpierw bym dał zieleń i zabrał się za maskowanie tych linii i dopiero na to kolor piaskowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 No ja zamiast całego zielonego widzę przebicia poprzedniego koloru np. na wieży. Właśnie to miałem na celu żeby nie był to jednolity kolor zielony, może zdjęcia tego nie oddają ale piaskowego tam nie ma ;) Jak dla mnie trochę dziwną kolejność zastosowałeś , ja na twoim miejscu najpierw bym dał zieleń i zabrał się za maskowanie tych linii i dopiero na to kolor piaskowy . Tak właśnie robię ;) Jakoś mi z tymi zdjęciami nie wychodzi ale całość jeśli chodzi o zieleń wygląda mniej więcej tak (troszkę zieleń przekłamany kolor ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 Puki co tak wygląda maskowanie . Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Jak dla mnie wygląda dobrze. Ale ostateczny efekt będzie widoczny dopiero po zdjęciu maskowania. To jest white tac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 11 Lutego 2015 Autor Share Napisano 11 Lutego 2015 To jest patafix. Ale działa na tej samej zasadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 12 Lutego 2015 Autor Share Napisano 12 Lutego 2015 Muszę przyznać że jest to bardzo pracochłonne Mam mieszane uczucia co do efektu, jednak nie wyobrażam sobie zdjęcia maskowania i rozpoczęcia od nowa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 12 Lutego 2015 Share Napisano 12 Lutego 2015 A co w modelarstwie nie jest pracochłonne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 13 Lutego 2015 Autor Share Napisano 13 Lutego 2015 A co w modelarstwie nie jest pracochłonne? Prawda mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Ładnie będzie podziwiam że Ci sie chce z takiego czegoś lepić. (Mam na myśli maskowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 dobry czołg na Walentynki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 dobry czołg na Walentynki :-) Hehe racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Zacna "pajęczynka". Kadłub jest większy. Będzie super. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Dzięki:) apropo święta to może jeszcze wzory zrobię w serduszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 W między czasie maskowania mam Panowie pytanie Odnośnie gąsienic... w jaki sposób wy je składacie?? zrobić je jakoś na pół, że pierw dolna później górna część?? pomalować i dopiero skleić? czy tak jak w instrukcji, że podzielić na cztery części?? W jaki sposób wy to robicie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Nawet WAM nie będę pisał ile mi to zajęło To tak na zachętę, żebyście mi podpowiedzieli jak mam się zabrać do tych gąsienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Gąski najlepiej dzielić na jak najmniejszą ilość części. Oczywiście optymalnie to dwie połówki. Wszystko zalezy od tego, jaki będzie później dostęp do układu jezdnego. Jak nie ma większych problemów to 2 połówki zdadzą egzamin. Ja przy składaniu takich gąsek najbardziej lubię używać kleju CA w miarę gęstego- układasz odpowiednia liczbę ogniw na płaskiej powierzchni, składasz tak jak być powinno ze sobą na płasko następnie zalewasz łączenia klejem i po chwili spasowujesz na układzie jezdnym. Jak już klej zastygnie to zdejmujesz gotowe części gąski. Później po malowaniu tylko nakładasz i kleisz na modelu. Dodatkowo gęsty CA ma dość długi czas schnięcia, co daję Ci trochę czasu na manewrowanie ogniwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Jakby co to wiem komu podeślę swojego do maskowania. Ja prawie wcale nie używam plastikowych gąsienic. W wiekszości Friule. Ale zrobiłbym podobnie jak kolega wyżej napisał. Do klejenia zdaje się że chłopaki używają kleju revella z igłą - wolno schnie i daje czas na ułożenie gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Dzięki Panowie za podpowiedz, zrobię tak jak mówicie, jeszcze zastanowię się czy CA czy revell. Na pewno podzielę na dwie połówki bo dostęp jest dobry tylko zastanawiam się w których miejscach zrobić łączenia Jakby co to wiem komu podeślę swojego do maskowania. Chyba nie dał bym rady podjąć się jeszcze raz temu maskowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi