johny71pl Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2015 No i prace znowu ruszyły , tzn online bo spędziłem kilka wieczorów nad próbami obić ale niestety nie wyszły takie jak chciałem więc zostały usunięte , albo nie dostanie młotkowania albo będę próbował do skutku . Model jest teraz po washu i biedronce , oraz zrobione jest kurzenie kół , koła na czołgu założone na sucho . Pytanie nr 1 jeżeli coś jest nie tak to proszę o uwagi nr 2 chciałem zakurzyć wannę za kołami oraz przodu i tyłu Leoparda , czy użyć do tego farby , jakiej , czy ewentualnie mieszanki pigmentu z rozcieńczalnikiem , czy może jeszcze czegoś innego nie chcę zbytnio poniewierać i brudzić tego modelu , chodzi tylko o lekkie przykurzenie . Ok czas na fotki : ok , zdjęcia dodane , i tu pytanko do " Grupy Modelarskiej w UK " szczególnie , dajcie jakiś namiar gdzie mogę kupić biały bristol , chodzi o tło do zdjęć , irytuje mnie to łączenie . Życzę Wszystkim Zdrowych , Wesołych oraz spędzonych nad modelami Świąt Wielkanocnych , kudłatej szynki oraz mokrych jajek !!! Pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja swój kupiłem w Hobbycraft. Kurzenie można zrobić farbami z aero np. Tamiya earth, dark yellow. Generalnie w zależności jaki kolor chcesz mieć. Jednak ma to jedną wadę - bilet w jedną stronę. Nie ma miejsca na pomyłki. Dlatego lepiej dawać pigmenty - zanim dasz Fixer to zawsze można coś poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Podoba mi się na tym etapie model , chyba sam się na niego skuszę i kupię go sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Pylenie można zrobić z aero podając małą ilość farby do dyszy i robiąc bardzo deliklatną mgiełkę, jednak jak napisał Krzysiek, jest to bardzo ryzykowny sposób. Jeżeli chcesz robić tylko pył, bez rozprysków błota, to potraktuj go matowym lakierem, a na to pigmenty do woli. Masz wtedy możliwość dowolnie kontrolować efekt, do momentu jak położysz fixer-a Model bardzo ładnie się prezentuje- walcz dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2015 No i kilka rzeczy zrobione . Bardzo delikatne obicia , które powtarzałem kilka razy ale wydaje mi się , że w końcu wyszły . Wolałem zrobić delikatne niż znowu przedobrzyć . Z zaciekami było podobnie , kilka razy nanoszone i ścierane , myślę , że nie jest źle . No i w końcu błotko , też chyba nie jest tragiczne . Proszę o opinie i rady co poprawić Waszym zdaniem a co może zostać , fikser ani lakier nie jest jeszcze położony więc wszystko można jeszcze poprawić , koła też wciąż jeszcze na sucho . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Ładne zacieki czym koła ufajdałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Dół i kadłub ładne, ale wieża jakby trochę za czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Desaxe koła utytłane mieszanką pigmentów Mig Dark Mud P033 i Light European Earth P415 lub Gulf War Sand P037 , nie jestem do końca pewien który . Krzychu co do wieży to też mi się tak wydawało więc na pewno ją dobrurdzinguję . A i jeżeli tu zerkniesz to jak masz może jakąś rozpiskę dotyczącą imprez modelarskich w UK to chętnie przyjmę , czy po prostu szukasz w necie . Szkoda , że o dzisiejszej przeczytałem dopiero wczoraj wieczorem bo pewnie bym się wybrał , obaj z Młodym byliśmy zachwyceni poprzednią . A co do warsztatu siedzę właśnie nad gąskami , myślałem , że będzie gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Jestem w klubie i mamy listę pokazów na które jeździmy. A jak chcesz wiedzieć gdzie są to zerknij tutaj http://ipmsuk.co.uk/events.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Witam !!! W końcu uporałem się z gąskami , było troszkę pracy , nie nie pracy tylko dłubaniny ale w końcu się udało . Polecam zrobienie gąsek każdemu początkującemu sklejaczowi , jeżeli przebrniesz przez takie gąski chyba żadna praca modelarska nie będzie dla Ciebie straszna . Ok , dwa zdjątka gąsek : teraz pozostaje je tylko pomalować i ubrudzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 No to najgorsza robota za Tobą Jak ze spasowaniem ogniwek? Starsze HBeki nie były zbyt przyjazne Ładnie Ci wychodzi ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Chyba mialem szczescie bo wszystko poszlo bardzo gladko Dzieki za dobre slowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Gaski zmalowane , jedna już prawie założona , ale się kurde nawalczyłęm , nie chciała coś siąść na kołach i wydawała się za krótka . Kiedy je robiłem była ok a teraz się skurczyła ale po długiej walce okazało się , że jest ok . Jutro pewnie skończę ale nic nie będę przesądzał bo może druga też będzie za krótka . Poniżej zdjęcie pomalowanej gąsienicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 świetnie wyglądają te gąski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Fajnie pomalowane Pigmentami je przyprószyłeś? Czy tylko malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Mieszanina pigmentow z woda , cos na zasadzie washa a potem przetarte wilgotnym reczniczkiem wystajace elemety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Czyli wcześniej je tylko metalizerem potraktowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny71pl Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Po podkładzie , poszła mieszanina czarnego , gun metal i red brown ( 40 % , 40 % i 20 % ) na oko , następnie suchy pędzel gun metal a potem ten wash z pigmętów . Gąsienice do czołgu przyklejone , czynność ta kosztowała mnie sporo czasu , a co za tym idzie , choć nie zawsze , sporo nerwów . Pojazd dostał też anteny i w zasadzie jest gotowy , brak mu tylko jeszcze lakieru . Ale nim go położę zastanawiam się nad dodaniem po bokach kilku narzędzi . Muszę się z tym przespać i zobaczymy . Poniżej kilka zdjęć z tego co do tej pory zrobiłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Jakoś szary do mnie nie przemawia..ale ogólnie jest ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 wygląda fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi