zloty Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Czołem. Myślałem że nigdy nie zrobię "cywila" ale moja szkocka natura kazała mi kupić w Bytomiu okazyjnie nowy model Z KP.(całe 19zł). To co Czesi włożyli do pudełka można zrobić w trzy wieczory,więc żeby mieć pod górkę postanowiłem że zrobię sobie Zlina z silnikiem na wierzchu i w innej wersji niż proponuje producent czyli z 226 M ma być 526 F z Grupy Akrobacyjnej "Żelzany" Sam model to szortran bez szału.Planuje dokupić do niego blaszkę Marabu i jak będzie potrzeba żywicę z Pavli. Pracę rozpocząłem od silnika. Ma być tak; Do produkcji korpusu użyłem twardego wosku który obrobiłem na szlifierce. Ma ktoś patent na cylindry w tej skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Patentu specjalnego nie mam, ale kibicował będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 W tej skali to może spróbuj plastikowy pręt o odpowiedniej średnicy (pewnie coś ok 1.5-2 mm) owinąć ciasno cienkim miedzianym drucikiem. To powinno załatwić temat ożebrowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Z przerobieniem podwozia też będzie trochę zabawy. ,,Krystek,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 29 Marca 2015 Autor Share Napisano 29 Marca 2015 Patentu specjalnego nie mam, ale kibicował będę. Dzięki za doping Z przerobieniem podwozia też będzie trochę zabawy.,,Krystek,, Tematu podwozia jeszcze nie ruszałem.Chętnie przeczytam jakieś sugestie co i jak przerobić. W tej skali to może spróbuj plastikowy pręt o odpowiedniej średnicy (pewnie coś ok 1.5-2 mm) owinąć ciasno cienkim miedzianym drucikiem. To powinno załatwić temat ożebrowania. Cylindry wyglądają tak: ciężka sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Zasadnicza sprawa jeżeli chodzi o podwozie: Zestaw z którego chcesz zrobić Z-526 F to wersja Z-226 M ze stałym podwoziem. Z-526 F posiadał podwozie częściowo chowane w skrzydłach. Trzeba będzie wyciąć w dolnych powierzchniach skrzydeł komory podwozia i przerobić golenie. Z-526 produkował kiedyś AZ Model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 29 Marca 2015 Autor Share Napisano 29 Marca 2015 Dzięki za podpowiedzi. Korpus praktycznie skończony,kołnierz "dziubka "wyszedł trochę za duży ale coś tam pewnie jeszcze podpiłuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 Cylindry zrobię chyba wyczesane Wosk +czeska piłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Witam. blok wyszedł fajnie, cylindry też fajnie się zapowiadają zamierzasz strugać każdy osobno czy powielisz wzorcowy w żywicy? szkoda że na modelu i tak nie bedzie ich zbyt widać (każdy ma blaszaną osłonę) i w zasadzie wyeksponowana jest tylko głowica, która też będzie wyzwaniem... podglądam z zaciekawieniem pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Na razie tyle udało się zrobić.Krzywo i widać klej ops....bezlitosne makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Pierwszy etap starcia czechosłowacką techniką zakończony.I pytanie do ekspertów od Zlinów.Panowie macie zdjęcia przestawiające ten galimatias na "wrędze" za silnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Panowie macie zdjęcia przestawiające ten galimatias na "wrędze" za silnikiem? Pierwsza http://www.zlintrener.com/fotok/kepek/1990/ I ostatnia fota. Odwróć ją sobie "do góry nogami" http://www.zlintrener.com/fotok/kepek/1999/index.php?nyelv=angol A, i jeszcze ta http://www.zlintrener.com/fotok/kepek/2000/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 2 Lipca 2015 Autor Share Napisano 2 Lipca 2015 Rozpocząłem pracę z bryłą samolociku. Komory podwozia robione na raty.Pierwszym razem źle sobie trafiłem Powiększyłem ster kierunku. Zrobiłem dziurkę w części ogonowej. i wlewy paliwa,niestety do poprawy choć na żywo to ciężko dostrzec te pęcherzyki,użyłem lakieru bezbarwnego teraz spróbuje z wikolem. Ps może ma ktoś zbędną osłonę vacu np ze starego AZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi