Jump to content

samochód pancerny wz 34 FtF 1/72

gumowy01
 Share

Recommended Posts

Witam

Przedstawiam kolejnego ukończonego modela jest nim samochód pancerny wz.34 ze stajni FtF w jedynej słusznej skali 1/72. Model ma przedstawiać pojazd z z 51. dywizjonu pancernego Krakowskiej Brygady Kawalerii, Armii Kraków z defilady w Krakowie w maju1939r. do budowy wykorzystałem zestaw z firmy Ścibor miniatures, reszta to własna inwencja. Figurki to Preiseer i Dipol.

bT8VX0R.jpg?1

9iusNis.jpg?1

nVAgjRy.jpg?1

vJqesLy.jpg?1

Slclooy.jpg?1

M8BzLd2.jpg?1

wuxq5uG.jpg?1

gHev9RR.jpg?1

xmjt3wl.jpg?1

Znakomita scena !. Pięknie zdetalowany i pomalowany pojazd. I super pomalowane ludziki. Bardzo mi sie podoba, że cywile mają czyste ubrania. Bardzo to realistycznie wygląda.

Gratuluję modelu, szczególnie polskiego , koncepcja historyczna jest jak najbardziej OK :-).

Mam jednak wrażenie, że podczas malowania aerografem kamuflażu zrobił się zbyt duży odkusz i próbowałeś się ratować pędzlem, a z własnego doświadczenia wiem, że to nie może się udać :-(. Z moich doświadczeń wynika, że naklejanie przez dwa wieczory Blue Tac'a przynosi lepsze efekty niż poprawki po malowaniu.

Bardzo dobra praca - ciekawa kompozycja - wojsko i cywile, słuszny temat, od strony technicznej też bez zarzutu. Gratulacje!

Bardzo podobna podstawka chodzi mi po głowie i zastanawiam się, jak ugryźć temat - czy dobrze zgaduję, że podstawkę wykonałeś w ten sposób:

1. Dwie osobno odlane gładkie płytki gipsowe - ulica i chodnik

2. Wyrycie faktury na płytkach - i tu pytanie, jeśli faktura była wyryta, jak przeniosłeś wzór bruku (półkola) na płytkę

3. Połączenie płytek, malowanie.

Jeśli nie zgadłem, to powiedz jak Ty to wymyśliłeś i zrobiłeś ;-)

He,he temat podstawki już Piotr wyjaśnił A co do zrobienia takowego bruku z "kocich łbów" i chodnika od podstaw, to zamiast gipsu i rzeźbienia w nim lepszy jest materiał o nazwie deprom, to taka pianka budowlana, albo styrodur. Oba do dostania w marketach budowlanych. nie rzeźbisz w nich a odpowiednie kształty uzyskuje się nawet pod mocnym naciskiem długopisu.