michal0281 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam Wszystkich, to jest pierwszy model jaki robie od chyba trzech lat, a dlaczego? Niestety te szlachetne zajecie jakim jest modelarstwo przegrywalo z WOT-em. Postanowilem jednak cos z tym zrobic Pelen obaw co do modelarskich zdolnosci postanowilem nie tykac rozgrzebanych dragonowskich tygrysow z szafy, tylko "pocwiczyc" na czyms lekkim. Zdecydowalem sie za T-90 od zvezdy, model niby ok, ale nie bylo czesci z ktora by nie trzeba walczyc. Masa szlifowania i czyszczenia czesci, chyba nawet za duzo jak dla mnie. Jakos jednak ukleilem ten model, pomalowalem starymi farbkami i bylem zadowolony, niestety lakier z valejo strasznie pociemnil mi model i sporo czasy mi zeszlo na wyprostowanie tego problemu (tak na marginesie, chce kupic lakiery od tamki, dobre sa?). Na dzien dzisiejszy wyglada model tak: Przyznam, ze na tym etapie nie widze za bardzo "baboli" zwiazanych z obrabianiem plastiku i klejeniem, co mnie cieszy Teraz chce zmontowac kola z gaskami i wymalowac detale, tu nasowa mi sie pytanie jak rozwiazac problem z molowaniem peryskopow (jakie farbki beda do tego najlepsze) ? Cytuj
Gość Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Witaj! Z doświadczenia wyniesionego ze służby w wojskach pancernych, wiem że peryskopy czołgów ( nie wszystkich ), są lekko zielonkawe w kolorze. W swoich modelach do malowania peryskopów użyłem farbki Tamiya XF-25 Clear green. O jakie lakiery się Tobie rozchodzi?? Do nabłyszczania i matowienia?? Jeśli do nabłyszczania, to chyba 90% procent modelarzy z tego forum używa Sidoluxu do nabłyszczania podłóg. Co do matowienia, to ja ostatnio kupiłem sobie mat od Alclad i spisał się wyśmienicie. Powodzenia w budowie Cytuj
michal0281 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 Z sidoluxem to jest problem bo nie mieszkam w PL :( , co do kola napinajacego to wlasnie sprawdzilem, wszystko ok Cytuj
kjp_a_man Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Z sidoluxem to jest problem bo nie mieszkam w PL :( …A w lokalizacji masz wpisane Gniezno. Jeśli żałujesz, że nie mieszkasz w PL to możesz to zmienić. Sidolux poza granicamy. Cytuj
meser262 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 Z sidoluxem to jest problem bo nie mieszkam w PL. Jeśli na wyspach to nie ma problemu : http://www.m-shop.eu/pol_m_Dla-DOMU_Do-Czyszczenia_Do-Podlog-2933.html a dokładnie ten: http://www.m-shop.eu/product-pol-16109-Sidolux-Plyn-do-ochrony-i-nablyszczania-PCV-i-LINOLEUM-750-ml-5902986200021.html Zresztą w Europie też na pewno dostępne bez problemu - tak myślę. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
michal0281 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Napisano 8 Kwietnia 2015 Mam wpisane Gniezno, bo.... hmmm, no moze faktycznie przyszedl czas aby ten wpis o lokalizacji zmienic, temat do przemyslenia. ps Panie Krzysztofie, dzieki za linki Cytuj
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Napisano 9 Kwietnia 2015 Jedno male pytanko Panowie. Zawsze kiedys malowalem kolor bazowy gasek rozrobioc na farbe pigment track brown, no i to jest to pytanie (bo jakos zapomnialem), pigment rozrabiamy na farba za pomoca pigment fixera czy np rozp. do washy? Cytuj
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Jak dasz rozpuszczalnik do wash to i tak na koniec będziesz musiał dać Fixer. Ale jeszcze nigdy nie używałem pigmentów w roli farby. Ja do kilku ostatnich modeli użyłem farby Tamiya XF-84 Dark Iron I bardzo mi się jej kolor podoba. Cytuj
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Napisano 9 Kwietnia 2015 Okazalo sie ze nawet mam ten XF-84, pomalowalem nim gaski i faktycznie przyznaje ze swietny kolor do gasienic, chyba zostanie u mnie jako stala baza do gasek Cytuj
michal0281 Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 Czolg dostal kola i gaski, no i jak dla mnie zaczyna teraz przypominac t-90 Nie wiem dlaczego, ale na zdjeciach wydaje sie ze tych pigmentow nawalilem na kola calkiem sporo, w realu jest ich znacznie mniej, z pewnoscia uklad jezdny bede jeszcze atakowal pigmentami, ale to dopiero na koncu prac. Na ten moment w pierwszej kolejnosci dokleje kilka ostatnich czesci, domaluje detale i troche jeszcze pobawie sie w "biedronkowanie" jak przyjda farby. ps na ostatnim zdjeciu stoi z nim "kolega" z przed dobrych pieciu lat t-55 od tamki. . Cytuj
michal0281 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Napisano 17 Kwietnia 2015 Niestety cos sie poczta nie postarala i przesylka z farbami nie dotarla, ale i tak troszke przy modelu przysiadlem i troche go potraktowalem pigmentami ps w realu jest zdecydowanie bardziej zielony Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi