michal0281 Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam Wszystkich, to jest pierwszy model jaki robie od chyba trzech lat, a dlaczego? Niestety te szlachetne zajecie jakim jest modelarstwo przegrywalo z WOT-em. Postanowilem jednak cos z tym zrobic Pelen obaw co do modelarskich zdolnosci postanowilem nie tykac rozgrzebanych dragonowskich tygrysow z szafy, tylko "pocwiczyc" na czyms lekkim. Zdecydowalem sie za T-90 od zvezdy, model niby ok, ale nie bylo czesci z ktora by nie trzeba walczyc. Masa szlifowania i czyszczenia czesci, chyba nawet za duzo jak dla mnie. Jakos jednak ukleilem ten model, pomalowalem starymi farbkami i bylem zadowolony, niestety lakier z valejo strasznie pociemnil mi model i sporo czasy mi zeszlo na wyprostowanie tego problemu (tak na marginesie, chce kupic lakiery od tamki, dobre sa?). Na dzien dzisiejszy wyglada model tak: Przyznam, ze na tym etapie nie widze za bardzo "baboli" zwiazanych z obrabianiem plastiku i klejeniem, co mnie cieszy Teraz chce zmontowac kola z gaskami i wymalowac detale, tu nasowa mi sie pytanie jak rozwiazac problem z molowaniem peryskopow (jakie farbki beda do tego najlepsze) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Witaj! Z doświadczenia wyniesionego ze służby w wojskach pancernych, wiem że peryskopy czołgów ( nie wszystkich ), są lekko zielonkawe w kolorze. W swoich modelach do malowania peryskopów użyłem farbki Tamiya XF-25 Clear green. O jakie lakiery się Tobie rozchodzi?? Do nabłyszczania i matowienia?? Jeśli do nabłyszczania, to chyba 90% procent modelarzy z tego forum używa Sidoluxu do nabłyszczania podłóg. Co do matowienia, to ja ostatnio kupiłem sobie mat od Alclad i spisał się wyśmienicie. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Z sidoluxem to jest problem bo nie mieszkam w PL :( , co do kola napinajacego to wlasnie sprawdzilem, wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Z sidoluxem to jest problem bo nie mieszkam w PL :( …A w lokalizacji masz wpisane Gniezno. Jeśli żałujesz, że nie mieszkasz w PL to możesz to zmienić. Sidolux poza granicamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Z sidoluxem to jest problem bo nie mieszkam w PL. Jeśli na wyspach to nie ma problemu : http://www.m-shop.eu/pol_m_Dla-DOMU_Do-Czyszczenia_Do-Podlog-2933.html a dokładnie ten: http://www.m-shop.eu/product-pol-16109-Sidolux-Plyn-do-ochrony-i-nablyszczania-PCV-i-LINOLEUM-750-ml-5902986200021.html Zresztą w Europie też na pewno dostępne bez problemu - tak myślę. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Mam wpisane Gniezno, bo.... hmmm, no moze faktycznie przyszedl czas aby ten wpis o lokalizacji zmienic, temat do przemyslenia. ps Panie Krzysztofie, dzieki za linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Jedno male pytanko Panowie. Zawsze kiedys malowalem kolor bazowy gasek rozrobioc na farbe pigment track brown, no i to jest to pytanie (bo jakos zapomnialem), pigment rozrabiamy na farba za pomoca pigment fixera czy np rozp. do washy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Jak dasz rozpuszczalnik do wash to i tak na koniec będziesz musiał dać Fixer. Ale jeszcze nigdy nie używałem pigmentów w roli farby. Ja do kilku ostatnich modeli użyłem farby Tamiya XF-84 Dark Iron I bardzo mi się jej kolor podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Okazalo sie ze nawet mam ten XF-84, pomalowalem nim gaski i faktycznie przyznaje ze swietny kolor do gasienic, chyba zostanie u mnie jako stala baza do gasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Czolg dostal kola i gaski, no i jak dla mnie zaczyna teraz przypominac t-90 Nie wiem dlaczego, ale na zdjeciach wydaje sie ze tych pigmentow nawalilem na kola calkiem sporo, w realu jest ich znacznie mniej, z pewnoscia uklad jezdny bede jeszcze atakowal pigmentami, ale to dopiero na koncu prac. Na ten moment w pierwszej kolejnosci dokleje kilka ostatnich czesci, domaluje detale i troche jeszcze pobawie sie w "biedronkowanie" jak przyjda farby. ps na ostatnim zdjeciu stoi z nim "kolega" z przed dobrych pieciu lat t-55 od tamki. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2015 Niestety cos sie poczta nie postarala i przesylka z farbami nie dotarla, ale i tak troszke przy modelu przysiadlem i troche go potraktowalem pigmentami ps w realu jest zdecydowanie bardziej zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi