Skocz do zawartości

Pancerniacy 1:35 Alpine Miniatures

damien77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bedac na wystawie w Wiedniu bardzo spodobaly mi sie figurki i postanowilem zmienic zainteresowania malarskie.Sa to moje pierwsez figurki z zywicy a ogolnie to 5-6 figurka jaka wogole pomalowalem w zyciu,uzylem farb akrylowych Vallejo oraz farb Ak Interactive do malowania twarzy.Chcialbym uslyszec wasza ocene na temat malowania , czy jest jakis potencjal czy darowac sobie i wracac do czolgow.

DSC03134.JPG

DSC03130.JPG

DSC03122.JPG

DSC03125.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Wg mnie bardzo ładnie pomalowane - masz potencjał więc maluj dalej!

Ja osobiście bym poprawił:

- włosy za cukierkowe i taki sam kolor u obu panów

- skóra twarzy zbyt opalona - ale wiem na tutkach w farbach tak malują, ty bądź lepszy

- na białych spodniach za mało koloru (przynajmniej tak na zdjęciu widać)

Jak pisałem wyżej reszta extra

Z tymi twarzami to jest tak, kolory są przekłamane teraz bo zdjęcia są po obróbce.W rzeczywistości wyglądają bardziej jak by stali na mrozie Malując twarze korzystałem z poradnika Ak Interactive oraz ich farb , jeżeli ktoś miał z nim do czynienia to wie ze przedstawiony w nim sposób malowania jest bardzo charakterystyczny ( mocne kontrasty ). Przy następnej figurce użyję farb Vallejo i zobaczę co z tego wyjdzie.

Oprócz wyżej wymienionych uwag, fajnie byłoby skupić się też na odtworzeniu poprawnego kamuflażu, jeśli już za niego się zabieramy. Akurat w przypadku Splittera nie powinno być żadnego problemu. Na Zelbahnie fajnie widać rozkład plam i ich powtarzalność, dzięki czemu można poprawnie odtworzyć ułożenie plam. Kto nie ma oryginału, zawsze może wspomóc się netem

http://www.mp44.nl/equipment/zelt_new.htm

PiterATS jezeli przyjrzysz sie figurką z kamuflazem spliter to zaloze sie ze nie znajdziesz 2 takich samych.Przeciez mundur jest szyty z wielu kawalkow materialu , po za tym nie staram sie odtworzyc czegos kropka w kropke bo nie o to w tym chodzi.

Kamuflaż był nadrukowywany na materiale. Farba do nadruku była nakładana na bębny, na których był wcześniej wytłoczony wzór kamuflażu. Materiał był puszczany między bębny, co powodowało nadruk układu plam. Wzór kamo z rozkładem plam i ich wielkością był w przypadku Niemców ten sam. Różnice występowały z kolei w odcieniach kolorów i ich nasyceniu. A te były wręcz kolosalne, bo wynikało to z użytych farb i ich kolorów czy mieszanek.